Izračunali smo, koliko na leto zapraviš za nakup vložkov in tamponov

Ali veš, koliko stvari bi si lahko sicer privoščila s tem denarjem?

Izračunali smo, koliko na leto zapraviš za nakup vložkov in tamponov (foto: Profimedia) Profimedia
24. 9. 2018

Menstrualni cikel imamo ženske načeloma vsak mesec (z nekaterimi izjemami, kadar se pojavijo zdravstvene težave ali pa morda pričakujemo dojenčka), to pa pomeni, da je vsak mesec potreben obisk trgovine ali drogerije, kjer naši evrčki poletijo proti vložkom in tamponom. 

V Veliki Britaniji se ženske že dlje časa borijo proti temu, da vložki in tamponi, ki jih nujno potrebujejo ob menstruaciji, v ceni ne bi vključevali davka na luksuzne dobrine (cena moških britvic davka ne vključuje!). Indija, Irska in Kanada se že lahko pohvalijo s takim zakonom.

Zavedati se moramo namreč, da govorimo o izdelkih, ki jih ženske dejansko potrebujemo, in ne gre za neko luksuzno storitev, zato bi morali tamponi in vložki biti dostopni vsem. Tudi ženskam, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja in si jih same ne morejo privoščiti.

Koliko letnega zaslužka torej zapraviš za tampone in vložke?

Podjetje Rift Refunds je predstavilo enostaven kalkulator, kjer si lahko izračunaš, koliko si v življenju že (in še boš) zapravila za tampone ali vložke glede na tvojo starost. 

Izračunali so, da v povprečju ženska do 30. leta v življenju zapravi 740 funtov za nakup tamponov - to je približno 827 evrov (+ 39 funtov oziroma 43 evrov davka). To pomeni, da ženska nekje do menopavze zapravi približno 1600 funtov oziroma 1790 evrov (+ 181 evrov davka).

V Sloveniji paket vložkov v povprečju stane med 2 in 3 evri, na mesec potrebuješ vsaj dva paketka (odvisno od tega, kako močne so tvoje menstruacije), kar pomeni, da v enem letu v povprečju zapraviš vsaj 60 evrov.

Alternative

Danes sicer obstaja že več alternativ, ki ti lahko pomagajo prihraniti denar, hkrati pa so ti izdelki še prijazni do okolja. Govorimo namreč o pralnih vložkih in menstrualnih skodelicah, ki jih uporabljaš večkrat. Več o uporabi menstrualne skodelice si lahko prebereš tukaj.

Vir: cosmopolitan.com

Foto: Profimedia

Preberi še: To jesen se modne blogerke navdušujejo nad enim krilom, in to je ...

Priporočamo tudi: FOTO: Tako je svoje prvo poletje s hčerko preživela Tina Maze