Materinski dan: To je knjiga, ki bi jo morale prebrati vse ženske (in je popolno darilo!)

Lucija Čevnik predstavlja knjigo z naslovom Mama hčerki, v kateri so zbrana razmišljanja matere, ki svoji hčerki poskuša predati kažipot življenjskih resnic, ki bi jih deklica morala slišati že pred leti, pa ji jih mama takrat ni zmogla ali znala posredovati.

15. 3. 2022 | Promocijsko sporočilo

»Kar bi hčerka morala slišati, pa ji mama takrat ni znala ali ni zmogla povedati.«

Deklica je nekoč spraševala. Mama pa je takrat odgovarjala kot pač odgovarjajo odrasli, ki se jim vselej nekam mudi in nimajo časa za »otročje« reči. Hči je medtem zrasla, v tem času pa je osebnostno rasla tudi mama.

Tokrat je zrelejša in v ponovljenih odgovorih izvaja »popravni izpit«.

Hčerki v zapisih odgovarja o vsem tistem, kar bi ji že takrat, nekdaj, ko je bilo zdaj dekle še majhna deklica, morala reči, pa tega ni znala, zmogla ali vedela. Obenem se mati zaveda, da je sama most, ki povezuje izkušnje preteklosti z generacijami prihodnosti. Bo zmogla filtrirati in ozavestiti negativne vzorce, ki se po ženski liniji nezavedno prenašajo iz generacije v generacijo?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucija Čevnik (@lucijacevnik)

Odgovori premišljujejo odgovornost nezavednega v procesu sobivanja generacij žensk. Razmišljajo o vzgoji in videnju otroka onstran posesivnosti, pogojevane ljubezni ali starševskega egoizma.

Dr. Lucijo Čevnik je že od nekdaj navduševalo raziskovanje globin človeške duševnosti in vzvodov, ki posameznika usmerjajo k določenemu vedenju. Študirala je filozofijo in sociologijo, doktorirala iz socioloških znanosti, trenutno pa je specializantka lacanovske psihoanalize.  Na podlagi dolgoletnega dela z mladimi se danes ukvarja predvsem s svetovanjem staršem mladostnikov, ki imajo težave pri grajenju pristnih in povezanih odnosov s svojimi otroki.

Izvaja tudi predavanja in delavnice na katerih uči mlajše generacije razvijati pozitivno samopodobo, zdrav odnos do telesa ter pomaga pri bolečem soočanju z globinami notranjih strahov, ki nam ves čas tiho prišepetavajo, da takšni kot smo, nismo dovolj.

Več informacij na www.lucijacevnik.si.