Kako pomagati prijateljici po razpadu zveze

Prijateljico je pred kratkim pustil fant, s katerim sta bila v zvezi 3 leta. Razpad zveze pa je hkrati postal tudi preizkušnja za najino prijateljstvo, saj nisem vedela, kako naj ji pomagam. Se prepoznaš v zapisu? Beri dalje.

Kako pomagati prijateljici po razpadu zveze (foto: Unsplash/Ian Schneider) Unsplash/Ian Schneider
21. 9. 2017

Razpad zveze nikoli ni lahka zadeva, ne za bivša zaljubljenca, kot tudi ne za vse ostale v njuni okolici. Prijatelji so po navadi tisti, ki morajo biti pripravljeni pomagati in nuditi oporo, ki jo oseba po razhodu takrat potrebuje.

Ti si torej tista, na katero se bo prijateljica zanesla, da ji boš zvesto prikimavala, kakšen kreten je bil njen bivši, hkrati pa ji boš morala brisati solze med izbruhi joka. Take situacije so velikokrat tiste, ki potem tudi prijateljstvo postavijo pred preizkušnjo. Prijatelji v tem primeru namreč nosijo velik del tegob, saj so deležni vseh čustvenih izpadov; nekaj komičnih, nekaj agresivnih in veliko žalostnih.

Kako torej uspešno premagati izziv 'Pomagaj prijateljici preboleti ljubezensko zvezo'?

1. Nudi oporo

Zdi se samoumevno, vendar je prva stvar, ki jo moraš narediti, da prijateljici pomagaš po koncu zveze, le to, da nudiš oporo. Včasih bo to seveda težko, ker boš morala stalno poslušati njene spomine iz zveze, ter v povezavi z njimi poslušati še vse razloge, zakaj se ne bo nikoli več zaljubila. Potem bo nastopila faza, ko boš morala 100% podpreti njeno stališče, da je za razhod kriv samo on in da ne bo nikoli našel tako dobre punce kot je sama. Če boš imela srečo, bo počasi sledila faza, ko se bo s situacijo sprijaznila. V drugem primeru te čaka ponovitev prve in druge faze. Pri tem pa mora tvoja podpora ostati neomajna.

2. Zamoti jo

Zelo dobra taktika, s katero lahko uspešno nudiš pomoč prijateljici, je preusmeritev pozornosti. Zaposliti jo moraš z nečim, kar bo odvrnilo pozornost od stvari, ki se ji trenutno dogajajo v življenju. Prosi jo za pomoč pri službenem projektu, povabi jo k sebi na počitnice pod pretvezo, da ti mora nujno paziti mačko, pošlji jo po različnih opravkih, pojdita v kino itd. Možnosti so neskončne. Bolj kot bo aktivna, manj časa bo imela na voljo za samopomilovanje in razmišljanje o svoji usodi. Hkrati pa ji daš vedeti, da jo ima nekdo resnično rad. Ti. Njena najboljša prijateljica.

3. Poslušaj

Pogovor in čas sta dve metodi, ki celita rane. Prijateljici bo takoj lažje, če se ti bo lahko izpovedala. Enkrat, dvakrat, trikrat. Morda ti bo na koncu vse skupaj rahlo načelo potrpljenje, ker boš isto zgodbo o tem, kako je s Facebooka izbrisal vse njune skupne slike, slišala že desetič, vendar je pogovor ena izmed najboljših terapij.

4. Ne dajaj nasvetov in ne delaj pridig

To je past, tako zate kot zanjo, kajti hitro se lahko zgodi, da bosta isti pogovor vedno znova ponavljali. Dovoli ji, da stvari nekajkrat premelje sama, brez tvojega mnenja, kar bo zanjo v končni fazi tudi bolje, razen, če seveda prosi še za tvoj pogled na situacijo.

5. Ne dovoli, da prekorači meje

Res je, da si njena prijateljica, zaupnica, njena 'soul sister', kar pa še ne pomeni, da boš zaradi njenih težav svoje življenje postavila na stranski tir. Vedeti mora, da si ji na voljo, da ji boš nudila oporo, ampak samo do mere, ko boš lahko še vseeno tudi sama normalno funkcionirala. Pogovore po telefonu lahko recimo omejita na 15 minut. V tem času ti mora povedati vse, kar jo v tistem trenutku teži v povezavi z razhodom, potem pa morata spremeniti temo. Verjemi, da zaradi tega ne boš nič 'slabša' prijateljica. Ravno nasprotno.

Vir: breakup-coach.com

Pripravila: Tamara Bastarda

Preberi še: Angelina Jolie razkrila, KAJ po ločitvi od Brada Pitta najbolj sovraži

Priporočamo tudi: Ljubosumje: Kdaj je lahko normalno, primerno in celo potrebno?