Lepi izleti vabijo na Kras in v Istro: Vroček

'Bujna, posebno še prebujna domišljija, vas utegne nagnati v misli, da je pot, kolovoz ali steza proti Vročku še zmeraj sveta pot. Da ob njej kamni in kamnite ograje ali tvorbe zamolklo govorijo o nekdanjem duhovnem življenju Preložanov.'

Lepi izleti vabijo na Kras in v Istro: Vroček (foto: profimedia) profimedia
27. 4. 2014

Kako bi šele bilo, če bi se na Vroček podali v mesečini in šli v korak z davnimi vaščankami v plodnostnih obredih.

Dostop do Vročka na Krasu:

  • Do izvira Vroček, ki ga najdemo pod hribovskim masivom Kokoš nad Lipico oziroma tik pod najvišljim vrhom Veliko Gradišče (741 m), najlažje pridemo iz vasi Prelože (495 m), ki leži 1 km na jug od Lokve. Iz Prelož pelje do Vročka nekoliko vkreber in skozi gozd prijetna pot, dolga tri četrt ure lahke planinske poti.

Izlet do Vročka, kjer je doma zdravilna voda, je eden od 104 izletov, ki jih je v svoji novi knjigi Lepi izleti vabijo popisal Željko Kozinc.

Med drugim je izletnikom v navdih in v pomoč zapisal tudi:

  • "V Preložah preložite svoje telo iz avta na obe nogi in že ste naperjeni za nenaporen, čudovit izlet. Če se bo to zgodilo junija, vas bodo hitro zajele omamne dišave cvetočih lip, od katerih tu in tam v vasi zadiši po medu. Prelože slovijo kot vas stoterih lip. Da bi vse te lipe in lipice obhodili in prešteli, torej preverili, ali vaški sloves res drži, bi porabili več časa kot za obhod bližnje Lipice. Bolje je verjeti, da so stari Preložani v kar največji meri žrtvovali svoja skopa zemljišča za sveta drevesa, ki so simbol prijateljstva in nežne zvestobe."

Zanimivost o Vročku

Izvir Vroček je svoje ime dobil po urokih:

  • "Domače čudodelke in zdravilke so pod Velikim gradiščem še v 20. stoletju nabirale zdravilne rastline in jh za vsako priložnost namakale v vodo z Vročka, ki je veljala za čudežno in zdravilno. Tudi varile so jih v tej vodi, zraven pa izrekale uroke."

O staroverskih izročilih Krasa si lahko več preberete v knjigi V siju mesečine, ki jo je podpisal domačin Boris Čok, za več detajlov in pomembnih poudarkih izleta do Vročka pa gre odpreti knjigo Željka Kozinca Lepi izleti vabijo.

Fotografija je simbolična, profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri