Juhu, veseli december je tu!

Vabila na zabave kar dežujejo, ti pa se spogleduješ z mislijo, da bi raje pripravila svoj … nepozaben žur.

25. 11. 2010

Na Cosmu smo pobrskale po svojih osebnih spominskih arhivih, si dovolile malo sanjarjenja in za nasvet za nameček povprašale še dva poznavalca-profesionalca: najbolj up-to-date soseda za uredniško mizo Aljošo Krošlina Grlja in organizatorko dogodkov za samske Nino Slapnik.

Začneš lahko kar pri vzpostavljanju dobrih odnosov s sosedi – nujno je, da jih o zabavi obvestiš, da se na zabavi ne bi pojavili tudi nepovabljeni možje v modrem. Si dobila zeleno luč? Zdaj pa lepo razmisli o tematski zabavi, saj so takšne zabave dosti bolj zabavne. Ko se boš odločila za temo, ki ti je pisana na kožo, bo priprava stekla sama od sebe. Pri vabilu bodi maksimalno ustvarjalna in skrivnostna, da bo povabljence razganjalo od radovednosti. Zapovej dress-code, ki si ga lahko vsi privoščijo, in razmisli, kdo od prijateljev ti lahko vsaj malo pomaga pri zaroti: pisanju/izdelovanju vabil, načrtovanju glasbe, pripravi hrane in pijače, ter nato zavihaj rokave. Cosmo ima zate nekaj zamisli, za katere si ne pridržuje pravic.

Najprej en moški nasvet

Aljoša Krošlin Grlj, urednik moške priloge Magnet, bi si Cosmice najlaže predstavljal na zabavi  v slogu filmskih div iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Vse jasno – kateri moški pa ne bi hotel zaplesati z Marilyn Monroe ali Audrey Hepburn?

“Vabilo naj vselej vsebuje oseben pečat, nekaj, po katerem si prepoznavna le ti. Izogni se 'dolgovezenju', bodi direktna in kar se da jasna, svetuje Aljoša. Če si si zamislila tematsko zabavo, upoštevaj tematiko, a kljub temu ne pretiravaj, ker je zabava najprej namenjena sprostitvi, osvajanju in spogledovanju. Če v omari nimaš 'male črne', se takoj odloči za nakup, saj lahko malo črno oblekico vselej nadgradiš s kakšnim zanimivim kosom nakita, obutvijo z vrtoglavo peto in seveda s torbico. Nikoli ne varčuj pri obutvi, bleščilu in parfumu. Z razvojem spletnih medijev, kot je Facebook, pa je dobra fotografija z zabave nepogrešljiv dejavnik, zato ti toplo svetujem, da se odločiš za najem 'profi' fotografa. Pri fotografijah, ki jih boš objavila na Facebooku, pa vselej pazi, da niso čez mejo dobrega okusa, saj si lahko nakoplješ težave v službi, doma in seveda v družbi. Zasebna zabava naj bo 'zasebna'. Pri glasbeni skušnjavi pa ti svetujem, da se vselej odločiš za mešanico popa in housa, ki je všeč čisto vsem. Ko boš razmišljala o povabljencih, poskrbi, da bodo tvoje samske kolegice imele dovolj materiala za ogledovanje oziroma potem za še kaj več. Ja, priljubljeni fantje so vselej super izbira, pred vrati pa morajo nujno ostati vse 'tožibabe' in 'partybreakerji'. V baru ne smejo manjkati absolut vodka, led in sokovi za mešanje. Med prigrizki se odloči za sirčke – jejo jih imajo vsi, namazom pa se izogni, ker bi si z njimi lahko popackala večerno obleko.”

Mala šola tematske zabave

Trač party

Vabilo: pisan listek v nabiralnikih povabljenk, vstavljen v svež izvod naj trač revije, na katerem piše, da se bo tega in tega dne ob določeni uri na točno določeni lokaciji dogajalo nekaj izrednega. To seveda pomeni, da bodo tam sami vroči tipčki in pladnji z veliko novimi informacijami. Vstopnina? En vroč trač (o še bolj vročem sosedu z iste ulice).

Dress-code: čim bolj ʻhot’ ... da se bo o zabavi govorilo še mesece (kar je seveda smisel trač zabave).

Varčevalni triki: nikakršni, če hočeš, da se bo o zabavi še dolgo govorilo, lahko pa prihraniš pri blagu za obleko.

Posebno presenečenje: izbor najboljšega trača in vroča VIP-nagrada: zmenek z znanim voditeljem, igralcem, pevcem, manekenom – se potrudiš in ga najdeš, fantje so (skoraj) vedno pripravljeni za zmenek na slepo.

Glasba: če ni prost noben VIP-didžej, vedi, da so spletni radiji super fajn.

Nujni povabljenci: 'nagradni' vipovec in največje čveke v soseski, ki bodo poskrbele za pestro izmenjavo informacij.

Lahko ostanejo doma: rumeni novinarji.

Ne sme manjkati v baru: odličen mešalec koktajlov, da se bo jezik razvezal čisto vsakemu udeležencu zabave.

Ne sme manjkati na mizi: sladice s čokolado, ker dvigujejo razpoloženje.

Še nekaj zamisli

Rubikova kocka in druge strašne uganke

Gostje morajo imeti na sebi kose oblačil v šestih barvah Rubikove kocke, a pozor: na koncu večera morajo biti vsi oblečeni v eno samo barvo. V čigavih nogavicah boš šla domov? Auč!

Po domače

Kariraste srajce, rebrast žamet in naramnice? Kaj ni zdrav kmečko fant vse, kar si želiš? Vabilo naj navaja, naj vsakdo od povabljencev na zabavo prinese nekaj s kmetije: jajca, mleko, domače klobase, potico … Veliko muzike za malo denarja.

Kopalnica

Dress code je več kot jasen: na sebi imej ogrlico iz račk, v lase si zatakni zobno ščetko, odeni se v zaveso za tuš … In prva nagrada za najboljši stajling? Skupno tuširanje z najlepše oblečenim reševalcem iz vode!

Štanga party

Za nepozaben žur s prijateljicami lahko najameš plesni studio Mademoiseille, kjer boš v babji družbi osvojila drog in druge zapeljive gibe. Fanta ta večer ne boš niti najmanj pogrešala, te bo pa zato on toliko bolj!

Nostalgična zabava

Miza se bo šibila od malinovca, paštete Kekec in piškotov jaffa, iz omare pa naj povabljenci nujno naberejo vse tisto, kar niso oblekli že leta. Vzporedno lahko poteka zamenjava staro za staro, da bo vsak odšel domov z novim kosom.

Dogodki za samske

December je čas, ko se vsi veselijo, ti pa sama doma …

Neee! Ne prepusti se depresiji in takoj ukrepaj: takoj se prijavi na naslednji dogodek za samske, in če že ne boš z njega odšla sveže poročena, boš zagotovo dobila veliko novih prijateljev in prijateljic, ki so v istem 'zosu' kot ti. Zabavno, kajne? Nikjer namreč ne piše, da moraš biti osamljena zato, ker si samska. Na spletni strani www.dogodkizasamske.si piše, da je svoboda lahko tudi priložnost, in Cosmo se ne bi mogel bolj strinjati. Ja, tale samski stan lahko na polno izkoristiš za spoznavanje novih ljudi, ki so se naveličali držati svečko poparčkanim ali stati v kotu na zabavah, na katerih ni niti enega samskega, in žuliti svoj korenčkov sok. Cosmo se je udeležil dogodka za samske, natančneje delavnice mešanja koktajlov, na kateri se je potem spričo vsega dobrega zamešalo tudi nekaj štren.

Prvo presenečenje: na dogodek so prikapljali sami luštni fantje in še bolj luštne punce! Nihče ni jokal v kotu, nihče se ni pritoževal nad svojim samskim stanom, vsi so bili v veselem pričakovanju (mešanja koktajlov), sama dobra volja vsepovsod, karizmatični Miloš v vlogi prfoksa in policaja (da bi razumela, kaj to pomeni, moraš to doživeti na lastni koži), organizatorka dogodkov za samske, Nina, pa ima v genih očitno čisto vse lastnosti popolne gostiteljice – hitro in nevsiljivo je v dogajanje vključila novince, tako da se nikomur ni bilo treba igrati z mobilnikom. Tako smo, ekspresno hitro spoprijateljeni, sedli v šolske klopi in se začeli učiti mešanja koktajlov. Morala zgodbe je, da ni vseeno, kako kaj počneš v življenju – Krvavo Mary je pač treba zamešati tako, kot se spodobi, če seveda nočeš, da bi namesto prave zadeve gostom postregla s paradižnikovo omako z okusom vodke.

In to je bil šele začetek …

Če bi bile samske, bi se teh dogodkov udeleževale. Ampak potem najbrž ne bi bile več dolgo samske. Kakorkoli, če bomo spet kdaj samske ali pa se bomo samo pretvarjale, da smo, se vidimo tam. Ti pa – pojdi v družbo! Glavni namen dogodkov za samske ni poljubljanje na stranišču s prvim samskim, ki se ti tam predstavi (čeprav tudi to ni slabo), ampak spoznavanje novih ljudi. Zdaj pa lepo vrzi stran robčke, se lepo uredi in privošči svojemu življenju nove priložnosti! Seznam dogodkov v mesecu decembru najdeš na že prej omenjeni spletni strani.

Tina Torelli