Družina Rothschild: Neuradni 'vladarji' svetovnega denarja

Bo že držalo, da je denar sveta vladar. Če ne drug, se nemško-židovska družina Rothschild tega še kako zaveda.

2. 11. 2011

Njihov vzpon se je začel leta 1744, z rojstvom Mayerja Amschela Rothschilda v židovskem getu Judengasse v Frankfurtu v Nemčiji.

Mayer je razvil uspešno finančno ustanovo in jo razširil tako, da je svojih pet sinov poslal v različna evropska mesta.

Prvi je odšel sin Nathan

Leta 1798 je najprej odšel v Manchester in pozneje v London City, kjer je zelo uspešno razvil bančno dejavnost. Leta 1814 je pomagal angleški vladi ustanoviti fundacijo za zbiranje denarja za vojno proti Napoleonu - angleški vladi so posodili denar.

S tem je dobil nadzor nad angleško narodno banko, Bank of England, ki je prva privatizirana državna banka na svetu. Že prej je njegov oče v Ameriki začel ustanavljati tudi banko z vsemi pooblastili.

Sledili so mu tudi drugi bratje

Nathanovemu uspešnemu modelu bančnega poslovanja so sledili tudi drugi bratje. James je ustanovil banko v Parizu, Salamon je odšel na Dunaj, Carl je vzpostavil poslovanje v Neaplju, najstarejši brat pa je ostal v Frankfurtu.

Nathan je leta 1818 posodil denar tudi Prusiji, denar so vlagali v telekomunikacije, železnice, inženirstvo, rudarstvo, livarstvo ter seveda poslovanje z zlatom in diamanti.

Vsepovsod so tudi navezali stike s plemstvom in vladajočimi. Tudi vnuki Mayerja Rothschilda so nadaljevali družinske posle, prav tako vse naslednje generacije, ki so družinsko blagajno le še krepile.

Rotschildovi so bili pionirji na področju mednarodnega bančnega poslovanja in monetarnega sistema med industrijsko revolucijo v Evropi, prav tako so sodelovali z vladami (jih financirali) pri velikih projektih, kot je bila gradnja Sueškega prekopa, financirali so tudi mnogo vojn.

Družina se še danes zanaša na sorodstvene vezi in deluje prek njih, podobno kot plemstvo. Marsikateri znani bogataš je svoje bogastvo dosegel z njihovo pomočjo.

In kolikšno je njihovo bogastvo

Njihovo skupno bogastvo se danes neuradno ocenjuje na pet bilijonov dolarjev (po nekaterih podatkih tudi 500 bilijonov) ali bolj po domače pet tisoč milijard ameriških zelencev.

To jih seveda uvršča med daleč najbogatejše družine na svetu, pravzaprav so najbogatejši že kakšnih 200 let.

Za primerjavo: trenutno uradno najbogatejši poslovnež na svetu je Mehičan Carlos Slim (telekomunikacije), ki ima na računu 4,5 milijarde dolarjev.

Rotschildovi naj bi imeli v lasti ali vsaj v delni lasti (tudi prek posrednikov) večino državnih bank po svetu. Med njimi Bank of England, First bank of US, tudi ameriške zlate rezerve in Alliance.

Zelo močno naj bi z lastniškimi deleži nadzorovali medijski prostor po svetu, predvsem v Ameriki. Pod nadzorom naj bi imeli vse tri največje televizijske družbe, prav tako medijskega mogotca Ruperta Murdocha, nadzorovali pa naj bi tudi v Evropi. Lovke njihovega imperija naj bi segale v prav vse donosne svetovne posle.

Rothschildovi že dve stoletji skrivajo svoje bogastvo in nočejo, da bi ljudje vedeli za vse njihove donose. Prav tako zelo skrbno brišejo vse dokaze, ki jih puščajo za seboj.

Več kot tisoč potomcev

Danes ima Mayer Amschel Rothschild več kot tisoč potomcev, seveda niso vsi tako mahnjeni na denar.

David Rothschild je na primer ekolog in veliki donator za čisto okolje, del francoske veje Rothschildov izdeluje priznana vina, prav tako so veliko donirali v človekoljubne namene.

Vseeno pa družina drži skupaj, in če bi se kateremu od njih porodila kakšna nora ideja, ki bi ogrozila njihov imperij, bi ga nemudoma ustavili.

So nekakšni nekronani židovski kralji, a v nasprotju s kronanimi glavami, ki so v glavnem ljudski klovni, že stoletja zavzeto, pridno in brezkompromisno vodijo svoj posel.

Zanimivosti

  • Mayer Amschel Rothschild je rekel Američanom: “Če mi daste pod kontrolo državne finance, me ne zanima, kdo piše zakone.” Ugotovil je, da je posojanje denarja plemstvu in državam najbolj varno, saj jamčijo povračilo z davki, ki so jih plačevali običajni ljudje. Zaradi zadolževanja držav so se Rothschildovi dokopali do narodnih bank in jih privatizirali.
  • Posodili so denar Japonski za vojno proti Rusiji, prav tako naj bi financirali oktobrsko revolucijo v Rusiji ter bili direktni krivci za poboj ruske carske družine. O tem je pisal tudi Winston Churchill leta 1920, ko je bil še novinar.
  • Rothschildovi naj bi bili naročniki umora kar treh ameriških predsednikov. Lincoln, Garfield in JFK naj bi umrli, ker so hoteli, da banke spet preidejo v državno last. Za atentat JFK-a obstaja vrsta teorij, najverjetneje pa ga je ubila italijanska mafija s skorumpirano ameriško tajno službo, seveda pa bi lahko bila v ozadju tudi krvava družina.
  • Rothschild pomeni rdeči ščit. Zaradi financiranja vojn se je zanje uveljavil tudi vzdevek krvava družina.
  • Walter Rothschild je leta 1917 z Britanci podpisal deklaracijo, ki je Veliko Britanijo zavezovala, da pomaga židom pri naselitvi v Palestini. Čeprav se del veje Rothschildov ne strinja z nastankom židovske države (meni, da se s tem samo povečuje nestrpnost do židov), drugi del še vedno pomaga Izraelu z denarjem in vplivom.
  • Rothchildovi posedujejo tudi banko s svojim imenom – The Rothschild Group, ki ima predstavništva v več kot 40 državah po svetu.
  • K takšnemu vzponu Rothschildovih so najbolj pripomogli 30-letna vojna med Napoleonom in Britanijo, izčrpanost obeh držav ter genialni Nathan Rothschild. Pravijo, da je tisti trenutek, ko je Anglija (najmočnejša država na svetu tistega časa) v znameniti bitki pri Waterlooju porazila Napoleona, hkrati tudi izgubila nadzor nad državnimi financami. Rothschildovi so imeli banko tudi v Parizu, kjer so posojali denar obubožani Franciji. Denar so posojali tudi Vatikanu.
  • Po teoriji zarote imajo prste vmes pri napadu na WTC kot tudi pri svetovni gospodarski krizi. Hočejo namreč pokupiti še vse preostale banke.

Maja Lovec za Liso, fotografije: Shutterstock

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri