"Daj mi poljub!" (Zakaj hrepenimo po romantičnih poljubih?)

Prvega poljuba ne pozabiš nikoli, čeprav ni bil najboljši. Najbrž si se kdaj spraševala, kakšna je skrivnost dobrega poljubljanja, zakaj se želiš poljubljati le z določeno osebo in zakaj se tako rada poljubljaš?

"Daj mi poljub!" (Zakaj hrepenimo po romantičnih poljubih?) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2017

Vse, kar si želela vedeti o poljubljanju, pa si nisi upala vprašati, razkriva knjiga Znanost o poljubljanju avtorice Sheril Kirshenbaum.

Se še spomniš svojega prvega poljuba? 

Večina ljudi si je menda zapomnila kar 90 odstotkov podrobnosti v zvezi z njim. Prvi literarni zapis o poljubu so zasledili v sanskrtskih besedilih pred približno 3500 leti, vendar so se ljudje gotovo poljubljali že prej.

Kirshenbaumova pravi: “Primere vedenja, ki je podobno poljubljanju, najdemo tudi pri živalih.

Pritlikavi šimpanzi se 12 minut dotikajo z jeziki, želve se dotikajo z glavami, žirafe pa med sabo prepletejo vratove.” Poljubljanje izvira iz navade, ki se je ohranila skozi zgodovino, ko so matere prek ust dajale prežvečeno hrano brezzobim otročičkom.

Znanstveniki ugotavljajo, da poljub pomeni več kot le izražanje ljubezni.

S poljubi naj bi se prenašali kemični signali, utrdijo se romantične zveze, ženske naj bi z njimi celo izbrale primernega partnerja.

Sheril pojasnjuje: “Med poljubljanjem se zelo približamo drugi osebi. Poseben vonj prodre v našo podzavest z informacijami o kompatibilnosti ali nekompatibilnosti DNK oziroma genetiki partnerja.

Znanstveniki so odkrili, da imajo ženske raje vonj moških, ki imajo drugačne gene kot one in s tem drugačen imunski sistem. Različni imunski sistem namreč izboljša možnosti za zdravega otroka in ženske podzavestno med poljubljanjem z moškim zaznajo stanje in genetski zapis njegovega imunskega sistema.”

Si si kdaj mislila, da en poljub lahko razkrije vse to?!

Zanimivo je, da so ženske bolj izbirčne pri poljubljanju.

Leta 2013 je evolucionarni psiholog Rafael Wlodarski v študiji, ki je vključevala približno 900 moških in žensk, odkril, da je za ženske poljubljanje precej bolj pomembno kot za moške.

Ženskam je zelo pomembno, da se moški dobro poljublja.

V nekaterih kulturah pa ne izražajo ljubezni s poljubljanjem. Charles Darwin je leta 1872 v eseju zapisal, da lahko poljubljanje nadomesti drgnjenje nosov (to je značilno za Eskime), trepljanje po ramenih, božanje po prsih ali trebuhu.

Toda hollywoodski filmi so razširili idejo, da so najbolj romantični poljubi s sesanjem ustnic. Saj veš, ko njegovo spodnjo ali zgornjo ustnico nežno zaobjameš s svojimi in jo subtilno prisesaš nase. Takšen poljub v ameriških filmih rešuje vse spore in zagotavlja srečen konec.

Se sprašuješ, zakaj je poljubljanje tako zelo prijetno?

Zahvališ se lahko svojemu živčnemu sistemu. Poljubljanje namreč aktivira vse naše čute in sproži izločanje feromonov ter drugih nevrotransmiterjev, kar povzroča sproščenost in zadovoljstvo.

Pri poljubljanju je najboljše to, da ti medtem ni treba razmišljati o vseh podatkih in statistikah.

Pomembno je le, da se sprostiš, zapreš oči in preprosto uživaš (in ne misliš na 80 milijonov bakterij, ki si jih medtem izmenjaš). 

Besedilo: Danaja Lorenčič

Preberi še: Iskrena izpoved: Kako je videti življenje s seksualno anoreksijo?

Priporočamo tudi: Horoskop: Tvoja skrita prednost, s katero ga boš veliko lažje osvojila