Pridruži se največji čistilni akciji v Sloveniji

Eko dan D bo čez manj kot mesec dni. Še deset dni pa imaš na voljo, da prijaviš zbirno mesto za akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

18. 3. 2010

Društvo Ekologi brez meja poziva vsa društva, šole, organizacije, podjetja, krajevne skupnosti ali skupine prijateljev, ki bi želela sodelovati v največji čistilni akciji v zgodovini Slovenije – Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, da do 31. marca prijavijo zbirna mesta v svojih občinah.

Zbirno mesto lahko prijavijo na spletni strani www.ocistimo.si.

Vsi, ki bi se želeli čistilni akciji kot pridružiti kot posamezniki, pa se na isti spletni strani lahko prijavijo še vse do 16. aprila.

Informacije so na voljo

Organizatorji ob prijavi prostovoljcem po elektronski pošti pošljejo vse potrebne informacije o akciji. Nekaj dni pred akcijo bodo na svoj elektronski naslov dobili tudi navodila za prostovoljce za dan akcije. 

"Zbirna mesta so točke, ob katerih se bodo vsi, ki bodo sodelovali v čistilni akciji 17. aprila, zbrali in od tam odšli na čiščenje divjih odlagališč oziroma bližnje okolice", pravi vodja projekta Petra Matos in poudarja:

"Želimo si, da bi imel vsak kraj v Sloveniji vsaj eno zbirno mesto. Trenutno je po vsej Sloveniji prijavljenih že 250 zbirnih mest."

Petra Matos tudi dodaja, da s čiščenjem, organizacijo zbirnih mest, odvozom odpadkov in potrebščinami za čiščenje ne bo noben udeleženec akcije ali vodja zbirnega mesta imel nikakršnih stroškov. Za vse bodo poskrbeli organizatorji, občine in komunalne službe.

Več o prijavi zbirnih mest

Če določen kraj zbirnega mesta še nima, se lahko posamezniki povežejo med sabo in skupaj prijavijo svoje zbirno mesto. Za pomoč lahko prosijo tudi gasilsko, turistično ali katero koli drugo društvo, ki je aktivno v njihovem kraju.

Zbirno mesto lahko prijavi vsako društvo, šola, organizacija, podjetje, krajevna skupnost ali skupina prijateljev na spletnem naslovu: tukaj!

Oseba, ki prijavi zbirno mesto, postane vodja zbirnega mesta. Njegova/njena naloga je, da poskrbi, da bosta čiščenje in odvoz odpadkov na dan akcije čim bolj tekoče potekala. Vsa potrebna navodila dobi po elektronski pošti ob prijavi zbirnega mesta. 

Prijaviti je mogoče več vrst zbirnih mest: običajno zbirno mesto ter posebna zbirna mesta: zbirno mesto za tiste, ki ne bodo čistili divjih odlagališč, ampak le razpršene odpadke (šole, vrtci in drugi), zbirno mesto za tiste, ki bodo čistili planinske poti, zbirno mesto za potapljače (čiščenje pod vodo) ter za jamarje (čiščenje jam, brezen).

Več informacij o čiščenju in prijavi zbirnih mest si lahko prebereš tukaj!


Zlati pokrovitelj projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je družba KD Skladi, Eko Karavano pa podpirata družbi Honda in Ljubljanske mlekarne.