Ko me ljudje vprašajo, zakaj nimam otrok, hočem, da vedo TOLE!

Nekatere ženske lahko jasno in samozavestno izrazijo, da ne želijo imeti otrok, druge si to lahko mislijo, povedati pa ne želijo, ker se bojijo odziva ljudi. Ta je največkrat negativen, a povsem neopravičeno.

Ko me ljudje vprašajo, zakaj nimam otrok, hočem, da vedo TOLE! (foto: Unsplash.com/Uroš Jovičić) Unsplash.com/Uroš Jovičić
3. 12. 2017

"Si želiš otroke? Koliko otrok bi imela? Kdaj boš imela prvega otročka? Zakaj še nimaš otrok? Kako to misliš, da ne boš imela otrok?"

Seznam vprašanj, s katerimi okolica bombandira ženske, za katere domnevajo, da so v letih, ko bi lahko postale mamice, bi lahko pisali do jutri. Pa ga ne bomo, ker so taka vprašanja lahko vsiljiva in vdirajo v intimni prostor žensk, poleg tega, pa je odločitev, da postaneš mamica, osebna odločitev vsake posameznice. 

Velikokrat se tudi zgodi, da narava sama prepreči, da bi ženska o tem sploh odločala.

Taka vprašanja so za ženske, ki se borijo z neplodnostjo izredno neprijetna in lahko izzovejo žalost in potrtost.

Medicinska sestra Rachel McNamara (42 let) je v objavi, na spletni strani Hello Giggles, zapisala, da nikoli ni trdila, da ne bo imela otrok, vendar po spletu okoliščin in njeni zdajšni starosti, verjetno res ne bo postala mamica. Pred leti bi to zelo težko priznala v javnosti. Na prvem mestu zato, ker se ji je odločitev, da nikoli ne bo imela otrok, zdela preveč končna, poleg tega pa je od nekdaj imela rada otroke. 

Hotela si je pustiti odprte možnosti in prihraniti morebitno razočaranje. Če bi zanosila in postala mamica, bi to bilo v redu, prav tako pa bi bilo v redu, če se to ne bi zgodilo.

Po poroki in v času, ko se je bližala okrogli številki 30, je vedno bolj razmišljala o otrocih. Ali mora zanositi in kdaj se mora to zgoditi, sta bila njena poglavitna vprašanja. Kmalu se je s tem nehala obremenjevati, z razlago, da če ji je materinstvo namenjeno, se bo to tudi zgodilo.

Rachel se je kmalu po tem morala sprijazniti, da otrok ne bo imela.

Tekom let je bila v številnih situacijah, kjer so jo ljudje obsipavali z neprijetnimi vprašanji v povezavi z razlogom, zakaj nima otrok. Zapisala je štiri dejstva, ki želi, da jih vedo vsi, ki danes še zmeraj postavljajo ista vprašanja glede materinstva, kot da je to nekaj samoumevnega za vsako žensko.

1. Ne sprašujte, če sem razmišljala o tem, da bi imela otroke.

Vprašanje, ob katerem bi se najraje smejala. Včasih me zamika, da bi odgovorila, da v življenju niti enkrat nisem razmišljala o nosečnosti in vzgoji otrok. Včasih ti materinstvo onemogoči narava, včasih se za to zavestno odločiš sama. V vsakem primeru je to osebna stvar vsake posameznice!

2. Nisem sebična, mrzla, neizpolnjena in čudna, ker nisem mamica.

Prav tako kot tudi ti nisi topla, radodarna in izpopolnjena oseba le zato, ker imaš otroke. Pride dan, ko znam biti tudi sebična, včasih čudna, prav tako tudi topla in srečna oseba, tako kot vsak človek. Tako kot ti. Vsi smo samo ljudje, ki čutimo. Včasih tako, včasih drugače.

3. Ne pomiluj me.

Ne smilim se sama sebi, ker nimam otrok in tudi od tebe ne želim takega odnosa. Trudim se, da živim polno življenje na svoj način in želim, da to preprosto sprejmeš.

4. Vprašanje "Ali imaš otroke?" naj ne bo kot tema o vremenu, ko ne veš, o čem se pogovarjati.

Seveda je lahko na prvi pogled to vprašanje videti povsem nedolžno, ampak raje sama izberem pogoje, v katerih bi z nekom razpravljala o tem, zakaj nimam otrok. Še posebej je vprašanje lahko boleče predvsem za tiste, ki imajo hude težave z zanositvijo ali pa za tiste, ki spontano splavile ali izgubile otroka na kakšen drug način. Tema je lahko občutljiva, čeprav sprva na to niti ne pomisliš.

Priredila: Tamara Bastarda
Vir: hellogiggles.com

Preberi še: Teh stvari NIKOLI ne reci ženski, ki nima otrok

Priporočamo še: Rebeka Dremelj razkrila svoj recept za uspešen zakon, ki bi ga morali prebrati vsi poročeni pari!