RECEPT: Božanska bezgova tortica (poročna torta princa Harryja in Meghan Markle)

Na spletu smo uspeli najti slovensko različico recepta poročne torte, ki sta jo na svoji zabavi postregla princ Harry in Meghan Markle. Cosmo novinarke smo recept preizkusile in ugotovile, ...

RECEPT: Božanska bezgova tortica (poročna torta princa Harryja in Meghan Markle) (foto: Instagram.com/midvakuhava_tjasa) Instagram.com/midvakuhava_tjasa
10. 6. 2018

... da je tortica bo-žan-ska!

V kremi se namreč skriva trenutno najbolj popularna sestavina za kuharske mojstrovine, in sicer bezeg. Za dodatno svežino pa poskrbi še limonin žele.

Bezeg in limona - hit poletja 2018

Okus bezga in limone je prevladoval tudi v torti za kraljevo poroko, kar je za nekatere morda nenavadna kombinacija. Vendar je ogromno slaščičarjev v tem videlo izziv in so se seveda lotili pisanja in preizkušanja svojih različic recepta.

Nas sta navdušila Tjaša in Blaž, ki ustvarjata blog pod imenom Midva kuhava (se spomniš recepta za osvežilno tortico z jagodami). Mi smo njun recept nekoliko priredili in nastalo je tole.

Naša verzija tortice ...

... je zelo hitro pobegnila k navdušenim gurmanom. Ocena: odlično! :)

Biskvit

- 3 jajca
- 120 g sladkorja
- 1 strok vanilije
- 80 g masla
- 1 žlička pecilnega
- 150 g moke
- 1 dl mleka

Krema

- 250 g maskarpone sirčka
- 250 ml smetane
- 3 listi želatine
- 6-7 žlic bezgovega sirupa (šabese)

Limonov žele

– 1,5 dl imonovega soka, kapljica rumenega barvila
– 3 g agarja
– 5 g želina 1:1 (ali pektina)
– 50 g sladkorja

(O.p. Sestavine so navedene za pekaš s premerom 20 cm.)

Priprava

1. Najprej pripravimo biskvit. Rumenjake močno stepemo in vmes dodajamo sladkor. Prav tako stepemo beljake v čvrst sneg. Maslo stopimo v toplem mleku in mešanico prilijemo k rumenjakom (mleko in maslo se morata najprej malce ohladiti). Nato zmesi dodamo še moko, pecilni prašek in semena vanilijevega stroka. Čisto na koncu pa vmešamo še beljakov sneg. Pečemo na 180 stopinjah približno 50 minut, ko je biskvit ohlajen ga razrežemo na tri enakomerne dele.

2. Za kremo najprej zmešamo vse sestavine in nato dodamo še raztopljeno želatino.

3. Sledi sestavljanje torte.

V receptu piše, da se biskvit navlaži z mešanico vode in begovega sirupa, mi smo pri testiranju ta korak izpustili. Prvo plast biskvita premažemo s kremo in in dodamo drugo plast biskvita. Zopet dodamo plast kreme in tortico za 30 minut postavimo v zamrzovalnik.

4. Medtem pripravimo limonov žele (p.s. v osnovi je v tortici limonina krema, mi pa smo želeli stvari malce popestriti)Agar in želin zmešamo z dvema žlicama sladkorja ter ju dodamo limonovemu soku. Mešanico zavremo in dodamo še preostali sladkor ter kuhamo tri minute. Žele nato odstavimo, in ko ni več vroč, ga prelijemo na tortico ter jo zopet postavimo v zamrzovalnik.

5. Na koncu dodamo še zadnjo plast kreme in zadnjo plat biskvita in tortico čez noč pustimo v hladilniku. Naslednji dan jo premažemo s sladko smetano ali kremo iz sira maskarpone (mi smo se odločili za maskarpone).

Pripravljeno in prirejeno po tem receptu

Foto: Instagram.com/midvakuhava_tjasa, Instagram.com/cosmopolitan.si

Preberi še: Razkrivamo vzdevek, ki ga Meghan Markle uporablja za princa Harryja!

Priporočamo še: Kaj smo Slovenci podarili Buraku Özçivitu ob obisku v Sloveniji? TOLE!