Cosmopolitanov tek v petkah smo prvič odtekle leta 2007!

Cosmopolitan tudi letos pripravlja nenavadno tekaško preizkušnjo – Cosmopolitanov tek v petkah!

26. 9. 2014

Z nekaj malega kondicije, čim bolj usklajeno garderobo (na prireditvi se tradicionalno izbira tudi tekmovalko z najboljšim stilom) in čevlji z najmanj osem centimetrov visoko, a ne več kot dva centimetra široko peto (pri čemer obutev s polnim podplatom in platformo ni dovoljena), se zdaj že tradicionalnega teka v petkah lahko udeleži praktično vsaka, ki je tako ali drugače željna teka v stiletkah.

In teh iz leta v leto nikakor ne zmanjka.

Za sodelovanje na tem zabavnem in atraktivnem dogodku, ki na kraj dogodka vsako leto zvabi veliko obiskovalcev iz cele Slovenije, se namreč vedno znova prijavi več tekmovanja željnih, kot jih še prenese sicer relativno kratka tekaška trasa v samem centru Ljubljane. Zato na dan prireditve v dopoldanskih urah na desetine deklet nestrpno čaka na morebitno še prosto štartno številko.

In zakaj ne bi, ko pa so nagrade več kot mikavne: najhitrejša prejme veliki rožnati ček za 1.000 evrov, lepih nagrad pa se lahko nadejata tudi tekmovalka, ki žirijo najbolj navduši z usklajeno garderobo, in tekmovalka, ki si drzne obuti (in v njih tudi teči) najvišje petke. Prav vse tekmovalke pa vsako leto prejmejo tudi simbolično darilce, ki jim ostane v drag spomin.

Najhitrejše, najlepše in najvišje stiletke!

Od leta 2007 do dandanes!

  • Tek v petkah I. - 2007

Prvi Cosmopolitanov tek v petkah!

Dekleta v stiletkah so se k cilju prvega Cosmopolitanovega teka v petkah v Stari Ljubljani pognale v soboto, 22. septembra, leta 2007.

Takrat je po sprva hudem boju v začetnih metrih zmagala Cita Cvirn in si pritekla prvi ček s teka v petkah za 1000 evrov. Najvišje opetana je bila tistega leta Barbara Volk, ki se je teka lotila s kar 10,3 cm visoko peto.

Oglej si bogato fotogalerijo in video s prvega Cosmopolitanovega teka iz leta 2007.

  • Tek v petkah II. 2008

Na drugi Cosmopolitanov tek v petkah se je prijavilo kar 42 tekmovalcev – med drugim tudi trije fantje od katerih pa je v pravih stiletkah zares tekel zgolj eden.

Bogat ček za 1000 evrov je tokrat več kot zasluženo prejela tekmovalka, ki je bila prijavljena pod zaporedno številko 6: Nina Fučko iz Doba, ki je pretekla 108 metrsko progo v času 15,19 s, s petkami v višini 8,5 cm

Tekačica z najvišjo petko je bila tistega leta Tina Škrban iz Maribora. Stroga komisija ji je že v dopoldanskih urah izmerila na stiletkah kar 11,1 cm visoke pete. Lento za najboljši stil pa si je prislužila Ajda Ferk iz Domžal.

Oglej si fotogalerijo, prvi kratek video in daljšo videoreportažo z drugega Cosmopolitanovega teka iz leta 2008.

  • Tek v petkah III. - 2009

Zaradi vse večjega zanimanja za sodelovanje na zdaj že tretjem teku v petkah, se je tekmovanje tokrat odvilo v dveh delih, obiskovalci pa so imeli priložnost videti tek deklet na stiletkah kar trikrat.

Zmago v polfinalnih tekih sta na koncu slavili zares hitri: Nina Fučko (ki je, mimogrede, zmagala že leto poprej) in Anita Šepec, zadnji, finalni tek pa je pokazal, da svoje visoke petke najhitreje brusi prav, očitno tudi v drugo nepremagljiva: Nina Fučko iz Doba.

Zmagovalka, ki je progo v dolžini dobrih 100 metrov pretekla v 12,92 sekundah, je revija Cosmopolitan in blagovna znamka Compeed razveselila s čekom v vrednosti 1000 evrov!

Praznih rok ni ostala niti tekačica z najvišjo petko, ki je bila Nina Pečenko iz Ljubljane z 12,2 centimetrskimi stiletkami, po mnenju Cosmopolitanovih modnih strokovnjakov pa je pokazala najboljši stil tega leta Nataša Kerezovič iz Portoroža.

Oglej si fotogalerijo in videoreportažo s tretjega Cosmopolitanovega teka iz leta 2009.

  • Tek v petkah IV. - 2010

Najhitrejša tekačica na visokih petkah, ki je progo v dolžini slabih 100 metrov pretekla v 14,43 sekundah, je bila tekačica na 9,2 centimetrskih petkah in s štartno številko 27 – ponovno in torej že tretjič zapored: Nina Fučko iz Doba pri Ljubljani. Revija Cosmopolitan in blagovna znamka Compeed sta jo razveselila s čekom v vrednosti 1000 evrov!

Tekačica z najvišjo petko je bila tokrat Ines Kos, ki je tekla na vrtoglavih 14,2 centimetrskih stiletkah! Po mnenju Cosmopolitanovih modnih strokovnjakov pa sta si lento za najboljši stil tistega leta delili Klementina Borko in Slavica Grgovska.

Fantje so tega leta sodelovali v posebni kategoriji teka v plavutkah. In medtem ko je bil za nekatere med njimi to pravi mali kaskaderski podvig, pa se je v plavutkah najbolje znašel Jan Karo, ki je ciljno črto dosegel v borih 12,25 sekundah.

Zmagovalko so tistega leta iskali tudi v posebni, zvezdniški kategoriji. Med estradnicami je tako slavila Marjanca Scheicher, višina njene petke je bila 10.2 cm, čas pa 20.18 sekund.

Oglej si videoreportažo in fotogalerijo z rezultati Cosmopolitanovega teka v petkah 2010.

  • Tek v petkah V. - 2011

Tradicionalno peti Tek v petkah se tokrat zgodi v širšem kontekstu praznovanja desetletnice izhajanj Cosmopolitana, v t.i. Cosmo desetki s Cosmo šoping dnevom, ki ga je v večernih urah sklenila nora zabava Cosmo Dirty Dance Party.

In da bi po seriji treh zaporednih zmag enega in istega dekleta tekmovanje ne postalo dolgočasno, so se v uredništvu odločili, da lahko dosedanje zmagovalke odslej tekmujejo le še zunaj konkurence za zmago.

Na dano septembrsko soboto je tako svoje visoke petke najhitreje brusila Tina Slejko! Zmagovalka je progo v dolžini 120 metrov pretekla v 17,4 sekundah in za to prejela ček v vrednosti 1000 evrov!

Meritve na prijavnem mestu so pokazale, da je lastnica najvišje petke 2011 postala Anuška Ulčnik Kokalj z neverjetnimi 14,5 centimetrskimi stiletkam, po mnenju Cosmopolitanovih modnih strokovnjakov pa je imela najboljši stil tekačica s štartno številko 59., Aleksandar Kos Kirbus iz Maribora.

Več o Cosmopolitanovem petem teku v petkah si preberi v fotogaleriji in videu z dogodka.

  • Tek v petkah VI. - 2012

V sobota, 15. septembra 2012, so se dekleta že šestič pridno pripravljale na tradicionalni tek v petkah.

Dopoldanske urice je tekmovalkam in obiskovalcem prireditve krajšala čas ekipa Hulahoop, po eksplozivni plesni točki zasedbe High Heels High Hopes pa je skorajšnje tekmovanje že napovedalo ogrevanje pred tekom z nekdanjo športno mis, atletinjo in NUPO ambasadorko Ajdo Sitar.

56 pogumnih deklet se je nato - točno opoldan - najprej pomerilo na dveh predtekih, najhitrejše med njimi pa so se že nekaj minut zatem pognale še po finalni, dobrih sto metrov dolgi, tekaški trasi čez ljubljansko tromostovje,ob kateri so jih med rožnatimi baloni in trakovi spodbujali glasni navijači, številni gledalci in predstavniki medijev.

Komu so pripadle lovorike tokratnega teka v petkah?

Najhitrejša, ki je progo finalnega teka pretekla v borih 18,48 sekundah, je bila tekačica Tina Božič iz Slovenske Bistrice, meritve na prijavnem mestu so pokazale, da je lastnica letošnje najvišje petke postala Patricia Peklar z Vranskega na 16,2 centimetrskih stiletkah, kar je nov rekord Cosmopolitanovega teka v petkah! Po mnenju Cosmopolitanovih modnih strokovnjakov je imela najboljši stil tekačica Zora Mastnak iz Polzele.

Spletna povezava do fotogalerije z dogodka.

  • Tek v petkah VII. - 2013

50 deklet v visokih petkah se je 14. 9. 2013 v treh predtekih pogumno pognalo po rožnati trasi, ki je bil tokrat prvič organiziran na Aleji mladih v ljubljanskem BTC Cityju, ob kateri se je nabralo veliko radovednih mimoidočih, navdušenih navijačev in predstavnikov medijev.

Meritve časa na ciljni črti so pokazale, da si je v finalnem teku naslov najhitrejše tekmovalke na stiletkah tokrat pritekla: Samanta Vegelj iz Ljubljane - 118 metrov dolgo tekaško traso na Aleji mladih je s številko 12 in v 10,5 centimetrov visokih petkah pretekla v le 17,47 sekundah. Lastnica najvišje petke 2013 je postala: Maja Gačnik iz Škofje vasi - visoke petke, s katerimi je tekla pod številko 6, so merile vrtoglavih 15,5 centimetrov, najboljši stil je imela tekačica Karin Spark iz Dola pri Ljubljani, lastnica najlepšega nasmeha na prireditvi pa je postala: Eneja Kovač iz Štor.

Za več informacij klikni na fotoreportažo s sedmega teka v petkah, ki je bila tokrat izjemoma na Aleji mladih v ljubljanskem BTC-ju, ter si preberi celotno poročilo in videoreportaža z dogodka.

Kaj bo prinesel letošnji, že osmi tek v petkah, ki smo ga zaradi slabe vremenske napovedi s prvotne sobote, premaknili na petek, najbolj roza zabava leta pa se ponovno vrača v center prestolnice, lahko spremljaš v naših aktualnih objavah ;)