Opozorilni znaki, da imaš lahko raka, ki jih ljudje pogosto ignorirajo (pa jih ne bi smeli)

V primeru, da pri sebi opaziš katerega od teh znakov, moraš čim prej ustrezno ukrepati.

Opozorilni znaki, da imaš lahko raka, ki jih ljudje pogosto ignorirajo (pa jih ne bi smeli) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 12. 2016

Strokovnjaki vse bolj poudarjajo, kako pomembno je, da smo pozorni na opozorilne znake in simptome, ki lahko kažejo na neodkritega raka, pišejo na spletni strani top10homeremedies.com. Zato, če opaziš katerega izmed simptomov, analiziraj svoje počutje in se dogovori za pregled pri zdravniku.

Nepojasnjena izguba telesne teže

Če si naenkrat izgubila več kilogramov in pri tem nisi spremenila svojega načina prehranjevanja, je dobro, da premisliš, zakaj je do tega prišlo. Lahko gre tudi za zgodnji znak raka na dojkah, pljučih, raka na debelem črevesju ali kje drugje v prebavnem traktu.

Pogosta vročina in vnetja

Trajno ali dolgotrajno povišana telesna temperatura lahko kaže na levkemijo, raka krvnih celic. V tem bolezenskem stanju kostni mozeg začne proizvajati nenormalne ali zelo zrele bele krvničke, njihova nenadzorovana rast pa ovira tvorbo normalnih belih, rdečih krvničk in krvnih ploščic. Zato se oboleli veliko težje bori z okužbami, vročino, utrujenostjo, bolečinami in drugim gripi podobnim simptomom.

Šibkost in utrujenost

Utrujenost, ko moraš pogosto nenadoma sesti in ko kar naenkrat postaneš tako utrujena in šibka, da ne moreš več opravljati niti najpreprostejših opravil, je alarm za nujen obisk osebnega zdravnika. Na tem mestu lahko namreč govorimo o posledicah različnih oblik raka, ki jo je treba obravnavati v kombinaciji z drugimi simptomi.

Sopenje in kratka sapa

Eden prvih znakov raka na pljučih je sopenje ali kratka sapa. Težave pri dihanju nastopijo že pri manjših naporih. Podobno lahko težave z dihanjem povzroči tudi rak ščitnice. To se zgodi, ko vozlič ali tumor začne pritiskati na sapnik.

Kronični kašelj in bolečine v prsih

Včasih se simptomi raka, kot je levkemija ali tumor na pljučih, kažejo skozi neznosni kašelj ali bronhitis. Prihaja lahko tudi do bolečin v prsih, ki se raztezajo vse do ramen ali navzdol po roki.

Kronična zgaga

Zgaga je običajno simptom refluksne bolezni – stanje pri katerem se kislina iz želodca dviguje v požiralnik in povzroča zgago in kisel okus v grlu. Lahko pa sproži bolezen, imenovano Barrettov požiralnik, ki je predhodnik raka na požiralniku. Zato, če se zgaga pojavlja prepogosto, pokličite zdravnika in ga prosite, da vas napoti na pregled zgornjih prebavil, ki ovrže ali potrdi sum na raka želodca.

Črevesne težave

Zaprtje, diareja ali spremembe v prebavi, ki brez očitnega razloga trajajo štiri tedne ali več, so lahko znaki raka. Ljudje z rakom debelega črevesja in danke so povedali, da so imeli pogosto občutek, da se njihovo črevesje ni izpraznilo v celoti.

Težave pri požiranju

Težave pri požiranju ali občutek, da se je hrana zataknila v grlu ali prsih, so pogosto povezane z rakom grla ali požiralnika. Simptomi te vrste raka so tudi bolečine pri požiranju ali pekoč občutek pri požiranju hrane. Ravno tako lahko težave s požiranjem kažejo na pljučnega raka.

Spremembe v nohtih

Nepojasnjene spremembe na nohtih so lahko prvi znak večih različnih tipov raka. Črne ali rjave lise pod nohti lahko kažejo na kožnega raka. Zadebelitev konice prsta in ukrivljanje nohta navzdol lahko kaže na pljučnega raka. Pri tej bolezni namreč zrak ostane ujet v pljučih, kar oslabi pretok zdravega kisika v okončine. Sčasoma se zaradi tega nohti ukrivijo navzdol, konice prstov pa nabreknejo. Beli ali bledi nohti lahko kažejo na slabo delovanje jeter, vključno z rakom na jetrih.

Torej, vsekakor previdno velja. Želimo te pa na tem mestu tudi opozoriti, da je "lepa vsem srednja mera" in da kakršnokoli pretiravanje in pretirano zganjanje panike pri spremljanju simptomov ravno tako ni zdravo.

Preberi še: VIDEO: To je pravi razlog, zakaj si ženske na prsi dajejo liste zelja!

Priporočamo tudi: "Nisva se znala ne ločiti ne ostati skupaj. Bilo je grozljivo" (iskrena izpoved Slovenke)