Je tvoja mami huda bejba? (In imaš zaradi tega ti problem?)

Ko se tvoja mami hudo uredi, morda celo naredi kak lepotni popravek, je to njena stvar. Zakaj se zaradi tega potem počutiš tako neprijetno? Preberi resnično zgodbo bralke Alje.

Je tvoja mami huda bejba? (In imaš zaradi tega ti problem?) (foto: profimedia) profimedia
13. 4. 2015

"Moja mami je bolj HUDA, kot sem jaz. Njen nos je bolj raven, njene oči se bolj lesketajo, njena stegna so lepša. (In če že povem vse, imam boljše lasje. Hvala, oči!)

Ko sem bila otrok, se tega nisem zavedala. Vedela sem le, da je njej videz zelo pomemben, ker je njena gladka koža zvečer dišala po kremi in je bila kopalnica zjutraj prepojena z vonjem laka za lase in parfuma.

Toda ko sem bila stara 17 let, me je prišel iskat lušten fant s faksa, ki pa ni kazal nobenega zanimanja zame. Medtem ko se je rokoval z mojo mami, sem opazila, da je zardel, njegova drža pa se je spremenila.

Ko sva se odpeljala v modrem golfu njegovega očeta, se je obrnil k meni in rekel: Tvoja mami je totalna MILF! Takrat sem to vzela kot kompliment.

Pomislila sem na druge mame z okroglimi trebuhi in gubicami okoli oči. Lepše je boljše, kajne? Danes prijatelji ponosno objavljajo lepe slike svojih mamic, vendar sama nisem oboževalka glamurja svoje mame. Morda imam celo slabo mnenje o tem.

Ko sem bila otrok, mi je grobo razčesavala lase, jaz pa sem jih že čez minutko spet skuštrala. Jaz sem skuštranček! sem ji odgovorila z besedami, ki sem jih slišala od očeta.

Odločila sem se za šport, moje trenirke in obraz brez ličil pa so postali ščit pred njenim svetom. Ni šlo za premišljeno uporništvo. Le nisem želela biti podobna svoji mami. Vedno se je vznemirjala zaradi svojega videza, sama pa sem bila sproščena glede svojega.

Težko rečem, ali je bila služba, ki sem jo dobila pri 20 letih v promociji prestižne kozmetike, bolj presenetljiva zame ali za vse, ki so me kadarkoli poznali. Takoj sem se lotila hitrega tečaja o tem, kako biti privlačna, znanje pa sem pobirala od manikirane in frizirane vojske okoli sebe.

Spomnim se, da sem nekoč šla na stranišče, da bi spremenila frizuro, zaradi katere me je zafrkavala stilistka, ko sva se odpravljali na novo promocijo.

Med prvimi tedni službe me je mami klicala in mi povedala, da bo šla na operacijo zategovanja kože obraza (lifting) Bila sem besna.

Zakaj? sem bruhnila. Koga moraš navdušiti? Zdaj ko se je sredi svojih petdesetih spet poročila, sem naivno mislila, da bo končno nastopila era brezskrbnih narastkov in neodišavljene kreme za roke.

Vzdihnila je in zatarnala odgovor, ki se je slišal prepričljiv, čeprav naučen. Videti sem starejša, kot se počutim, je rekla. Če lahko kaj naredim glede tega, zakaj ne bi? Bila sem resnično jezna – toda zakaj? Čeprav je bila še vedno lepa, je imela prav. Njene veke so bile vedno otečene, njen obraz pa poln gub.

Pred nekaj leti je začela z rokami vleči kožo obraza nazaj – njen majhen poskus, da bi ugotovila, kako bi bila videti po operaciji. In morala sem priznati, da je bila lepša z napeto kožo. Toda namesto da bi jo podprla, sem bila ljubosumna.

Njena operacija je razblinila vse upe, da bo moja lepa in talentirana, toda prav nič materinska mati končno sprejela vlogo mame in mi ne bo treba imeti občutka, da tiho tekmujeva, katera bo najlepša v sobi.

Komaj sem čakala, da bom prevzela prvo mesto v družinski lepoti, ko bom graciozno stopila v svoja najboljša leta, medtem ko se bo ona obupano zleknila v svoja zlata leta.

Nekaj dni po operaciji me je poklicala.

Prva stvar, ki sem jo slišala, je bil jok. Grozno je ... poskusila je ostati zbrana. Potem pa je bruhnilo iz nje: kako težek poseg je bil, da ji je slabo od zdravil proti bolečinam in da ji je prijateljica rekla, da je videti kot Frankensteinova punca. Saj sem res videti takšna!

Njene oči so bile otekle kot iz risanke, zaradi česar mi je bilo v resnici hudo. Grozno je bila videti. Skoraj eno leto je trajalo, da se je njen obraz 'polegel'.

Na koncu pa je bila le videti kot moja mami, le bolj srečna in spočita je bila. Od takrat se trudim, da jo sprejmem takšno, kakršna je: lepa, smešna, nečimrna, še ena ženska, ki išče svoj prostor na tem svetu."

Alja je svojo mamo končno sprejela kot človeka iz mesa in krvi, sama pa je še vedno raje športnica z nalakiranimi nohti in maskaro ter nepolikanim čopom na glavi.

A če njeno z videzom preobremenjeno mami lahko toleriraš, preberi naslednjo izjavo:

"Ko sem bil star 14 let, je bila mama moje sošolke fantazija vseh fantov z ulice – ko sem pozvonil pred vrati, da bi se s sošolko skupaj učila, je njena mama odprla v tanki jutranji halji, včasih me je tudi poklicala, da sem kaj pomagal nesti ..."

Vsi vemo, da se je ta mama naslajala nad mladimi fanti in da ji je očitno prijalo, da so oni sanjarili o njej, a to je dobesedno bljak in raje ne razmišljamo, kako se je počutila njena hčerka!

To sta bila dva ekstrema, a vsi poznamo mame, ki so res hude, in zdi se nam, da njihove hčerke za njimi capljajo kot grdi rački. A čeprav nekatere mame še vedno niso razčistile ne glede svojega videza ne spolnosti, je to izključno njihova težava.

Seveda ti ni prijetno, če se tvoja mami obnaša, kot da je še vedno najstnica, in se ti zdi bolj otročja od tebe. In ne, ni fino, če fantje, ki pridejo k tebi, zardevajo ob tvoji hudi mami ter vsi zmedeni ne vedo, kateri naj bi se bolj posvečati.

Toda če je tvoja mami kolikor toliko pri sebi – in najverjetneje tudi je (ti ne izpuli Cosmopolitana takoj, ko ga prineseš iz trafike, ampak si ga izposodi, ko si ga ti že prebrala), se zavedaj, da ima tudi ona pravico do tega, da je lepa, mladostna, privlačna.

Ne nazadnje od nje to zahteva tudi okolica – le poglej vse oglase, revije, oddaje na televiziji in si predstavljaj, kako se za svoje mesto mora boriti v službi in družbi.

Se ti zdi, da tvoja mama pretirava?

Preveri, ali je to, kar počne tvoja mama, normalno, ali svoje čustvene težave kompenzira z videzom in morda potrebuje pomoč terapevta.

TVOJA MAMI SE OBNAŠA NORMALNO

 • Vsakodnevno skrbi za urejen videz: se naliči, oblikuje pričesko, si uredi nohte.
 • Oblači se primerno okoliščinam, in čeprav morda za oblačila zapravi veliko, je v njih videti prav super za svoja leta.
 • Kozmetičarko ali dermatologinjo obiskuje redno ali takrat, ko ima kakšne težave s kožo, rezultat pa je skrbna nega, morda tudi kakšen popravek.
 • Telovadi, ker je rada fit, in seveda ji je všeč, da je dobrega videza, tudi na komplimente ni imuna.
 • Hodi na depilacijo, morda tudi brazilsko. (Normalno in zdravo je, da tvoja mami še vedno živi spolno življenje.)
 • Trudi se, da je tudi z videzom v koraku s časom – seveda si barva lase, lakira nohte, kupuje sezonska oblačila, se rekreira ter se počuti in tudi navzven deluje mladostno.

TVOJA MAMI IMA TEŽAVE

 • Vsak dan se že zjutraj namaže in počeše, kot da gre na podelitev oskarjev.
 • Pretirano rada pokaže vse svoje seksi atribute, obsedena je s tem, da bi bila videti mlada, zato imam včasih občutek, da prav tekmuje z mano, katera bo oblečena bolj mladostno.
 • Obsedeno nenehno sledi vsem trendom, ki bi ji podarili mlajši videz; zelo se boji, da bi njen obraz odražal njena leta. Zelo ponosna je, ko ljudje mislijo, da sva sestri, in občutek imam, da upa, da mislijo, da sem jaz starejša sestra.
 • Hodi na vadbe, ki obljubljajo ultra seksi postavo, in vadi kot nora.
 • Čisto iz sebe je, če vidi na meni kakšno dlačico, pravi, da sem medved, in me priganja na depilacijo.
 • Občutek imam, da nenehno tekmuje z mano, ker ne prenese, da imam lepšo kožo, gostejše lase in prožnejše telo od nje. Preveč na živce ji gre to, da ni več mlada, in to se mi ne zdi več normalno.

Se počutiš kot grda račka?

Psihoterapevtka Barbara Sarić predlaga, kaj lahko narediš, če se ob svoji mami počutiš grdi raček ali le zelo težko prenašaš njeno nečimrnost:

 • Poskušaj najti sebe in slediti svoji poti.
 • Spoznavaj se: s pisanjem dnevnika, s pomočjo terapevta, skozi umetnost ... Bolj ko boš poznala sebe, bolj boš prepričana v svoje vrednote, prioritete, značaj in življenjski slog, ki najbolj odgovarja tebi.
 • Sprejmi se takšno, kakršna si, čeprav nisi po merilih drugih ali celo svoje mame.
 • Krepi svojo samopodobo in se zavedaj svoje edinstvenosti – to boš najlažje dosegla tako, da boš res dobro poznala svoje pozitivne vrednote in jih krepila.

Po predlogi Hannah Morrill napisala Petra Arula

Za pomoč in strokovni pregled članka se zahvaljujemo psihoterapev­tki Barbari Sarić iz Holistic centra (www.holistic.si).