Melita, pomagaj! Strah me je, kako bo ravnal s sinčkom

Svetovalka za partnerstvo in vzgojo otrok Melita Kuhar tokrat odgovarja samohranilki s sinčkom.

Melita, pomagaj! Strah me je, kako bo ravnal s sinčkom (foto: Profimedia) Profimedia
11. 9. 2015

Vprašanje bralke

Berem vaše odgovore in imam sama eno vprašanje: Stara sem 29 let, imam 3 leta starega sinčka, samohranilka, otrok nima stikov z očetom. Pred pol leta sem spoznala moškega, ki pravi, da bi živel z nama. Strah me je, kako bo ravnal s sinom in ali mu dovolim, da ga vzgaja. Razumeta se v redu, ko se vidimo, igra se z njim, a vzgajam ga sama. Sem zmedena in v precepu, kaj je prav?

Odgovor Melite Kuhar

Tako imenovane sestavljene družine vedno predstavljajo velik izziv. Če se vaš novi partner res priseli in vidva oblikujeta stabilno, zdravo in kakovostno partnersko zvezo, skupaj z vašim sinom to predstavlja nadgradnjo družine, četudi vaš partner ni otrokov oče.

Navajanje vseh treh eden na drugega, oblikovanje družinske dinamike traja kar nekaj časa, lahko tudi do pol leta. V tem času se spoznavate, otrok opazuje vaš odnos do partnerja, njegov do vas, sam se želi umestiti nekam vmes in vse to je v redu. Vi opazujete, kako se razumeta sin in partner. Strah vas je, da bi del vzgojne odgovornosti prenesli na partnerja, saj ne veste, ali bi ga s tem obremenili in ga s tem odvrnili od sebe. Tudi to so normalni in pričakovani pomisleki.

Svetujem da se iskreno pogovorite s partnerjem, ko se  priseli k vam s sinom, da želite, da je tudi on del vzgojnega principa. Povejte mu, da mu dovolite, da vašemu sinu postavlja meje in opredeli sankcije. Seveda pri tem morata soglašati, da si ne bosta rušila vzgojne avtoritete. Ko se kdaj ne boste strinjali s partnerjevim vzgojnim ukrepom, mu boste to povedali na samem in nikoli pred otrokom. Sproti se morata dogovarjati in usklajevati. Vem, to je velika odgovornost, in upam, da sta oba zrela, da bosta zmogla enotirno vzgajati mladega bodočega moškega ter mu tako dajati zdrav vzgled, kako se kvalitetno komunicira.

Ne imejte slabe vesti, češ, da ne boste dobra mami, če bo kdaj prevzel vzgojno funkcijo tudi novi partner. Ko živimo skupaj, je prav, da oba odrasla človeka opremita otroke z izkušnjami različnih vidikov pozornosti, komunikacije, avtoritete. In vaš sin bo lahko ob vama odrastel v čustveno zdravo osebnost, četudi ga ne bo vzgajal biološki oče.

Pošlji Meliti svoje vprašanje!

Melita Kuhar, svetovalka za partnerski odnos in vzgojo otrok, vodi projekt Svetovalnica, in je stalna gostja v številnih televizijskih oddajah in v revijah. Vsako sredo objavljamo njene odgovore na vaša anonimna vprašanja. Imaš tudi ti vprašanje zanjo? Te kaj muči v vajini zvezi? Ali pa si morda osamljena, ne naješ sreče v ljubezni? Imaš težaven odnos s taščo, z mamo ali s prijateljico? Ne veš, kako ravnati z otrokom?

Vprašanje pošlji Meliti na naslov ...

info@svetovalnica.si.

In še eno dobro novico imamo! Melita Kuhar bralkam Cosmopolitana priznava 10-odstoten popust na individualno svetovanje v Svetovalnici.

Melito Kuhar lahko spremljaš tudi na www.facebook.com/Svetovalnica, jo pokličeš na 031 666 168 ali ji pišeš na info@svetovalnica.si.