Ko imajo vsi otroke, razen tebe

Se počutiš kot zadnja na svetu, ki še nima otrok (čeprav so tvoja leta takšna, da bi kakšnega že lahko imela)? Cosmo ti pomaga in te podpira.

Ko imajo vsi otroke, razen tebe (foto: profimedia) profimedia
15. 4. 2016

Seveda si vedela, da se bo s trenutkom, ko bo tvoja najboljša prijateljica postala mamica, življenje drastično spremenilo tudi tebi. Najbrž pa nisi vedela, da bo ta veseli dogodek obenem zate tudi šok.

Ker veliko prijateljskih vezi temelji predvsem na skupnih doživetjih, novopečeni mamici pa se vrstni red prioritet in vrednote spremenijo, je logična posledica, da vse to vpliva tudi na prijateljstvo, in to ne glede na to, ali si ti otroka sploh še ne želiš ali pa prijateljici pravzaprav po tihem malce zavidaš. Cosmo ti pomaga razložiti, kako lahko vajino prijateljstvo preživi.

Kaj povzroči razpoko

To je življenjsko dejstvo: ko ima ženska otroka, se začne njen svet vrteti okrog majhnega nebogljenega bitja in težav oziroma novih okoliščin, s katerimi se prvič sooča, to pa ji seveda pusti le malo časa za prijatelje. In čeprav si kdaj vzame čas zate, jo ves čas skrbi za njenega malega in ali se njen partner znajde sam z otrokom … kar pa seveda pomeni, da ne posveča vse svoje pozornosti tebi.

Tanja celo pravi: “Vsekakor se ne počutim toliko stara, kot sem. Tudi živim temu primerno in moj čas se je ustavil tam nekje pri 23-ih letih. Zadnje čase vse moje prijateljice rojevajo kot po tekočem traku in tako me je dobesedno zagrabila depresija. Kot da bi do tega dne živela v iluziji in sem pozabila šteti leta, sem se soočila s tem spoznanjem in se v enem samem dnevu postarala za 10 let.’’

Zavedati se moraš, da verjetno tudi ona preživlja kar precej naporne čase in se ji tako tvoje težave čisto nezavedno zdijo nadvse banalne. “Ko sva s fantom po petih letih prekinila zvezo, sem najprej poklicala svojo najboljšo prijateljico,’’ pravi Mateja, stara 29 let. “Ona pa mi je popolnoma brezsrčno začela pripovedovati, da so takšne težave, ko imaš otroka, popolnoma nepomembne in se zaradi njih ne splača obremenjevati.’’

Kako vzdrževati stike

Prijateljstva so redko popolnoma enakopravna. Pridejo obdobja, ko je ena bolj zaposlena kot druga in se mora ta bolj prilagajati, čez nekaj časa pa se stvari obrnejo in je obratno. Predstavljaj si torej to kot čas, ko se moraš ti bolj prilagoditi. Sprejmi, da bo od zdaj naprej drugačna in zmanjšaj svoja pričakovanja.

Če nikoli več ne pokliče ali se ti vedno zdi okupirana z drugimi stvarmi, jo nekaj časa pusti na miru. Če boš do nje preveč zahtevna in se boš stalno pritoževala nad tem, kako se je spremenila, boš samo še en izvor stresa več v njenem življenju in ni čudno, če se te bo začela izogibati.

Tanja pa pravi: “Kmalu se ne bom mogla več pogovarjati s prijateljicami. O različnih trebušnih krčih, mleku v prahu in prevajanju ‘dojenščine’ resnično nimam pojma. Če jaz razumem njih, one pa mene ne, si bom pač morala najti nove prijateljice.’’

Mogoče lahko namesto vajinih večernih druženj predlagaš, da gresta skupaj na sprehod z vozičkom, ko se boš iz službe vračala domov, ali pa predlagaj, da se pri njej oglasiš s steklenico vajine najljubše pijače, ko bo otroka že spravila spat. Tako boš imela njeno pozornost, ne da bi jo skrbelo, da si mora najti varuško.

Zagotovo bo cenila tvoje prizadevanje, da si želiš preživeti čas z njo in njenim otrokom. Mogoče boš na koncu celo ugotovila, da vse skupaj le ni tako hudo. Prav tako poskrbi, da vsa tvoja pričakovanja ne bodo usmerjena samo na novopečeno mamico, ampak si poišči družbo tudi drugje, pojdi ven s sodelavkami in drugimi prijateljicami, za katere ti sicer vedno zmanjka časa.

Čeprav se mogoče sliši čudno, a tudi nove prijateljice lahko vez s tvojo prijateljico – mamico – le okrepijo, saj boš imela vedno kakšno novo izkušnjo, ki jo boš lahko delila z njo, obenem pa te njeno govorjenje o otroku ne bo obremenjevalo. Vedeti moraš, da bo obdobje, ki ga preživlja, slej ko prej minilo in si bo tudi ona spet zaželela tvoje družbe.

Prevrednoti svoje življenje

Zdaj je čas, da premisliš o tem, kako sladko življenje pravzaprav imaš. To, da nimaš otrok, pomeni brezskrbne noči (in spanje do poldneva, če se ti tako zahoče), da si lahko privoščiš enourni seks (na tleh sredi dnevne sobe, na kuhinjskem pultu in pod tušem) in tudi to, da lahko greš s svojim dragim ven (ne da bi morala pred tem porabiti ne vem koliko časa za usklajevanje in prošnje babicam za varstvo).

Če te kljub temu daje zavist, poskusi svoje negativno čustvo obrniti v nekaj produktivnega. Naj te to spodbudi, da boš v svoje življenje vnesla več pozitivnih sprememb. Pojdi na potovanje, najdi si nov konjiček ali kako drugače zapolni svoj koledar z zanimivimi dogodki. Če boš aktivna, kot si želiš, ne boš imela časa misliti in se počutiti slabo zaradi tega, ker ima tvoja prijateljica nekaj, česar ti (še) nimaš.

Ajda Kralj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri