Kaj se dogaja z mano med nosečnostjo?

Najverjetneje si še ne želite pestovati otročička, toda priznajte, da so vsi ponosni okrogli trebuščki okrog vas in nasmejane mamice z vozički v vas vzbudili radovednost. Potešite jo z vodnikom po najbolj čudovitih (in tudi najtežjih) devetih mesecih svojega življenja.

Kaj se dogaja z mano med nosečnostjo? (foto: Unsplash/freestocks) Unsplash/freestocks
19. 8. 2017

Preberite si, kaj vse vas lahko čaka, ko boste zanosile.

“Kdaj bom opazila, da sem noseča?”

Ponavadi je prvo znamenje za nosečnost izostanek mesečnega perila, ki pa ni zanesljivo, če imate tudi sicer neredne menstruacije, če ste zaskrbljene ali če pretirano delate. Nekatere ženske začutijo, kdaj so zanosile.

“Nekaj dni po spolnem odnosu so moje prsi postale tako velike in napete, kot še nikoli doslej,” je povedala 26-letna Tina.

Do te in drugih sprememb, ki nakazujejo nosečnost (močna utrujenost, omotičnost, siljenje na bruhanje, pogosta hoja na vodo) pride zaradi povečane količine hormonov v prvih mesecih nosečnosti.

“Ali jutranja slabost pomeni, da bom bruhala vse do kosila?”

“Približno 75 odstotkov žensk občuti predvsem v prvih mesecih nosečnosti t. i. ‘jutranjo slabost’. Vendar naj vas izraz ne zavede; ‘jutranja’ je le zato, ker sta siljenje na bruhanje in slabost v želodcu najpogostejša zjutraj, ko nosečnica vstane, sicer pa se lahko simptom pojavi ob katerem koli dnevnem času.

Medtem ko nekatere ženske slabosti sploh ne občutijo, druge sili na bruhanje že ob povsem vsakdanjih vonjavah, kot je vonj po sveži jutranji kavi.

Kaj povzroča slabost?

Zdravniki trdijo, da je za to kriva visoka količina hormona estrogena v zgodnji nosečnosti. Dobra novica pa je, da omenjena težava povsem poneha do konca tretjega meseca.

“Ali ima vsaka nosečnica nenavadne želje po hrani?”

Večini žensk se med nosečnostjo spremenita okus in voh. Nekaterim zadiši meso, čeprav so že vrsto let zaprisežene vegetarijanke; druge pograbi neustavljiva želja po začinjenih jedeh, čeprav jih nikoli prej niso marale; tretjim pa noro ‘paše cuker’:

“Nikakor se mi ne uspe najesti sladkih dobrot. Med drugim prav požrešno napadam tudi marmelado; sploh ni pomembno kakšna je, samo da je sladka. In jo jem kar z veliko žlico,” nam je svoje skušnjave zaupala Eva, 28 let.

Da je lahko teh devet mesecev sila zanimivo obdobje, pričajo tudi številne nenavadne hranilne kombinacije; za boljšo predstavo (in da se vam ne obrne v želodcu) bomo omenili le eno: pomfrit s sladoledom.

Znanstveniki razlagajo, da takšna in drugačna silna poželenja nosečnic odsevajo le potrebe telesa po nekaterih hranilih, ki jim primanjkujejo.

“Je med nosečnostjo nihanje razpoloženja stalnica?”

“Spominjam se nekega jutra, bila sem nekje v četrtem mesecu nosečnosti, ko je moj mož odhitel v službo, ne da bi me prej poljubil. Zelo se mu je mudilo, saj je preslišal budilko,” opisuje dogodek Sara, 34 let.

“Toda jaz sem se zaradi tega kujala ure in ure ter jokala kot nora v prepričanju, da me ne ljubi več.”

Veliko žensk je zaradi povečanega izdelovanja estrogena in progesterona, ki ga izzove nosečnost, čustveno čisto ‘na tleh’. Doživljate lahko vse od grozne utrujenosti, melanholije in depresije do evforije.

“Prejšnji teden sem bila tako razdražljiva, da možu nisem pustila, da se me dotakne,” nam je priznala 29-letna Špela. “Kot da bi imela PMS, le stokrat huje.”

“Ali lahko kako preprečim verjetnost spontanega splava?“

Prenehajte kaditi, izogibajte se alkoholu in vsem zdravilom, razen tistim, za katera vaš zdravnik zagotovi, da so neškodljiva. Zdravo se prehranjujte in ne popijte več kot tri skodelice kave na dan. Če boste sledile tem napotkom, boste močno zmanjšale verjetnost spontanega splava.

Sicer pa na večino dejavnikov, ki sprožijo spontani splav pred 20. tednom nosečnosti, načeloma ne morete vplivati. Približno 80 odstotkov splavov je posledica kromosomskih nepravilnosti.

Zanimivo je dejstvo, ki smo ga prebrali v knjigi Ginekologija, da se število kromosomskih nepravilnosti pri plodu povečuje z napredujočo starostjo matere (več kot 35 let) in očeta (več kot 55 let).

“Se mi bo stanje kože poslabšalo?”

Dejstvo ni izključeno. Zaradi hormonalnih sprememb lahko postane koža zelo mastna in mozoljasta ali zelo suha.

Pogosto se zveča pigmentacija kože, kar še zlasti utegnejo opaziti tiste z olivno poltjo: prirojena znamenja, pege, brazgotine in prsne bradavice potemnijo in postanejo večje; rada se pojavi tudi rjava črta na trebuhu, toda kmalu po porodu bodo vse omenjene težave popolnoma izginile, zato se z njimi ni vredno obremenjevati.

Več pozornosti raje namenite intenzivni negi kože na trebuhu, stegnih, zadnjici in prsih, da je ne bodo skazile strije.

Kritična mesta masirajte z dobrimi olji, ki so obogatena z vitaminom E, ali pa izbirajte med kakovostnimi kremami, ki izboljšujejo elastičnost vezivnega tkiva in koži dajejo prožnost.

“Ali se bom zredila in ali se mi bo sploh še kdaj uspelo vrniti na predporodno težo?”

Ženska pridobi med nosečnostjo v povprečju 12,5 kg, čeprav na zvečanje teže v nosečnosti vpliva predvsem začetna teža (za zelo lahke ženske in najstnice je priporočljivo, da pridobijo od na telesno maščobo.

Po porodu vaše trebušne mišice morda ne bodo tako trdne kot prej, a z malo lahkih telovadnih vaj na dan in s pravilno prehrano se bo prejšnja postava povrnila v pičlih treh mesecih.

Bondovo dekle Denise Richards je razkrila strategijo, s katero si je po porodu učvrstila trebušček: “Vsak dan sem trebušnim mišicam posvetila četrt ure, da bi nadoknadila čas, ko sem bila noseča in nisem mogla narediti niti enega trebušnjaka. Bilo je zelo naporno,” priznava, “toda splačalo se je potruditi.”

Kajpada je bila zapeljiva 33-letna igralka disciplinirana tudi pri prehrani: Za zajtrk je imela omleto iz beljakov in kakšen kos svežega sadja, kosila je piščanca, solato in mlad krompir, za večerjo pa si je običajno privoščila v voku pripravljeno mešano zelenjavo s koščki piščančjega ali pustega govejega mesa.

“Bo stranišče postalo moj novi dom?”

Žal res. Krivdo lahko zvalite na naraščajočo maternico, ki pritiska na mehur in s tem zmanjšuje njegovo prostornino.

Med nosečnostjo pride pogosto tudi do zaprtosti. Lenobno krčenje črevesa je posledica delovanja hormona progesterona, največkrat pa temu botruje to, da ne pijete dovolj.

“Se bodo pojavile še kakšne druge čudne telesne spremembe?”

Veliko žensk ima med nosečnostjo obilnejši nožnični izcedek. Zaradi hormonskih sprememb vas lahko peče zgaga, potite se, kot da bi bile v savni, poveča se dovzetnost za glivično vnetje nožnice.

Prekomerno slinjenje je običajen pojav, čeprav zdravnikom ni povsem jasno, zakaj se nekatere slinijo tako kot kužki ob pogledu na sočen zrezek.

Največ od vsega pa zagotovo odtehta pogled na močno povečane prsi: med nosečnostjo zrastejo za številko, po porodu pa še za eno.

“Se je seksu med nosečnostjo bolje odreči?”

Če je z vami in otrokom vse v najlepšem redu, ni ovir, zakaj ne bi uživale v spolnih odnosih vse do poroda (čeprav bosta zaradi vse večjega trebuščka morda prikrajšana za spolne položaje, ki so vama najbolj pri srcu).

Razlog več za ljubljenje v nosečnosti daje raziskava, v kateri so dokazali, da seks koristi tako partnerjema kot otroku: ker se maternica še dodatno prekrvavi, pride do zarodka po krvi več hrane in kisika.

Pa še to: Ni čisto res, da nosečnica ne čuti spolnega poželenja; žensko telo je vsekakor pripravljeno na ljubljenje, saj je nožnično tkivo med nosečnostjo bolje prekrvavljeno in s tem tudi neprestano vzdraženo.

“Kaj pomeni, da ti odteče voda?”

To pomeni, da poči jajčni mehur in iz nožnice odteče plodovnica (voda, ki obdaja plod). Ponavadi odteče voda med porodom, včasih pa ta pojav naznanja začetek poroda.

“Ali je porod zares boleč?”

Lagali bi, če bi trdili, da ne boli, toda vsaka ženska doživlja porod drugače: ene ga primerjajo z nekoliko hujšimi menstrualnimi krči, druge pa ga občutijo kot neznosno bolečino in molijo za konec agonije.

Kratek ‘porodni tečaj’: začetek poroda signalizirajo popadki, zaradi katerih se začne navadno zaprto maternično ustje postopoma odpirati.

Voda odteče, krčenje maternice postaja vse pogostejše in močnejše, vse zato, da bi otrok čim prej prišel na svet.

“Kdaj se odločijo za carski rez?”

Pri carskem rezu se otrok rodi skozi rez trebušne in maternične stene. Zanj se običajno odločijo, kadar ima ženska dvojčke, preozko medenico ali kadar se otrok ne vstavi v medenično dno z glavico naprej.

“Kaj je tretje porodno obdobje?”

To je čas tik po otrokovem rojstvu, ko se z enim popadkom iz maternice iztisne še posteljica (organ, ki je plod preskrboval s hrano in skrbel za odvajanje njegovih izločkov), popkovnica in z njima povezane membrane ploda.

Običajno se posteljica izloči sama po sebi od 10 do 20 minut po otrokovem rojstvu, vendar je včasih potrebna pomoč zdravnika ali babice.

“Bila sem čisto iz sebe, ko je vse to prišlo ven; bilo je podobno velikanski vijoličasti meduzi,” se spomni Meta, 33 let.

“Ali je dojenje tako enostavno, kot je videti?”

Prve dni ne pričakujte, da bo šlo vse gladko. Potrebne bo nekaj prakse in vztrajnosti, da novorojenček ne bo sesal le prsne bradavice, ampak bo vzel v usta tudi temen kolobar okoli nje.

Če otrok sesa samo bradavico, ne bo dobil mleka, bradavica pa se bo vnela.

“Kako kmalu po porodu imam lahko spolne odnose? Ali me bo bolelo?”

Nožnične mišice se med porodom močno raztegnejo, da otrokovi glavici omogočijo prehod. Kadar začnejo maternične mišice zaradi dolgotrajnega rojevanja pešati ali kadar so zaradi strahu in napetosti preveč skrčene, lahko pride do raztrganin.

V tem primeru se babica oz. ginekolog odloči, da prereže presredek, čemur strokovno pravijo epiziotomija.

Če vam naredijo carski rez ali če se vam ob porodu raztrgajo medenične vezi, boste morda zaradi začasnih bolečin morale preizkusiti več spolnih položajev, preden boste našle tistega, ki vam ustreza.

Če je porod potekal normalno, pa se spolnosti vzdržite vsaj mesec dni ali šest tednov po rojstvu otroka, svetujejo zdravniki specialisti.

Pripravila: Amrak Zalokar

Preberi še: Kako ženska čuti sebe prve minute po rojstvu otroka?