Ne boš verjela, kaj se zgodi, če se dva dni ne tuširaš!

Tuširanje je za večino izmed nas dnevna rutina. Zagotovo pa se ti je že kdaj pripetilo, da si ga hotela preskočiti. Je res? No, ko prebereš ta članek, obljubimo, prhanja ne boš več izpuščala.

Ne boš verjela, kaj se zgodi, če se dva dni ne tuširaš! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2021

Kot piše TwentyTwoWords, obstaja kar nekaj precej nagnusnih dejstev za primer, ko preskočiš tuširanje.

Prvi problem = bakterije

Ljudje raznašamo in prenašamo več kot 1000 različnih vrst bakterij, vključno s 40 vrstami gliv, poroča spletna stran. Večina teh nam je dejansko koristnih. Proti škodljivim bakterijam pa moramo v boj z milom za tuširanje.

"Če se ne tuširate, število škodljivih bakterij kopičite. In v primeru, ko te najdejo pot do naših oči, nosa in ust, nam preti bolezen."

Bakterije so tudi razlog za neprijeten telesni vonj!

Bolje rečeno, plini, ki jih bakterije sproščajo. Ti lahko vodijo do nastanka 30 različnih neprijetnih vonjav enega telesa. Zanimivo, kajne?

No, in če našteta razloga še nista dovolj, da začneš jemati dnevno prhanje smrtno resno, je tu še en dober razlog za vzdrževanje telesne čistoče …

Prhanje je bistvenega pomena za zdravje kože.

Obvaruje nas pred nastankom madežev na koži, saj preprečuje nabiranje maščobe na našem največjem telesnem organu. Slednje je še posebej pomembno, če skrbiš za redno telesno vadbo.

"Izogibaj se temu, da slana, preznojena oblačila pustiš v stiku s kožo dlje časa po koncu vadbe. To lahko vodi do dražečega občutka in povečanega tveganja za majhne praske in odrgnine," pravi zdravnica Holly L. Phillips, ki piše za Woman's Health. "Obstaja tudi možnost za nastanek bakterijskih in glivičnih okužb, ki povzročajo srbečico."

Če že moraš preskočiti tuširanje, vsaj sleči preznojena oblačila, pravi Phillipsova.

Dermatologi opozarjajo, da kljub izpuščenemu tuširanju (če se kdaj zgodi!) ohrani čistočo pod pazduhami, na področju mednožja in na obrazu. Ti predeli so še posebej nagnjeni k privabljanju bakterij.

Kakorkoli že, pretiravati pa spet ni dobro!

S prekomernim tuširanjem lahko kožo izsušiš in povzročiš, da le-ta postane luskasta.

No, pozitivna stvar prekomernega tuširanja pa je, da se v tem primeru ne bo nihče pritoževal zaradi tvojega neprijetnega vonja. Heh!

Prevedeno in prirejeno po This is what happens if you don't shower for two days.

Preberi še: Iskrena izpoved: Kako je videti življenje s seksualno anoreksijo? in TO je razlog, zakaj veliko žensk zanosi decembra

Priporočamo tudi: Trik, s katerim v trenutku potolažiš jokajočega otroka