Prava preobrazba terja izgraditev odnosa s seboj

V prvem delu sem pisala o tem, zakaj je tako pomembno, da imamo stik s seboj, da se čutimo. V drugem delu pa bomo pogledali, kako zgradimo odnos do sebe.

Prava preobrazba terja izgraditev odnosa s seboj (foto: profimedia) profimedia
28. 4. 2014

Vedeti moraš, da je to proces, ki pri vsakem posamezniku traja različno dolgo – odvisno je od tega, koliko časa rabiš za spreminjanje sebe, koliko si pri tem vztrajna in potrpežljiva s seboj. Nekaj, kar si delala več let, ne moreš spremeniti kar čez noč, zato si daj čas, kolikor ga potrebuješ. Spreminjaj se z veseljem in zavedanjem, da delaš nekaj, kar je dobro zate in tvoje življenje.

Odnos do sebe se gradi

... tako, da:

1. najprej spoznaš sebe: kdo si in kaj si želiš – kdo si v resnici ti, ne tista ženska, ki se je izoblikovala na podlagi mnenj in prepričanj drugih. Ko odraščaš prevzemaš različne vzorce in prepričanja, tako od staršev kot tudi od drugih odraslih v svoji bližini, in na podlagi tega se izoblikuje tvoja samopodoba. Kasneje k temu pripomorejo tudi informacije iz medijev in družbe, v kateri se giblješ. Dejstvo pa je, da bolj ali manj izgubiš svoje bistvo.

Kako to odkriti, kako priti do svojega bistva? Tako, da se čimvečkrat vprašaš:

  • je to, kar zdaj počnem, res nekaj, kar si JAZ želim, ali to delam zato, da bi ustregla fantu/prijateljici/staršem...?
  • je ta služba res to, kar sem si želela delati in delam z veseljem, ali mi pomeni zgolj finančno varnost in ugled?
  • se počutim spoštovano in ljubljeno v tem odnosu in dobivam nazaj toliko kot dajem (to velja tako za partnerski odnos kot tudi za ostale odnose v našem življenju)?

2. naslednji korak je, da začneš tako tudi živeti – se izražati, izražati to, kar si. Tukaj se pojavi prva ovira. To je strah, kaj bodo pa rekli.

Strah:

  • da boš zdaj kar naenkrat prenehala delati določene stvari, ki so bile prej samoumevne, da jih delaš (na primer ne boš šla na neko rojstnodnevno zabavo s prijateljicami, ker boš čutila, da rabiš počitek po napornem tednu v službi. Prijateljice te bodo najbrž čudno gledale, kaj se greš, da saj to se ne spodobi, da saj ste se zmenile, da greste skupaj in podobno, pa vendar – mogoče bo iz njih govorila le nevoščljivost...Kakorkoli, pomembno je, da znaš začutiti, kaj potrebuješ in poskrbeti za svoje potrebe),
  • da kaj si bodo pa mislili fant/starši/prijatelji, če bom dala odpoved in se začela ukvarjati z izdelovanjem naravne kozmetike? Prej sem bila vodja oddelka v veliki multinacionalki, zdaj bom pa nabirala zelišča, mešala kreme in jih prodajala na spletu – raje se vprašaj takole: kako se počutim kot vodja oddelka in kako se bom počutila, ko bom lahko delala nekaj, kar me veseli in bom od tega lahko tudi živela? Vse ovire so le v naših glavah – ko spremeniš pogled, se spremeni tudi tvoje življenje.
  • da bom ostala sama, če bom začela poslušati sebe in svoje potrebe, saj to pomeni, da v tej družbi, kjer sem, ne bom mogla biti več, ker v njej ne morem biti jaz-jaz. Pa boš res ostala sama? Morda takoj na začetku, vendar boš kmalu ob novih dejavnostih spoznala nove ljudi - tiste, ki so jim všeč podobne stvari kot tebi in dobila novo družbo - takšno, kjer boš lahko ti, takšna kot si, brez igric in pretvarjanja.

Se nadaljuje ...

Tinkara Filač, Zdravi odnosi, fotografija: profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri