Piješ ali pijančuješ? Preveri, kdaj bi te moralo začeti skrbeti

Opojne pijače so častili že stari Grki, celo Sveto pismo nas uči, kako se vino spremeni v kri, v današnjih časih pa je alkohol “zakon”. Vedno več žensk ima za družbo steklenico. Ali bi moralo skrbeti tudi vas?

Piješ ali pijančuješ? Preveri, kdaj bi te moralo začeti skrbeti (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2015

Ali morda sodite v vedno širši krog žensk, ki se lahko v pitju kosajo z moškimi? Ali skoraj vsak konec tedna preživite s staro druščino v brezmejnem in veselem popivanju?

Menite, da prav vam nekaj kozarčkov ne more do živega? Vaša znanka N. N. sicer že resno pije, toda to za vas seveda ne drži – ne, saj imate pravo mero in se je boste vedno znale držati ... Seveda!

Barbara ima 24 let. Pred slabim letom je po končani fakulteti dobila službo v projektantskem biroju, kjer je obkrožena z moškimi. Služba njenega življenja! O tem je vedno sanjarila – posel v uspešnem malem podjetju.

V družbi uspešnih moških opravlja delo, ki je bilo privilegij moškega spola – samo še dokazati mora, da zmore, da je kos življenjskemu izzivu.

Naloge se je lotila z vso skrbnostjo. Garala je kot mravljica, opravljala je tudi dela, ki niso ravno sodila v njeno delovno področje, blestela je na vsakem koraku. Tudi po službi ni nič zaostajala. Za nikomer!

Za vsak rojstni dan se je prav po moško zapila in tudi za konec tedna je postajala čedalje dejavnejša. S sodelavci se je živalsko opijala, in ona je to zmogla! Šlo ji je dobro! Pa vendar ...

Počasi je ugotovila, da nima več dovolj energije, postajala je raztresena, ni se mogla zbrati. Njena prej sijoča koža je postajala izsušena, lasje brez pravega leska.

Potrebovala je veliko časa, da si je priznala, kaj je v resnici povzročilo njeno slabo stanje. Še veliko teže pa se bo temu postavila po robu.

Kako naj to pove sodelavcem, svojim pivskim tovarišem? Kako naj zavrne kozarček?

Danica ima 46 let. V mladosti je bila uspešna novinarka in zvezda manjše radijske postaje. Kolegi so ji govorili, da je deloholičarka, in to v času, ko je bila ta beseda pri nas še tujka. Potem so jo opazili veliki šefi in dobila je atraktivno ponudbo – vodja marketinga v uspešnem velikem podjetju. Toda kar je dano Jupitru, ni dovoljeno volu.

Služba ni bila zanjo, neuspehi so se vrstili, na živce so ji šli dolge seje, kričeči in pijani sprejemi, sejmi, predstavitve. Po kratkem izletu v politiko se je po desetih letih vrnila na radio.

Deset let je ni bilo in radio se je spremenil za štirideset let! In vse te mlade frklje, kaj pa mislijo, da so!

Danica je zato s seboj prinesla – strah in lepo navado, da je pred vsakim nastopom zvrnila kozarček, kmalu že tudi dva ali tri ...

Zbranosti ni več, glas je postal hripav in raskav, bistrina njenega nastopa je samo še spomin. Službo je obdržala zaradi stare slave ali pa milosti starih kolegov ... Zavedla se je, toda vlak je najbrž že odpeljal.

Zvonka je imela 30 let, ko se je nekega jutra zbudila oblečena pred televizorjem z neznosnim mačkom, ob fotelju je ležala prazna steklenica viskija.

V stanovanju ni bilo nikogar drugega. Ni bilo prvič, da se je zbudila z mačkom – toda prvič, da se ga je napila sama!

Groza in alarm – srečanje s samo seboj in preteklostjo. Spomin na dolgoletnega partnerja, ki je hotel biti z njo, a ne ustvariti družine – dovolj mu je bila ena grenka izkušnja v življenju.

V vseh letih sta kovala načrte le za konec tedna, naslednjo zabavo, naslednji izlet. In skoraj nikoli ni šlo brez pijače.

Bilo je lepo, včasih nekoliko naporno, počasi vedno bolj enolično. Razšla sta se in Srečko se je vrnil k svoji družini, Zvonki pa je ostalo nekaj prijateljic, ki niso imele vedno časa za viski ali dva, tržnica ob sobotah in turobno sobotno popoldne. Začela je piti sama, vedno več in preveč ...

alkohol

Vzroki popivanja

Ženske se ob koncu tedna najpogosteje zapijajo zaradi dokazovanja, da v ničemer ne zaostajajo za moškimi, da se lahko sprostijo, da spoznajo nove fante in še marsikaj bi lahko slišali od zagovornic takšnih zabav.

Večinoma so stare okoli dvajset let in kar uspešne v življenju in službi. Svet jim leži pred nogami in zdi se jim, da lahko dosežejo vse in da jim je dovoljeno še več.

Dolgoročno pa se to vendarle ne obnese najbolje!

Zelo pogost vzrok za prve kozarčke so strah, tesnoba, pomanjkanje samozavesti – strah pred neuspehom, pred nastopom v družbi, pred tem, kakšen bo večer in kaj bo rekel.

Tolikokrat na dan se je treba dokazati, biti moram najboljša, dovolj lepa, uspešna in brezhibna – tega pač ne zmore vsakdo, ali pa ...

In ali je s kozarcem res lažje? Pogost vzrok je samota! Ne pravijo zaman, da je alkohol najbolj socialna droga. Stari Vikingi so imeli navado reči, da je pivo najboljši prijatelj prijateljev in da je takrat, ko prijatelj odide, tvoj edini prijatelj.

V antični Grčiji, kjer so prav ženske izumile čar opojnega pitja, so verjeli, da te alkohol zbliža s samim seboj. Toda opojnost mine in ostaneš sama, pravzaprav še bolj sama kot prej.

Meja med pitjem in pijančevanjem

Obstaja zelo tanka, nevidna črta med priložnostnim pitjem in stalnim pijančevanjem. Ne verjamemo fanatikom, da je že kozarec na dan znak alkoholizma, res pa je, da je mejo med pitjem in pijančevanjem skoraj nemogoče določiti.

Tragedija pa je, da jo najprej odkrije okolica, partner, kmalu sodelavci in nadrejeni, na koncu vaše telo in šele nato vi.

Tako odkritje je ponavadi prepozno in vedno zelo boleče. Težko je reči ne, toda dostikrat je to nujno – drugim in najprej sebi!

Posledice čezmernega pitja

Zgoraj smo zapisali, kaj se je dogajalo uspešni Barbari in nesamozavestni Danici. Toda težave so lahko še veliko hujše in zelo konkretne.

Ženske ne prenesemo toliko alkohola kot moški že zaradi telesne zgradbe. Naš organizem vsebuje manj tekočine, zato se hitreje opijanimo in jutranji maček je praviloma precej hujši.

Alkohol veže vodo in tudi dehidracija je pogosta posledica čezmernega pitja.

Alkohol sodi med najnevarnejše droge, saj med njimi skoraj edini napade skoraj ves organizem!

Že manjše količino povzročijo oslabljeno motoriko, zato so nezgode in nesreče pogost pojav. Kar polovica poškodovancev glave je pozneje priznala, da so se ponesrečili prav pod vplivom alkohola.

Redno uživanje alkohola prizadene mnoge organe, uničuje imunski sistem in izčrpa zaloge vitamina B, kar se kmalu pozna na koži in laseh.

Razpad jeter in propadanje možganskih celic sta med najbolj tipičnimi posledicami. Dokazano je, da povzroči marsikateri spontani splav in neplodnost.

Posledica njegovega uživanja je lepo število bolezni – tuberkuloza, rak na dojkah, ustni votlini in grlu, za povrh sodi med poglavitne povzročitelje raka na pljučih, za katerim oboleva vedno več žensk.

No, ja, rekle boste, da je to samo statistika, da so v nevarnosti samo alkoholičarke, kar ve še zdaleč niste. Verjamemo, toda presenečene boste, kako nizke so količine zaužitega alkohola, ki povzročajo naštete bolezni.

Alkohol redi, veže se z maščobo in s kozarcem viskija zaužijete toliko kalorij, kolikor jih ima en pošten biftek, vsaj tako so nam povedali že v srednji šoli.

Poleg tega je alkohol eden od glavnih vzrokov mnogih neuspešnih diet in posledično slabe volje in travme. Saj veste, en kozarček ne bo škodil.

Številke kažejo, da malo previdnosti ne bi škodilo. Pa poglejmo:

 • Eno pivo (0,5 l) 160 kcal
 • Belo vino (1 dl) 75 kcal
 • Rdeče vino (1 dl) 68 kcal
 • Žgane pijače s 40 % alkohola, 0,5 dl (rum, vodka, viski, konjak, gin, sadjevec) 111 kcal

Na dan naj bi srednje visoka ženska v starosti od 20 do 30 let zaužila okoli 2000 kcal.

Kaplja čez rob

Zamislite se nad seboj in ugotovite, ali ste že na dobri poti v alkoholizem. To ni test, toda če boste na eno izmed naslednjih sedmih vprašanj odgovorile pozitivno, se morate vprašati, ali niste res že prekoračile Rubikona.

 • Komaj čakate, da vas kdo povabi na pijačo.
 • Včasih namesto kosila ali zaradi utrujenosti popijete nekaj kozarčkov ...
 • Pitje je za vas prioriteta.
 • Pijete tudi, kadar ste same.
 • Popijete kozarček ali dva že zjutraj, pred delom ...
 • Pijete za pogum.
 • Zaradi pijače imate težave v službi ali v osebnih odnosih.

Pitje na zabavah

Seveda še zdaleč niste podobne alkoholičarki, saj ga pijete le za sprostitev, za konec tedna in na kakšni zabavi. Tako vsaj spoznate kakšnega prijetnega fanta, se z njim poveselite in, hopla, morda bo to začetek resne, tiste prave zveze!

Kolikokrat ste že hotele narediti dober vtis nanj prav s tem, da ste mu trdno stale ob strani za točilnim pultom ali pa ste jih hrabro zvrnile še nekaj in na koncu namesto prijatelja objemale straniščno školjko.

Prav zabaven finale službene zabave, če vam na koncu glavo podpira sam gospod šef, vi pa se sklanjate nad neznano školjko v neznanem toaletnem prostoru! Pred kratkim me je poklicala dobra prijateljica.

alkohol

Prav nič ni bila navdušena nad svojim žurerskim dosežkom, čeprav ga je kar dosti popila. Kot ponavadi so se zapili s prijatelji, med katerimi ima tudi simpatijo ... Dobro se je držala ves večer ... Še več.

Okoli dveh je on omagal, sama pa je vozila svojo barko skoraj do jutra. Zjutraj jo je zbudila sostanovalka in ji sporočila, da jo je poklical njen pivski prijatelj, ker ga je skrbelo, kako je prišla domov.

Takrat je z grozo ugotovila, da speča gmota poleg nje ni princ njenega omamnega večera, ampak človek brez imena, ki ga je pobrala v trenutkih, ki se jih prav nič ne spominja.

Ženske, ki nikoli ne bi počele nekaterih stvari, to počno v popolni pijanosti in s tem degradirajo sebe in izgubijo verodostojnost v družbi. Dovolj velik razlog za odločen “ne”?

Poleg alkoholnega sledi še moralni maček, in prvi mine precej hitreje. Res je, da je pisatelj Oscar Wilde zapisal, da imamo ljudje navado reči svojim napakam izkušnje, toda take izkušnje so zelo boleče in zarežejo se globoko v spomin ...

Če ste že padle v past alkohola, ne padite še na slab glas! Če se že morate zapiti, potem pijte z glavo. Če ne morete reči “ne” po tretjem kozarcu, recite to vsaj pred naslednjim, ali pa upoštevajte naslednjih deset zapovedi iz pivskega brevirja:

 • Zavestno pijte bolj počasi.
 • Nikoli ne naročajte dvojnih pijač.
 • Vsaka druga pijača naj bo voda.
 • Izogibajte se mešanju in kombinacijam s sladkimi pijačami.
 • Čeprav redi, vendarle jejte, kadar pijete preveč.
 • Poslušajte Grke: če je le mogoče, ob žganih pijačah zaužijte kaj slanega, passatempo – bučne peške, arašide ... Če kdo časti, to še ne pomeni, da morate naročiti ravno alkohol. (Izgovor: Nazdravlja se s človekom, ne s pijačo!)
 • Pijte na veselje, ne iz žalosti.
 • Pijte za svoj užitek, ne za pijanost.
 • Nikoli ne tekmujte s kolegi ob točilni mizi.

In na koncu

Velja pač, da je alkohol droga, škodljiv kot vsaka droga, tradicija in navada, najbrž brez smisla kot večina tradicij, navidezen prijatelj, za katerega ne veš, kdaj te bo zasvojil in požrl, če pa to že ugotoviš, je marsikdaj že prepozno.

Nak, ne bomo končali z moralo – če se ga boste vendarle to soboto napile, vam zaupamo še nasvet naših babic, kako ozdraviti mačka (moja stara mama še ni vedela za Alka Seltzer, ki po mojih izkušnjah res pomaga, če ga zmešamo z vodo in popijemo).

Pomaga:

 • Če že ponoči pijete pomarančni sok ali ogromne količine vode in nato zjutraj paradižnikov sok. Voda napolni mišice in organe, sok prispeva fruktozo in minerale, tako da organizem hitreje predela alkohol.
 • Pri hudem glavobolu popijte črno kavo z veliko limone, lahko si pomagate tudi z aspirinom, nikoli pa ne vzemite ibuprofena ali naproxena.
 • Če na vznemirjen in prazen želodec jeste krekerje ali popečene toaste, ki popivnajo odvečno kislino. Na hitro zaleže tudi rupurut. Nikar, res nikar, pa ne poskušajte tako kot Janez Trdina – klin s klinom zbijati. Pisatelj je bil na žalost zgolj moški, in še to iz predprejšnjega stoletja!

Kapljica za zdravje

Pravijo, da je alkohol strup. In vsak strup je lahko v majhnih količinah tudi zdravilo.

 • Kozarček terana pri kosilu priporočajo anemičnim bolnikom, saj vsebuje veliko železa.
 • Pivo je zaradi kvasa bogato z vitaminom B.
 • Na en viski na dan prisegajo tudi nekateri priznani zdravniki – ker širi žile in preprečuje zastoje pri cirkulaciji krvi v organizmu.
 • Želodčni bolniki pijejo grenčice, kot so pelinkovec, encijan, campari, cynar in unicum.
 • Žolčni bolniki lahko popijejo kozarec črnega vina pred kosilom.
 • Minimalna količina žganja se prileže pred napornim fizičnim delom. (Slovenci in Slovenke smo znani kot dobri delavci.)
 • Primorci bi upali priseči, da kozarček “rude” prežene vse težave po predobrem kosilu; toda to je že skoraj anekdota.

Napisala: Ariana Vetrovec