Lepi izleti vabijo na Primorsko: izlet na Banjšice

'Deželica ima malo obiskovalcev, a tisti, ki se prvič znajdejo na Banjšicah, so presenečeni nad njeno samotno svojskostjo in so prevzeti nad njenim razgibanim reliefom, starosvetnostjo vasic, prostranostjo, ki se širi v čudovite razglede na Triglavsko pogorje, Beneško Slovenijo in Tržaški zaliv.'

Lepi izleti vabijo na Primorsko: izlet na Banjšice (foto: profimedia) profimedia
27. 4. 2014

Dostop do Banjšice:

  • Iz Nove Gorice čez Grgar, Grgarske Ravne do Bat in Banjšic (22km). Lahko pa tudi s ceste Idrija-Tolmin v Dolenji Trebuši zavijete na levo in potem dvakrat na desno v Čepovanski dol. V Čepovanu se spet podate na desno k Dragi in naselju Pri Cerkvi (870 m), ki sta dva zaselka dolge vasi Lokovec. Od tam peljeta dve planinski poti na Lašček (1021 m).

Izlet na Banjšice je eden od 104 izletov, ki jih je v svoji novi knjigi Lepi izleti vabijo popisal Željko Kozinc. V knjigi je med drugim zapisal:

  • "Iz doline Gorenje Trebuše in suhega Čepovanskega dola peljejo na banjško planoto zdrte ceste, ki so sicer zelo slikovite in avanturistično razpoloženemu vozniku lahko v užitek, a le če svoj avto jemlje kot čevelj."

Pogozdenost na Banjšici ni izrazita, podnebje pa je bolj kot ne celinsko, čeravno je v lepem vremenu od tu moč videti tudi morje. Ti kraji so redko poseljeni, saj kmetovanju razmere niso najbolj naklonjene. Pa vendar je ta okoliš naravnost idealen za popotnike, ki nad vse čislajo svobodo, imajo radi dolge sprehode, sonce in veter.

  • "Na Banjšicah boste dolgo hodili in ne bo vas strah, da bi se izgubili. V sloveniji bi težko našli še kje bolj odprto razgledno območje; tu zmeraj veš, kje si in kam se moraš obrniti."

Vzpon na Lašček

Vzpon na najvišji vrh Lašček je mogoč od parkirišča v Srednjem Lokovcu. Pod od tu in nazaj je dolga 11,5 km. Z vrha Laščka lahko v polobratu hkrati vidiš Triglav, Furlanijo in Tržaški zaliv; in v zalivu, če je posebno lepo, celo ladje.

  • "Banjšice so mirno morje, Lašček je njihov krmilni stolp in vi ste mornar, tisti iz Senekovega reka: tranquillo quilibet gubernator est, na mirnem morju je lahko vsakdo krmar."

Več o tem v Lepi izleti vabijo, Željko Kozinc, Modrijan založba, 2014

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri