Razkrivamo: TO se dogaja s tvojim telesom, če spiš ob ljubljeni osebi

Dober spanec je za zdravje človeka ravno tako pomemben kot hrana, voda in zrak. Spanje ob ljubljeni osebi pa naj bi povzročilo še več pozitivnih učinkov.

Razkrivamo: TO se dogaja s tvojim telesom, če spiš ob ljubljeni osebi (foto: Profimedia) Profimedia
26. 7. 2018

Kljub smrčanju, kraji odeje in premetavanju, znanstveniki pravijo, da ima spanje ob ljubljeni osebi dolgoročne pozitivne zdravstvene učinke. 

TO se dogaja s tvojim telesom, če spiš ob ljubljeni osebi:

1. Hitreje zaspiš

Poznaš tisti občutek, ko se zvečer končno uležeš v postejo, zapreš oči in misliš, da boš počasi utonil v spanec, ampak imajo tvoji možgani žal druge načrte? Če posteljo deliš z nekom, ki ga imaš rad, se hitreje sprostiš, ker spanje z ljubljeno osebo vzbuja občutek varnosti. Ko je tvoje telo sproščeno, hitreje zaspiš, kar pomeni, da pridobiš dodatne minute za regeneracijo telesa.

2. Boj proti stresu

Strokovnjakinja Andrea Petersen je zapisala, da ko spiš z nekom, ki ga imaš rad, poskrbiš za nižjo raven kortizola (stresni hormon). Hkrati se sprošča oksitocin, znan kot hormon sreče, ki pomaga tudi v boju proti depresiji.

Manj stresa = manj možnosti za razvoj srčnih obolenj in drugih kroničnih bolezni.

3. Izboljšanje imunskega sistema

Kadar posteljo deliš z ljubljeno osebo, lahko to seveda vodi tudi v crkljanje in spolne odnose, ki vplivajo na boljši imunski sistem. Strokovnjaki iz univerze v Pensilvaniji so dejali, da se ljudje, ki imajo bolj pogoste spolne odnose, lažje borijo proti nekaterim boleznim, saj se sproščajo več antiteles, ki poskrbijo za večjo odpornost.

4. Več energije

Spanje z ljubljeno osebo predstavlja super pogoje za spanje, kar pomeni, da je tudi spanec izredno kakovosten. To pomeni, da se zjutraj ne zbudiš razdražen in tečen, ampak poln energije in dobre volje.

5. Upočasni staranje

Škotski nevropsiholog David Weeks je zapisal, da se deljenje postelje z nekom, ki ga ljubiš in redno crkljanje, odraža tudi na zunanji podobi človeka, in sicer je videti mlajši. Zopet je povezal nižji nivo stresa z boljšim delovanjem telesa.

6. Nižji krvni pritisk

Raziskovalci z Univerze Severna Kalifornija so izvedli spalni eksperiment, kjer so ženske beležile, kolikorat so se crkljale in objemale s svojimi partnerji. Po analizi nivoja oksitocina in krvnega pritiska posameznih udeleženk, so ugotovili, da so imele ženske z najvišjim nivojem oksitocina najnižji krvni pritisk. Hormon sreče naj bi deloval kot naravno zdravilo, ki pomaga preprečevati ožanje krvnih žil.

Vir: Powerofpositivity
Foto: Profimedia

Preberi še: Meghan Markle razkrila, zakaj (še) noče govoriti s svojimi očetom

Priporočamo tudi: OMG! Družina Beckham dopustuje v kraju zelooooo blizu nas