Lepi izleti vabijo v okolico Ljubljane: Mokrec

"Ko se je Martin Krpan posebno razjezil na dunajski cesarski dvor, so mu oči sijale, 'kakor bi se za Mokrecom bliskalo'. Tako je namreč leta 1858 zapisal Fran Levstik."

Lepi izleti vabijo v okolico Ljubljane: Mokrec (foto: profimedia) profimedia
24. 4. 2014

In čeprav si večina malčkov, ki so rasle ob nesmrtni Severjevi interpretaciji klasične slovenske povesti, ni znala predstavljati, kaj je to Mokrec, saj niso bili doma iz Retij, Levstikove rojstne vasi pri Velikih Laščah, od koder je lepo videti, 'kakšen je Mokrec, gora, ki z zahoda nevihtno oznanja dež. In tudi potem, v odraslih letih, je le malokdo znal pokazati to goro, na orjaka ob Krimu, ki se vzdiguje nad Ljubljanskim barjem.'

Zelo dobro pa Mokrec pozna in zato tja vabi na izlet bralce svojih cenjenih izletniških knjig Željko Kozinc. V svoji knjigi Lepi izleti vabijo je bil v svojih napotilih za dostop do gore natančen takole:

  • Na Mokrec (1039 m) se pride po gozdnih cestah. Kmalu za vasjo Golo nad Igom se pri Stari Žagi na desno odcepi cesta, ki se potem v nekaj krakih vije proti vrhu gore. Pešpot po teh cestah, ki jo je treba ubirati po zemljevidu, je dolga 7 km ali dve uri razmeroma zložene hoje navkreber. Za silo bo zadostoval izletniški zemljevid Ljubljana in okolica, 1:50.000.

Pri Mokrecu je zanimivo to, da tudi sam ni posebno radodaren do izletnikov in planincev. Željko Kozinc piše:

  • "Nanj ne vodijo usmerjevalne table in na zemljevidih boste zaman iskali začrtane markirane poti, ki bi peljale na njegov vrh, čerav se dviga v soseščini izletniško in romarsko obleganega Kureščka. V Atlasu Slovenije pa boste odkrili, da je ovit z godznimi cestami in da ena, odcepljena že visoko v gori, pelje proti vrhu. Tu je za tistega, ki rad preizkusi kakšno novo pot, dišečo po avanturi, ključ za pohod na Mokrec, pri čemer pa vzpon nanj ni kaka posebna avantura. Le cest, začrtanih na zemljevidu, se je treba držati."

No, na zadnjem križišču cest se potem nenadoma le pojavi usmerjevalna tabla, ki kaže pot na vrh, in naenkrat se pojavijo tudi markacije.

Več podrobnosti o izletu na Mokrec, pa tudi drugih idej za izlete v okolici Ljubljane in širše po Sloveniji boš našla v knjigi Lepi izleti vabijo, ki jo je podpisal Željko Kozinc.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri