Nekaj najbolj mogočnih kipov na svetu

So kipci in so kipi. So slavni kipi in neopazni kipi, pa kipi, ki dajejo čar mestom.

Nekaj najbolj mogočnih kipov na svetu (foto: Lisa) Lisa
15. 3. 2014

Kip svobode, New York, ZDA

Kip stoji na otoku ob ustju reke Hudson in pozdravlja vse pomorske obiskovalce, predvsem priseljence, ki so prihajali v Ameriko. Ameriki ga je podarila Francija (po kosih je bil pripeljan z ladjami) v 19. stoletju, in sicer kot darilo ob stoletnici prijateljskih odnosov. Kip, ki je bil postavljen leta 1886, je izdelal Frederic Auguste Bartholdi, ogrodje pa je zasnoval Gustave Eiffel (ja, tisti, ki je zgradil Eifflov stolp v Parizu). Ženska, ki ponazarja pojem svobode, je oblečena v dolgo antično obleko in v iztegnjeni roki drži baklo. Višina enega največjih simbolov ZDA s podstavkom je 93 metrov.

Mislec, Rodinov muzej, Pariz

Na svetu obstaja 28 bronastih skulptur Misleca, ki ga je naredil najpomembnejši francoski kipar Avgust Rodin (prvega leta 1904 in ga sprva poimenoval Poet). Poet je v Rodinovem muzeju v Parizu, preostali pa so po drugih muzejih in javnih mestih po svetu (Tokio, Stockholm, København, Moskva, San Francisco ...)

David, Firence, Italija

Najslavnejši kip na svetu je renesančno remek delo velikega mojstra Michelangela. David velja za zgodnje Michelangelovo delo, saj ga je dokončal pri 29 letih (po štirih letih dela ga je končal leta 1504). Od leta 1873 je kip v Akademski galeriji, ki je del bolj znane galerije Uffizi v Firencah, njegova kopija pa je od leta 1910 na trgu Piazza della Signoria.

Olmeške kamnite glave, La Venta, Mehika

Velikanske kamnite glave z debelimi ustnicami in čelado so največja znamenitost starodavne civilizacije iz Mehike. Olmeki so živeli med 12. in 4. stoletjem pred našim štetjem.

Spomladanski tempelj Budi, okrožje Lešan, Kitajska

Največji kip na svetu je skupaj s podstavkom, ki je budistični samostan, visok 153 metrov. Sam kip, ki je posvečen Budi, je visok 128 metrov.

Mala morska deklica, København, Danska

Največja znamenitost (od leta 1913) glavnega mesta Danske je nastala po predlogu najslavnejšega pravljičarja ter pisatelja in pesnika Hansa Christiana Andersena z naslovom Mala morska deklica (leta 1837). Kip, narejen iz brona, visok 165 cm in težek 175 kg, je naredil Edvard Erikson.

Mati domovina, Volgograd (nekoč Stalingrad), Rusija

Klic matere domovine ali samo Mati domovina je veličasten kip, ki so ga postavili v Volgogradu leta 1967, v spomin in opomin na bitko pri Stalingradu leta 1943 – največjo bitko v zgodovini človeštva (milijon in pol mrtvih). Eden od največjih kipov na svetu ter največji nereligiozni kip je visok 87 metrov. Naredil ga je kipar črnogorskega porekla Evgenije Vučetić. Umetniško predstavlja sodobno verzijo grške boginje Nike. Poleg so pokopani heroji Stalingrada z maršalom Vasilijem Ivanovičem Čujkovim in slavnim ostrostrelcem Vasilijem Zajcevim na čelu.

Džingiskan, Ulan Bator, Mongolija

Le nekaj kilometrov stran od Ulan Batorja stoji 40-metrski kip velikega kana mongolskega cesarstva Džingiskana, ki sedi na največjem kipu konja na svetu.

Maneken Pis ali Petit Julien, Bruselj, Belgija

Lulajoči deček, ki je simbol Bruslja, je leta 1619 naredil kipar Hieronimus Duquesnoy. Original 61 cm visokega dečka je danes v muzeju Maison du Roi, na njegovem mestu pa je kopija iz leta 1965. Leta 1985 je deček dobil tudi svojo žensko različico, imenovano Jeanneke pis (kipar Denis Adrien).

Velika sfinga v Gizi, Kairo, Egipt

Staroegipčanski kip sfinge je napol človek, napol lev in varuje Keopsovo piramido. Domnevajo, da je bila Sfinga izklesana približno tri tisoč let pred našim štetjem ter velja za enega največji kipov na svetu, izklesanega iz enega kamna.

Jezus Odrešenik, Rio, Brazilija

Kip Jezusa Odrešenika na hribu nad Riom de Janeirom je največji art deco kip na svetu. S podstavkom je kip visok 38 metrov, razpon rok ima 28 metrov, težak je 700 ton in je 709 metrov nad morjem. Kip, ki so ga naredili v Franciji, je bil svečano odprt leta 1931. Najbolj zaslužna za nastanek kipa sta umetnika Heitor da Silva Costa in Carlos Oswald ter seveda francoski kipar Paul Landowski.

Moai, Rapanui ali Velikonočni otok, Južni Pacifik

Moai so kamnite človeške figure (več kot 600 kipov), ki so jih izklesali polinezijski naseljenci. Najverjetneje so nastali med 10. in 15. stoletjem, ni pa jasno, zakaj so jih gradili. Moai so obrnjeni proti notranjosti otoka, visoki pa so od 5 do 22 metrov.