Najboljši biografski filmi o znanih ženskah!

Na filmski trak so slavni režiserji posneli kar nekaj odličnih filmov, ki so v večno zgodbo ujeli močne, slavne in predvsem zelo zanimive ženske.

12. 6. 2014

V ogled in navdih ti tako pripročamo filme o naslednjih znanih ženskah ...

Angleška kraljica Elizabeta I.

  • (7. septembra 1533 – 24. marca 1603)

Elizabeth (1998) in Elizabeta: Zlata doba (2007) Elizabeta, imenovana tudi dobra kraljica Bess (Good Queen Bess) ali deviška kraljica (nikoli se ni poročila) je Angliji vladala 45 let – v njenem burnem in zlatem obdobju. Na platnu jo je v obeh delih (pričakuje se tudi tretji) izjemno upodobila Avstralka Cate Blanchett. Filma je režiral v Pakistanu rojen Indijec Shekhar Kapur.

Frida Kahlo

  • (6. julija 1907 – 13. julija 1954)

Frida (2002) Film temelji na knjigi pisatelja Herrera in je biografija ene od najslavnejših slikark na svetu ter najboljše predstavnice mehiškega nadrealizma. Frida Kahlo velja za upornico v svetu umetnosti, izzivalno seksualno revolucionarko in brezkompromisno politično aktivistko. Film je režirala Američanka Julie Taymor, trpečo, a hkrati zelo močno Frido pa je odlično igrala vihrava Selma Hayek, ponos Mehike.

Selena Quintanilla-Pérez

  • (16. aprila 1971 – 31. marca 1995)

Selena (1997) Film je biografska glasbena drama o življenju latino ameriške pevke, rojene v ameriškem Teksasu. Filmska zgodba govori o vzponu deklice revnih staršev, ki postane ena od največjih zvezd latino glasbe, v svoji kratki karieri pa je prodala več kot 21 milijonov plošč. Njeno življenje pa se seveda konča s tragično in nasilno smrtjo. Štiriindvajsetletno Seleno je ustrelila Yolanda Saldívar, vodja Seleninega kluba oboževalcev. Film je režiral Gregory Nava, ki je za film tudi napisal scenarij. Seleno je zaigrala njena vrstnica in konkurentka Jennifer Lopez.

Coco Chanel

  • (19. avgusta 1883 – 10. januarja 1971)

Coco avant Chanel (2009) Film prikazuje zgodnje življenje slovite modne kreatorke Coco Chanel, njen vzpon od deklice iz sirotišnice do najbolj zaželene modne oblikovalke na svetu. Film je režirala Francozinja Anne Fontaine, v naslovni vlogi pa je zaigrala izvrstna Audrey Tautou. Francozi sicer ne marajo obujati spominov na Coco med drugo svetovno vojno, saj je ljubimkala z nemškim visokim častnikom in vohunom Hansom Guentherjem von Dincklagejem, zato so jo imeli za izdajalko. Po vojni so jo hoteli zapreti in šele posredovanje britanskega predsednika Churchilla jo je rešilo jetniške celice. Coco se je nato preselila v Švico. Modno kariero je ponovno obudila leta 1954, ko se je vrnila v Pariz. Ponovno modno čast in slavo so ji prinesli predvsem ameriški kupci, saj Francozi s spomini na drugo svetovno vojno niso hoteli kupovati pri njej.

Kleopatra

  • (decembra 70 pr. n. št. ali januarja 69 pr. n. št. – 12. avgusta 30 pr. n. št)

Kleopatra (1963) Kleopatra VII. je bila zadnji vladar oziroma vladarica iz makedonske dinastije Ptolemejev in s tem tudi zadnji grški vladar Egipta. Zgodovinsko epsko dramo je režiral Joseph L. Mankiewicz. Kleopatro je nepozabno in edinstveno upodobila Elizabeth Taylor. Njenega ljubimca Marka Antonija je odigral Richard Burton, ki se je s Taylorjevo v resničnem življenju dvakrat poročil in seveda dvakrat ločil.

Marie Antoinette

  • (2. novembra 1755 – 16. oktobra 1793)

Marie Antoinette (2006) Zgodba o habsburški nadvojvodinji, ki je pozneje postala kraljica Francije in Navare. Pri 15 letih je postala soproga Ludvika XVI. in je bila tudi mati 'poslednjemu' francoskemu dofenu, Ludviku XVII. Znana je predvsem po svojem razkošnem življenju in nesrečnem koncu, saj je smrt dočakala na giljotini. Pod režijo se je podpisala Sofia Coppola, v glavni vlogi pa je zablestela Kirsten Dunst.

Ivana Orleanska

Jeanne d'Arc (1999) Film o francoski narodni junakinji v stoletni vojni z Angleži, ki je bolj mit kot resnična oseba, je posnel genialni francoski režiser Luc Besson. Ivano je v mučenico povzdignila katoliška cerkev in je logično močno protestirala, ko je izvedela, da jo bo igrala igralka pravoslavne veroizpovedi Milla Jovović. Vseeno je Milla (je srbsko-ruskih korenin) z odlično igro, preprosto lepoto in fantovsko pričesko na lonec prepričala vse, tudi katolike.

Diana Spencer

  • (1. julija 1961 – 31. avgusta 1997)

Diana (2013) Očarljivi portret waleške princese Diane v zadnjih dveh letih njenega življenja orisuje, kako je Diana našla osebno srečo in prek te dosegla uspeh, ki jo zaznamuje še dandanes, saj se je prelevila v poglavitno mednarodno borko za pravice ljudi, predvsem otrok in žensk. Pod režisersko taktirko se je podpisal Oliver Hirschbiegel, v vlogi Diane pa je nastopila odlična Naomi Watts, rojena v Britaniji.

Eva Peron

  • (7. maja 1919 – 26. julija 1952)

Evita (1996) Glasbena drama je za osnovo svoje zgodbe vzela istoimenski muzikal Tima Rica in Andrewa Lloyda Webbra ter govori o priljubljeni argentinski prvi dami, okoli katere se je oblikoval močan kult osebnosti. V vlogi Eve je nastopila pevka Madona.

Edith Piaf

  • (19. decembra 1915 – 11. oktobra 1963)

Življenje v rožnatem (2007) Biografska drama prikazuje življenje največje francoske šansonjerke Edith Piaf, prepleteno z neverjetnimi življenjskimi preizkušnjami, vzponi in padci. Film je režiral Olivier Dahan, Piaf pa je sijajno upodobila Francozinja Marion Cotillard.

Tina Turner

  • (26. november 1939)

What's Love Got To Do With It (1993) Biografski film o slavni pevki, lastnici najlepšega para nog in neverjetne odrske energije. Pravo ime Tine Turner je Anna Mae Bullock. V glavni vlogi jo je izjemno upodobila Angela Bassett, moža, Ika Turnerja, pa je upodobil Laurence Fishburne.