'Popolnoma te razumem, ampak ... ne!'

Ne! Ta majhna besedica z velikanskim učinkom, ki se je - dokler osebnostno ne dozorimo - s strahom izogibamo.

4. 2. 2009

Nešteto je situacij, ko nam je težko odkloniti pomoč prijateljici, partnerju, sosedi, sorodnikom ... Celo tako težko, da se mnogi raje s stisnjenimi zobmi vdajo in si kasneje to očitajo, drugi sladko obljubijo, da potem gladko 'pozabijo', tretji spet ...

Postavi prioritete

Če želiš vse to preprečiti, se moraš naučiti, kako se prošnje in laskanja zavrne. To ti bo uspelo le, če boš doumela, kakšno ceno plačuješ za stalne pritrdilne odgovore. Koliko časa te to stane, koliko premagovanja in koliko energije. In kolikokrat ravnaš proti svojim notranjim prepričanjem …

Zdravo in pomembno je in nikakor egoistično, kot menijo nekateri, da znaš brez slabe vesti ali celo strahu reči NE.

'Ne bodo me imeli radi!'

Kdor težko odbije prošnjo nekoga, se najverjetneje le boji, da zaradi tega ne bo več ljubljen. Vendar, če na to misel vsaj malo 'pomeditiramo', se vprašaj: Kakšnega človeka bolj ceniš? Takšnega, ki se vsemu in vsakomur podreja in udinja ali onega, ki se je sposoben uveljaviti in prodreti.

Prav z odgovorom NE si šele zaslužiš tako željeno pozornost in spoštovanje, ki ti pritičeta.

Reci NE, a ostani prijazna

Določena mera previdnosti vendarle velja. Odklonilni odgovor ima v določenih situacijah lahko tudi zelo neprijetne posledice. Ker, si predstavljaš, da bi bila postavljena v situacijo, ko bi morala zavrniti svojega šefa? No, če je treba, lahko storiš tudi to, a gre pri tem vsekakor toliko bolj upoštevati pomembno pravilo:

  • ton določa glasbo!

Kako torej reči NE na lep način

Nekaj primerov odklonitev na prijaznejši način.

Izreci obžalovanje

Pravzaprav bi rada sprejela vabilo ali naredila uslugo. Toda preprosto ne gre. Treba je reči NE – toda tako, da bo druga oseba vedela, kako žal ti je: "Zelo mi je žal, toda ne morem."

Manj razlagaj

Vedno je neprijetno, ko je treba koga odkloniti. Namesto da bi bila kratka in jasna, razlagaš na dolgo in široko. Žal tako večinoma zlahka zaideš v zadrego, ko tvoja pojasnila povzročajo še dodatna vprašanja.

Predlagaj

Ni ti treba biti vedno pripravljena, če bodo drugi potrebovali tvojo pomoč. Toda če so ti ljudje blizu, lahko svoj NE posladkaš z nasprotnim predlogom. Na primer: "V soboto zvečer ne morem paziti na tvojega otroka, lahko pa malega za dve uri vzamem v nedeljo."

Pozorno poslušaj

Popolnoma izčrpan kolega v službi, ki išče podporo ali pa prijateljico, ki bi šla z njim ven – razumljivo je, da si v dvomih. Toda kljub vsemu lahko tudi v takšnih primerih rečeš NE, pri tem pa izraziš razumevanje za njegov položaj. S tem bo stvar lažja - zate in zanj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri