"Preprosto NE delati - to gre?" (o tem, kako 'biti zaseden' pomeni 'biti kul')

Danes vsi govorijo samo še o stresu. Nihče več nima časa. Vsi so polno zasedeni. Zakaj sami sebi to dopuščamo?

"Preprosto NE delati - to gre?" (o tem, kako 'biti zaseden' pomeni 'biti kul') (foto: Getty Images) Getty Images
29. 7. 2018

O tem, kako biti polno zaseden pomeni biti kul, tokrat razmišlja naša novinarka, Marjana Bratuša.

"Kako si kaj s časom ta teden?"

Če si na to vprašanje odgovorila z 'uf, do petka sem popolnoma zasedena', potem veš, o čem govorimo.

Da si polno zasedena, je danes popolnoma normalno. Ker samo nekdo, ki je vedno zaseden in vedno na poti, na polno uživa življenje. Pa je res tako?

Vpliv družabnih omrežij

Na Facebooku in Instagramu dnevno spremljaš fotografije in objave vplivnežev, ki delijo vsak trenutek svojega življenja, kar v veliki meri vpliva nate. Ne da bi se tega zavedala.

Ustvariš si sliko navidezno popolnega življenja, pri čemer je realna slika precej popačena, kajti tiste manj prijetne in slabe stvari na družabnih omrežjih ponavadi sploh niso prikazane.

Študij, služba, zdrava prehrana, fitnes, druženje s prijatelji - na družabnih omrežjih vse to izgleda precej 'lahko'. V določenem trenutku te ideja o popolnem življenju tako prevzame, da si rezerviraš mesto na jogi ob sončnem vzhodu, si večer pripraviš popolno 'acai skledo' in se odpraviš pravočasno na faks ali v službo, kajti že zvečer se dobiš s prijatelji v novem trendi lokalu.

Je natrpan urnik pot do sreče ali depresije?

Bitka s časom se lahko sčasoma sprevrže v boj z mlini na veter. Je potrebno res vstati ob 5. uri zjutraj, da uspeš narediti vse, kar bi po predstavi nekoga drugega morala, da si zagotoviš tisto urico na dan zase?

Vse lepo in prav, pa vendar bi lahko tisto urico zase porabila zjutraj v postelji. Dan ima nenazadnje samo 24 ur in vsaj 7 od njih bi jih naj prespala. Prav zaradi tega je "popolno" življenje odvisno od tega, kako se počutiš. Veliko ljudi ima težave z organizacijo, predvsem tisti, ki trpijo za depresijo.

Nekomu, ki se komaj spravi iz postelje, mu fraza 'pojdi malo športat' in popolne objave na družabnih medijih ne pomagajo veliko, prav nasprotno.

Preprosto ne delati - to gre?

Kar vidiš na Instagramu, so torej skrbno izbrane in dobro uprizorjene scene navidezno popolnega življenja, kar nam 'prodaja' stres kot neke vrste statusni simbol. Pri tem se zdi, da smo lahko srečni le, če smo vedno zasedeni. Tudi največji vplivneži se kakšen popoldan preprosto vržejo na kavč, da bi delali 'nič'.

Umetnost brezdelja

Nič ni narobe s tem, če si kak večer vzameš prosto in ne počneš ničesar.

Mogoče boš šla na uro joge, ker te enostavno sprošča, mogoče se boš dobila s staro prijateljico, mogoče boš v postelji pogledala vse dele Gospodarja prstanov.

Karkoli boš počela, želimo ti obilo zabave pri načrtovanju naslednjega tedna!

Napisala: Marjana Bratuša
Fotografije: Unsplash.com

Preberi še: "Se ti zdi, da življenje drvi mimo tebe?" (navdihujoča zgodba, ki ti bo dala misliti)

Priporočamo tudi: "Danes delam iz postelje - in ne, nisem bolna!"