Pismo bralke v stiski: "Fant noče nehati!"

Bralka se je znašla v stiski, ki pesti veliko žensk, pa tudi moških. Preberi, kakšna je njena zgodba in kaj ji je odgovorila partnerska svetovalka Melita Kuhar. 

Pismo bralke v stiski: "Fant noče nehati!" (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2016

Zgodba bralke

S fantom sva prenehala, ugotovila sem, da je preveč ljubosumen in posesiven. Nikamor nisem smela sama, še s prijateljicami ne na kavo, niti z mami po nakupih, takoj me je obtožil, da bom gledala druge moške. Trdil je, da je tako zaščitniški do mene, ker me noro ljubi, a se mi zdi, da je ta njegova kontrola že bolna. Ne odneha, neprestano me kliče in govori, da me ljubi, čez nekaj časa pa znori, češ, zakaj ga ignoriram, da sem jaz bolna in nora. Potem znova obljublja, da se bo spremenil, če mu dam še eno šanso. Zmedena sem in strah me je. Kaj naj naredim?

Odgovor Melite Kuhar

Verjamem, da vas je strah nepredvidljivega vedenja bivšega fanta. Ko vam v isti sapi trdi, da vas ljubi in nato kriči na vas v svoji jezi, da ste se odločili prekiniti njegovo patološko neprimerno in nezdravo vedenje do vas, v vas povzroča nemir in negotovost. Ne veste, česa vse je zmožen. Vsekakor vam svetujem, da ob vsaki grožnji, ko vam jo posreduje bivši fant, naredite zapisnik na najbližji policijski postaji, ker se počutite ogroženi in v nevarnosti. Četudi policija nima pooblastil, da bi karkoli ukrepala v tej fazi, je pomembno, da je o njegovih grožnjah obveščena.

Menim, da ste se odločili pravilno in da ste pravočasno zapustili osebo, ki ne loči, kaj je to zdrava in ljubeča pripadnost, zaupanje in spoštovanje partnerke, temveč zaradi lastne šibke vrednosti in nizke samopodobe zrcali lastno šibkost v druge in jim ne zaupa. Torej tudi vam ne, da ste zvesti in pripadni vajini zvezi, ki pa je tako ali tako zaključena. Strah pred izgubo vas kot njegove lastnine je seveda prisoten in v njemu kreira močno jezo in napetost. Predvsem je pomembno, da ste v svoji odločitvi razhoda trdni, da imate ob strani starše, ki vas podpirajo, in da v sebi veste, da ste upravičeni do ljubečega in samozavestnega partnerja, ki vas bo ljubil takšno kot ste. Z vami delil dobre in slabe trenutke, predvsem pa, da bo vajina komunikacija spoštljiva. Ne verjemite njegovim obljubam, da se bo spremenil ali da bo vse drugače, če se premislite in zopet z njim začnete hoditi. Takšni ljudje kot je vaš bivši fant se običajno žal ne spremenijo čez noč.

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pišite na: info@svetovalnica.si.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju.