Kaj se zgodi, ko nehaš jesti kontracepcijske tabletke?

Kontracepcijske tabletke lahko poleg preprečitve zanositve še drugače vplivajo na tvoje telo - uredijo ti ciklus, če imaš težave z mozolji in nečisto kožo, jo lahko jemanje kontracepcijskih tabletk sčisti in uravnava razpoloženje med PMS-om. Kaj pa se zgodi, ko tabletke nehaš jemati? 

Kaj se zgodi, ko nehaš jesti kontracepcijske tabletke? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2017

Če kontracepcijske tablete jemlješ že vrsto let, si ob misli, da jih boš nehala jemati, verjetno kar malce živčna

Dobra novica je ta, da večina žensk ne občuti in zazna bistvene razlike, ko neha jemati tabletke, tako pravi ameriška ginekologinja Alyssa Dweck. Ampak če si jemala kontracepcijo zaradi tega, da bi umirila izbruhe aken na obrazu, ali pa zaradi menstrualnih krčev, se ti lahko zgodi, da se ti simptomi in težave ponovijo.

Veliko je tudi odvisno, katere tabletke si jemala in tudi to je res, da vsako telo reagira drugače. A vseeno je nekaj skupnih sprememb, ki jih doživljajo ženske, ko prenehajo jemati kontracepcijske tabletke.

Brez čakalne dobe za zanositev

Včasih je bilo znano, da se mora telo najprej malce sčistiti od kontracepcije, ampak za večino žensk ovulacija nastopi v roku enega ali dveh mesecev in po ameriški študiji je 20% žensk žensk lahko zanosilo že v 1. ciklusu po prenehanju jemanja tabletk. To pomeni, da če ne želiš zanositi, moraš poskrbeti za drugo vrsto kontracepcije.

Tvoja teža se verjetno ne bo spreminjala

Velja prepričanje, da se boš po nehanju jemanja tabletk znebila kakšnega kilograma ali dveh. Prav tako tudi, da ti bo jemanje kontracepcijskih tabletk pridobilo kakšen kilogram ali dva, dejansko pa znanstvene raziskave niso našle povezave med hujšanjem ali pridobivanjem kilogramov na račun kontracepcije. Tako da tukaj si lahko povsem mirna.

Tvoja koža lahko 'zacveti'

Žal ne zacveti na pozitiven način, ampak lahko na dan zopet pokukajo mozolji in celo akne. Najbolj pogoste kontracepcijske tabletke namreč bazirajo na kombinaciji estrogena in progesterona, ki sčistita obraz nečistoč, hkrati pa skupaj zmanjšata nivo androgena, ki proizvaja maščobo in oljnat občutek na koži. Po jemanju kontracepcije zato lahko pričakuješ 'cvetenje' novih mozoljev, povezanih z nihanjem hormonov. A vseeno ni tako grozno, saj lahko izbruh mozoljev omiliš s pravilno nego.

Izpadanje las se lahko poveča

Izpadanje las je lahko povezano z neuravnovesjem hormonov, kar lahko traja nekaj mesecev, ampak se stanje potem ponavadi tudi umiri. Je pa lahko pogosta posledica tudi neželena pretirana poraščenost po obrazu in telesu.

Menstuacija je lahko močnejša in neredna

Ena izmed največjih prednosti jemanja tabletk je vsekakor urejen menstrualni ciklus, ki se lahko podre, ko tabletke nehaš jemati. Ampak po nekaj mesecih naj bi se menstrualni ciklus uredil. 

Primanjkljaj D vitamina

Raziskave so pokazale, da ženskam, ki nehajo jemati tabletke, pade raven D vitamina, ki pa je nujen, če želiš zanositi, saj lahko primanjkljaj škodi razvoju otroških možganov in tako zmanjša njihove motorične in mentalne sposobnosti. Če si torej tabletke nehala jemati, ker želiš zanositi, to povej svojemu ginekologu, ki ti bo svetoval, kako nadomestiti primanjkljaj, veliko pa lahko narediš tudi sama, da ješ hrano z visoko vsebnostjo vitamina D kot so na primer mastne ribe.

Občutljive prsi

Če boš prenehala z jemanjem tabletk, bodo tvoje prsi po ovulaciji lahko bolj občutljive, prav tako pa se lako tudi malce zmanjšajo. Če pa so te prsi bolele, ko si jemala tabletke, pa se lahko zgodi, da te bodo sedaj nehale boleti, oziroma bile manj občutljive.

Pričakuješ lahko več glavobolov

Po raziskavi iz leta 2004 kar polovica žensk trpi za močnimi glavoboli, celo migrenami v obdobju pred menstruacijo. Ponavadi je za to kriv padec estrogena. Nekatere kontracepcijske tabletke lahko te glavobole omilijo, zato lahko prenehanje jemanja tabletk, te epizode vrne nazaj.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

VIR: Health.com

PREBERI ŠE: Žadasti jajček po vsakem spolnem odnosu v vagino? Savina Atai opozarja! in "Po seksu sem na hlačkah opazila malo krvi, je kaj narobe?"