"Draga mama! Zdaj, ko sem starejša ..." (Pismo ženski, zaradi katere sem danes takšna, kot sem.)

Tole je namenjeno tvoji mami. Pokaži ji, kako zelo rada jo imaš in deli z njo ta zapis.

"Draga mama! Zdaj, ko sem starejša ..." (Pismo ženski, zaradi katere sem danes takšna, kot sem.) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2019

Draga mama,

zdaj, ko sem starejša, te nedvomno cenim veliko bolj, kot sem te kot otrok. Cenim majhne stvari, od naključnih sporočil do neprestanega označevanja v objavah na Facebooku v tvojih "smešnih" fotografijah.

Zdaj, ko sem starejša, ob pogledu nazaj spoznavam, da sem takšna, kot sem – zaradi tebe.

Naredila si me močno, a mi hkrati dala vedeti, da je okej jokati. Pokazala si mi, kako je mati svojim otrokom pripravljena dati vse, da bi jim omogočila boljše življenje, kot ga je imela sama, čeprav na koncu ostane brez vsega. In, kar je najbolj pomembno, naučila si me, naj nikoli ne obupam, in brez tega ne bi bila tukaj, kjer sem danes.

Mama, zdaj, ko sem starejša, spoznavam, da si najboljša prijateljica, ki jo bom kadarkoli imela. Spodbujaš me, ko poskušam nove stvari, in me podpiraš pri odločanju o tem, kar si želim biti. Hvala ti, da mi nikoli nisi rekla, da nečesa ne zmorem in da mi pomagaš spoznati načine, kako biti kar se da najboljša ženska. Tvoja ljubezen do mene je brezpogojna. Pravijo, da lahko prava, brezpogojna ljubezen pride le od boga, ampak mama, mislim, da si mu kar blizu.

Zdaj, ko sem starejša, te ne videvam več tako pogosto. Ampak to, da te ne vidim, le naredi trenutke, ko sva skupaj, najboljše in vsakič se jih neizmerno veselim. Zdaj, ko sem starejša, ne bom živela doma. Ampak obljubim, da se bom vedno vračala, saj vem, da so mi vrata vedno odprta. Tvoja hiša bo vedno moj dom in noben drug prostor ne bo enak.

Zdaj, ko sem starejša, spoznavam, kako pogrešam to, da skrbiš zame. Pogrešam tvoje večerje, kako si poskrbela, da sem bila v šoli vedno uspešna in me peljala na neskončne dogodke. Pogrešam, kako si me vsako jutro pred šolo zbujala in me nato morala zbuditi še enkrat, ker prvič nisem vstala.

Ampak mama, zdaj, ko sem starejša, lahko vidim, kaj vse si naredila zame.

Lahko pogledam nazaj in vidim, kako naporna sem bila, ampak si me kljub temu imela rada (in mi dovolila živeti). Razumem, zakaj si naredila določene stvari in pravzaprav si ena neverjetno močna ženska.

Imeti te za mamo in najboljšo prijateljico je najboljša stvar, ki se mi je kadarkoli zgodila. Zato, mama, zdaj, ko sem starejša, hvala ti – za vse.

Z ljubeznijo,

tvoja hčerka.

Po theodysseyonline.com prevedla in priredila: N. Š.

Preberi še: "Draga mami, vsaka čast!" (Iskren zapis Tjaše Kokalj Jerala, ki bi ga morale prebrati vse mame)