Pozdrav pomladi ob Gradaščici v Trnovem: Gregorčki 2011

V petek, 11. marca, od 17.30 – 20.00, bo ob Gradaščici, Eipprova ulica, Ljubljana, potekala tradicionalna prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki.

1. 3. 2011

Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra društvo že šestnajsto leto zapored pripravlja to tradicionalno otroško prireditev.

Za vse svetlejši in daljši dan!

'Pozdrav pomladi' je prireditev, s katero se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja.

Dobrodošlica že dan pred tem!

Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci spuščajo po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke.

Te plavajoče lučke imenujemo 'barčice svetega Gregorja' ali 'Gregorčke'.

Za še bolj pravljično vzdušje pa poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice.

Prireditev bodo popestrili s spremljevalnim kulturnim programom, ki ga bodo pripravili Družinsko gledališče Kolenc in učenci glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik. Tudi letos so se povezali s Slovenskih etnografskih muzejem, kjer so v okviru otroških delavnic otroci izdelovali ladjice namenjene prav temu dogodku.

Izdelaj svojega Gregorčka!

Izdelaj še ti svojo ladjico - jasno da iz biološko razgradljivih materialov ;) - in se jim pridruži!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri