"Pomembno je namreč samo to, kar o sebi misliš ti"

Spoznaj umetnost dobrega življenja! Ena izmed stvari, ki si jih moraš zapisati za uho je to, da je zelo pomembno, da si obdana s pozitivnimi ljudmi in da strupene odnose izločiš iz svojega življenja.

"Pomembno je namreč samo to, kar o sebi misliš ti" (foto: Getty Images) Getty Images
14. 8. 2018

Preberi, kako lahko izboljšaš svoje počutje in uzreš kozarec napol poln, tudi ko se ti ga je polovica ravno zlila po tleh. Posebno v tistih situacijah, ko je tista manjkajoča polovica džintonik. Zavedaj se, da dogodkov ne moreš nadzorovati, lahko pa nadzor uješ svoja čustva in izbereš, kako se boš počutila.

V vrtincu negativnih misli se lahko znajdeš zelo hitro, še posebno če te je nedavno pustil fant ali če imaš težave v službi.

Negativna čustva in občutki manjvrednosti te lahko preplavijo tudi ob spremljanju družbenih omrežij, s čimer se srečujemo prav vse. A pomembno je, da se zavedaš, da negativna čustva niso nujno slaba, saj so zelo pomembna za tvoj razvoj.

Že v otroštvu nas namreč učijo, naj jezo, žalost, strah in tesnobo raje potlačimo.

Predvsem ženske smo velike mojstrice pri tlačenju jeze tam nekam globoko. To naredimo temeljito, v slogu, in če le kančku še vedno uspe pokukati na površje, svoje delo dokončamo še z udarcem petke – to sezono obvezno z usodnim udarcem mačje petke!

A če želiš živeti uravnoteženo, se boš morala naučiti sprejemati negativna čustva, ki so v določenem trenutku povsem normalna, in se hkrati naučiti, koliko časa jim nameniti. Če namreč trajajo predolgo in če dovoliš, da obvladujejo tvoje življenje, te tudi to lahko zapelje v težave.

Se primerjaš z drugimi?

Zaradi objav na Instagramu in Facebooku domnevaš, da so drugi uspešnejši in bolj srečni od tebe. Toda preden se prepustiš toku negativnih misli, se opomni, da sama usmerjaš svoje misli in odločaš, ali bodo prevladovale negativne ali pozitivne.

Osredotoči se nase in se ne primerjaj z drugimi.

Rolf pravi: “Svet bo o tebi pisal, tvital, objavljal, kar bo hotel. Za hrbtom bodo šušljali in te opravljali. Zasipali te bodo s pohvalami in te na veliko napadali. Tega sploh ne moreš upravljati. K sreči pa ti tudi ni treba. Če nisi ravno političarka ali znana osebnost in si denarja ne služiš z reklamo, se ne meni več za svoj videz. Ne ukvarjaj se z všečkanjem in všečki. Ne guglaj se in ne zahtevaj priznanja. Raje kaj dosezi in živi tako, da se boš še lahko pogledala v ogledalo.”

Pomembno je namreč samo to, kar o sebi misliš ti.

Bodi previdna pri izbiri ljudi, ki jih občuduješ, predvsem na družbenih omrežjih, kjer večina prikazuje navidezno popolno življenje.

Namesto da se primerjaš z drugimi, ceni tisto, kar imaš. V dnevnik zapiši stvari, za katere si hvaležna, in kmalu boš odkrila, da lahko vsak dan najdeš tiste, ki te veselijo.

In ko boš imela slab dan, se boš lahko s pomočjo dnevnika hvaležnosti opomnila na lepe trenutke. Zato sledi le ljudem, ki so ti v navdih in motivacijo, da lahko tudi ti živiš bolj polno in dosegaš višje cilje.

Zelo pomembno je tudi, da si obdana s pozitivnimi ljudmi in da strupene odnose izločiš iz svojega življenja.

Rolf prizna: “Z ženo vsako leto 31. decembra imena ljudi, ki nama ne denejo dobro in ki jih nočeva imeti v svojem življenju, zapiševa na lističe. Te nato slavnostno vrževa v ogenj, drugega za drugim. Blagodejen in zdravilen ritual.”

Sezona žara je odprta, zato nikar ne čakaj na zadnji dan v letu, ampak svoje listke že zdaj pomeči v vroče plamene.

Imaš finančne težave?

Skrb za prihranke ni preprosta, predvsem če je za tabo zelo zapravljiv mesec, kar je lahko razlog za slabo voljo.

Namesto da se obremenjuješ s tem, kako malo denarja si prihranila, se nauči zmanjšati stroške in nadzorovati lastno porabo.

S pomočjo aplikacij, kot so Toshl, GoodBudget in Wally, lahko povečaš svoje prihranke in si razjasniš skrivnostne poti svojega denarja. Precej bolje se boš počutila, če boš nadzorovala svoje izdatke in prihodke.

Rolf poudarja: “Kdor stremi k dobremu življenju, se mora pri nakupovanju zadrževati. Ljudje precenjujemo učinek sreče, ki nam ga dajo stvari, in podcenjujemo učinek sreče, ki nam ga podarijo doživetja.”

Zato dobro premisli ali boš lažje dihala v novi lateks obleki v slogu Kardashianovih ali z zavedanjem, da je na tvojem bančnem računu še vedno dovolj denarja, da se s fantom lahko odpravita na izlet v neznano.

Je za tabo boleč razhod?

Povsem razumljivo je, da si razočarana in žalostna, če si se pred kratkim razšla s fantom. Nisi edina, ki zaradi razhoda spi kot dojenček (beri: zbujaš se vsaki dve uri in neutolažljivo jočeš).

Vsekakor si vzemi čas za žalovanje in se skušaj spoprijeti z žalostjo in bolečino.

Kadar se urežeš, rana potrebuje nekaj časa, da se zaceli – podobno je z ljubezenskimi zadevami. Ne skrivaj bolečine za lažnim nasmehom in na Facebooku ne objavljaj pesmi, kot so Single Ladies ali Best Thing I Never Had od Beyonce, saj boš s tem le dajala vtis, da si obupana in potrta.

Vzemi si nekaj časa zase, vendar pazi, da ne bo trajalo predolgo in da ne boš zapadla v depresijo. Ko se bodo solze posušile, začni ustvarjati nove spomine. Druži se s prijatelji, ukvarjaj se s športom, vpiši se v kakšen tečaj.

Nikar se ne zapri med štiri stene in ne dovoli, da televizija postane tvoja najboljša prijateljica.

Osredotoči se nase, saj imaš končno dovolj časa, da počneš vse tisto, kar te osrečuje.

Ne zapletaj se brezglavo v naslednjo ljubezensko zgodbo, ampak izkoristi prednosti samskega življenja, da odkriješ, kaj si želiš in česa ne.

Nikar se ne smili sama sebi in ne izgubi vere v ljubezen.

Pomembno je, da se iz izkušenj nekaj koristnega naučiš. Poraz spremeni v priložnost, da spoznaš svoje najgloblje potrebe, da ugotoviš, kdo pravzaprav si in kaj dejansko hočeš od življenja.

Rolf Dobelli, avtor knjige Umetnost dobrega življenja, ti svetuje: “Sprejemaj resničnost – sprejemaj jo radikalno. Zlasti tiste vidike, ki ti niso všeč. Sooči se z njimi, čeprav se ti to zdi še tako težko. Pozneje boš za to poplačana. Življenje ni preprosto. Celo v dobrem življenju boš morala prenesti zvrhano mero neuspeha. Prav je, da tu in tam padeš. A pomembno je, da ugotoviš vzroke za padec – in jih nato odpraviš. Težave niso kot bordojec – s skladiščenjem ne postanejo boljše.”

Zato si priznaj, da bi tudi ti v ravnokar propadli zvezi lahko naredila kaj bolje. Naredi inventuro, ugotovi, kaj bi lahko naslednjič izpeljala drugače, in se oborožena z novim znanjem podaj novi ljubezni naproti.

Imaš občutek, da nisi dovolj cenjena?

Če ne napreduješ na delovnem mestu, lahko hitro izgubiš motivacijo in zaupanje vase. V takšni situaciji nikar ne obupaj.

Spomni se na film Hudičevka v Pradi, kjer je glavna junakinja uspešno premagala strah pred neusmiljeno šefinjo, ki ji ni omogočila napredovanja, in je pogumno stopila na svojo pot.

Rolf ti svetuje: “Počni tisto, kar znaš, ne tistega, kar bi rada znala. Nehaj se jeziti zaradi svojih primanjkljajev. Opusti tečaj salse, če imaš dve levi nogi. Nehaj sanjati o umetniški karieri, če tvoj otrok ne more prepoznati, ali si naslikala konja ali kravo. In izbij si iz glave zamisel o restavraciji, če je že tetin obisk zate preveliko breme.

Dejstvo je: popolnoma nepomembno je, na koliko področjih si povprečna ali podpovprečna. Pomembno je, da si vsaj v eni stvari daleč nadpovprečna – in sicer najbolje v svetovnem merilu. Če si, imaš dobre temelje za dobro življenje. Ena sama virtuoznost odtehta tisoč šibkosti.”

Ni to dovolj velika spodbuda, da svoj skrivnostni hobi na Kickstarterju spremeniš v karierno priložnost?

Nauči se obvladovati svoja čustva!

Če želiš obvladovati svoja čustva, je pomembno, da se naučiš nadzorovati svoje misli.

To boš najlažje dosegla tako, da boš iz svoje glave prepodila razmišljanje o negativnih rečeh. Prav tako svoja čustva lažje obvladuješ, če si postavljaš skromne cilje in si priznaš omejitve.

Nadvse pomembno pa je, da prepoznaš svoja čustva in jih tudi izraziš.

Najpogosteje namreč potlačimo čustva tako, da jim skušamo ubežati. Najbrž si jim tudi ti že kdaj skušala uiti v družbi žlice in velike banjice sladoleda ali z maratonom nadaljevanke Seks v mestu ob ogromni skledi čipsa.

Namesto da potlačiš svoja čustva, se jih nauči izražati. K sebi pokliči prijateljico in ji izlij ves svoj bes, razočaranje in jezo. Že samo to, da te bo mirno poslušala in ti ponudila ramo, bo v tebi sprožilo hormone, ki bodo pomagali obvladati stres.

1 Odkrij pomen svojih čustev

Vsako čustvo ima svoj namen, čeprav včasih težko prepoznaš njegovo pozitivno noto. V sebi nosi sporočilo, ki ga moraš razbrati.

Tako ti jeza na primer daje moč, da nekaj spremeniš. Strah ti pokaže, kje se počutiš varno. Sram ti pove, kje so tvoje meje. Žalost pa ti pomaga, da se posloviš.

2 Poveži se s svojimi čustvi

Ne glede na to, kako neprijetna so določena čustva, se poskušaj povezati z njimi in odkriti, zakaj so se pojavila. Večina čustev ti želi nekaj sporočiti.

Če nenehno čutiš, da se ti dogaja krivica, odkrij, od kod izvirajo takšni občutki. Dovoli si, da nekaj čutiš, čeprav je neprijetno. Tudi ta čustva sprejmi kot del sebe, kot nekaj, kar potrebuješ, da lahko živiš in deluješ.

Prepoznavanje čustev ti bo pomagalo tudi pri odkrivanju ustreznega odziva nanje.

3 Izrazi svoja čustva

Razmisli, kako se na določena čustva odzoveš. Kako izražaš jezo? Kaj narediš, ko si zelo besna? Kako reagiraš, ko te je strah?

Naslednjič naredi stvari drugače. Kaj bi se zgodilo, če bi sprejela svoj strah in obenem sprejela odgovornost zanj.

Res je, odgovornosti za to, kako se počutiš, ni lahko sprejeti. Čustva so tudi most do soljudi, saj prek njih razumeš drugo osebo in se ji približaš. Če so tvoja čustva povezana z drugimi osebami, se o tem pogovori.

Priznaj, da si naredila napako. Opraviči se svojemu fantu, če si ga prizadela, in pojasni šefu, da ne moreš uspešno opraviti svojega dela, ker si pod stresom. Povej, kako se počutiš. Čustva povezujejo ljudi. Če ne poveš drugim, kako se počutiš, ne moreš vzpostaviti pristnega odnosa.

Bodi skromna!

“Za manj pomembno, kot se imaš, boljše bo tvoje življenje,” pravi Rolf, ki opaža, da se je precenjevanje samega sebe razvilo v pravo civilizacijsko bolezen.

“V svoj ego smo se zagrizli kakor pes v star čevelj. Izpusti čevelj. Nobene hranilne vrednosti nima. Poleg tega ni nič kaj okusen.”

Pomembno je, da se ceniš, vendar ohrani skromnost.

Čeprav so te starši vzgajali v prepričanju, da si nekaj posebnega, poskušaj obvladovati svoj ego.

Najbrž nočeš biti podobna samooklicanemu geniju Kanye Westu, ki sta mu skromnost in ponižnost povsem tuja in je prepričan, da je utelešenje sanj vsakega fotografa.

Samozavesti ni težko pridobiti, še posebno, če je odvisna od števila všečkov na Facebooku, precej težje pa je ohraniti skromnost.

Toda ne pozabi, da je skromnost kakor mala črna oblekica – nikdar ne gre iz mode, obenem pa je vedno deležna občudovanja.

Pomemben je notranji uspeh

Rolf je prepričan, da je resnični uspeh notranji uspeh.

Te zanima, kako lahko postaneš notranje uspešna?

“Tako da se osredotočaš izključno na stvari, na katere lahko vplivaš, in vse drugo dosledno izključiš. Denar, moč, priljubljenost so stvari, ki jih le omejeno kontroliraš. Izguba teh stvari te bo pahnila v nesrečo, če se boš osredotočala nanje.”

Namesto tega usmeri pozornost v stvari, ki te izpolnjujejo.

Boš resnično srečna, če se boš odpravila na pijačo s prijateljico, ki se veseli tvojih uspehov, kakor da so njeni lastni, ali če fotografija, na kateri ponosno razkazuješ svojo novo torbico, za katero si odštela 600 evrov, ker je prav takšno nosila Meghan Markle, deležna 300 všečkov?

Če želiš biti notranje uspešna, se ne obnašaj kot razvajena princesa, ampak se obdaj z ljudmi in počni stvari, zaradi katerih se počutiš kot kraljica, ki se zaveda, da pravo bogastvo izvira iz sreče in notranjega zadovoljstva.

In ne pozabi: pot do sreče ni vedno enostavna, vendar je mogoča.

Vir: dr. Robin Stern, področni direktor za čustveno inteligenco v Yale Centru
Po predlogi Layle Haidrani in Stacey Colino priredila Danaja Lorenčič
Fotografije: Getty images

Preberi še: 8 različnih prijateljev, ki jih potrebuješ v svojem življenju

Priporočamo tudi: TOLE moraš upoštevati, pa bo tvoja denarnica v 2018 vedno polna