Prve slovenske cosmo punce

Vsaka po svoje je močno zaznamovala našo revijo. In čeprav je dobra revija vedno le plod timskega dela, Cosmo nikoli ne bi bil tak, kot je, če na njem ne bi svojega pečata pustile Lidija, Tina, Tjaša, Špela in Anita.

Lidija Petek: “Nikoli nisem bila pri Cosmu sama, 	  vedno so bile zraven moje punce.” (foto: Peter Uhan, Aleš Pavletič, Rafael Marn, osebni arhiv) Peter Uhan, Aleš Pavletič, Rafael Marn, osebni arhiv
18. 8. 2011

Lidija Petek

Prva urednica slovenskega Cosmopolitana

Še danes jo ljudje prepoznavajo kot prvo urednico Cosmopolitana, in ko jo spomini odpeljejo v njena roza leta, se ji čez obraz razpotegne nagajiv nasmeh …

Lidijina dirka z vonjem po bencinu s formule ena na Cosmopolitan je zadišala po omamnem vonju najnovejšega in najbolj čutnega parfuma. In čeprav Američani v takšno ‘pravljico’ niso verjeli, jim je Lidija s hitro pošto dostavila Cosmo, ki ni zamajal le uredništva ameriških šefov, temveč veliko večji svet – svet Slovenk in ‘njihovih’ Slovencev.

Čeprav je Lidija delala revije že sedem let, je morala najprej na preizkušnjo v Ameriko, kjer so zelo dvomili o njej, saj je bila zelo drugačna od urednic, ki so prihajale iz modnega sveta in so bile tudi bolj izkušene.

“Takrat smo v Sloveniji z licenčnimi revijami komajda začenjali. Zelo jih je skrbelo, ali bom razumela, kaj je cosmo zgodba, a ko smo poslali prve strani našega Cosmopolitana, so navdušeno vzkliknili: “Lidija, you are the star!

Na našem uredništvu pa smo od volje in zanesenjaštva kar prekipevali. Razbijali smo tabuje – in še zdaleč ne le seksualnih. ”

Kako pa izpelješ iz avtomobilizma v Cosmo?

“Pri podjetju, ki je kupilo licenco za Cosmopolitan, sem delala že sedem let in vedeli so, da znam narediti dobro revijo, da sem delovna, drzna …

O modi in lepoti sem se morala naučiti vsega, pred Cosmom to ni bil moj svet, a še zdaj vem za čisto vsak novi parfum, ki pride na police. Takoj ko sem izvedela, da bom postala urednica, sem tekla v trafiko in kupila tuje izvode Cosmopolitana in takoj sem ga začela ‘študirati’. Potem pa so prišle že punce, ki sem jih povabila k sodelovanju, s svojimi idejami.”

Cosmo – Lidijin ponos

Lidiji je dal Cosmo ogromno … veliko več kot roza prestol prve urednice. In na kaj je še danes najbolj ponosna?

“Vedno sem bila zelo ponosna na svojo ekipo – kljub različnosti značajev smo zmogle bralkam vsak mesec pri­nesti nove, sveže, zanimive, poučne, smešne vsebine, ki so jim polepšale dan, uro v njihovem življenju. Imele smo tudi nekaj presežkov – ženske so z revijo hodile v trgovine in iskale kose, ki so bili objavljeni , različne akcije – od parčkanja, golega Sebastijana Cavazze do iskanja zaposlitve, hujšanja z osebnim trenerjem, izdelave lastnih kart za vedeževanje, deljenja menstrualnih koledarčkov, ogromno pisem, sodelovanja v nagradnih igrah, tabu tem, kot so analni seks, kroglice, seks v troje ... in resnične zgodbe – ženska brez las, posilstvo ... vse iz prve roke. In področje duhovnosti, ki so ga pokrivale zdaj slavna pisateljica Savina A. Ritter, Amrak, Vesna in Nataša, odnosi (Milivojević je z nami sodeloval že davnega leta 2001), kolumne Jaz mislim … V vse to je bilo vlo­žene ogromno ener­gije, srca .”


Tina Torelli

Večno rožnata novinarka

Tina hodi na cosmo zmenke že deset let in je še vedno zaljubljena v Cosmopolitan, cosmo pisarno, cosmo delo, cosmo ekipo … Roza stene v njeni dnevni sobi niso naključje.

Začelo se je kot v filmu in se nadaljuje v cosmo svetu: Bilo je pred desetimi leti, na prvem cosmo sestanku, kjer se je znašla po posredovanju zdaj že super nekdanjega fanta. Javila se je za urejanje pošte, tako kot Laura iz Romana za ženske. In ker Tino poznam že deset let in ker je ena izmed najbolj zanimivih žensk, se sprašujem, kje je Michal Viewegh dobil navdih za svojo knjižno uspešnico …

Tina je v prvi številki Cosma poskrbela, da je pošta prišla na pravi naslov, in za to skrbi še danes – z isto vnemo in duhovitostjo. Potem pa so se stvari začele množiti, tako kot se Tini vedno dogaja.

Sledil pa je prvi intervju z Jurijem Bradačem. “To je bil intervju na dveh straneh, Jurij me je peljal na slow food in tako lepo je dišal, da nisem vedela, kaj jem. Imela sem zelo star diktafon, in ko sem doma poslušala posnetek, se je slišalo samo hreščanje. A spomnila sem se vsake besede. Prepisala sem ga iz glave.”

Ali Tina izbira lepotce za intervjuje po svojih nagibih?

“Ne, to je timsko delo navihanega uredništva. Vendar so tudi lepotice. Zanimive, karizmatične punce. Drugače pa se meni vsi ljudje zdijo lepi. Vsakdo je enkraten in vsakdo mi je prinesel kakšno novo spoznanje o meni sami. Tisto uro, ki jo posvetim intervjuvancu, moje srce bije samo zanj/-o.”

Tina pravi, da najraje dela intervjuje in da se ji njihovo sporočilo, da je svet lep, pisan in vznemirljiv, zdi bistvo njenega dela.

Pred leti pa smo komaj čakali na novi Cosmo tudi zaradi Žverce. “Žverca sem bila neugnana jaz. Lepo je bilo biti v njeni koži.” In prav Žverca nam je razkrila tudi veliko Tinino ljubezen do mačk.

“Ja, mačkam veliko dolgujem … Petuniji in Fifi, ki sta tako kot jaz neusmiljeno zaljubljeni v mojega fanta, in gospodični Maček – moji prababici, ko je bila še dekle. Kar se tiče prvih dveh – precej dragi sta za vzdrževanje, ker jesta samo določene konzerve in prigrizke, pa tudi k frizerju radi hodita in sta tam večkrat kot jaz. Zaradi njiju zato več delam in bolj napredujem. In ne nazadnje, ker je moj svet nekam mačji, sem se tudi spravila v čevlje, no ja, tace, Alje Maček, strokov­njakinje za užitek vseh užitkov – zaradi spodobnosti ne bom rekla, za kaj gre, se pa začne in konča na s. Jaz osebno mislim, da se o dobrem seksu ne da napisati niti enega stavka, Alja Maček pa je sposobna napisati štiri strani samo o … na primer … pasjem položaju. Ampak služba je služba.” (smeh)

Tina pravi, da je še vedno zaljubljena v Cosmo, pravzaprav ji je zdaj na Cosmu najlepše:  “Tako luštno, kot se imamo zdaj, se nismo imele še nikoli. Preizkušamo svoje meje, spoznavamo nove stvari … Sicer pa se v vseh teh letih na Cosmu ni spremenilo kaj dosti, zamenjali smo urednico, novinarsko jedro pa je ostalo isto – razlike so samo tolikšne, kolikor smo se spremenile me. Bi se pa rada spomnila našega urednika fotografije Uroša, ki nas je veliko prekmalu zapustil zaradi hude bolezni. Bil je edini blažilec podiv­janih ženskih energij ženskega uredništva, zdrava pamet in no­tranji mir. Prav pogrešam ga.”


Tjaša Železnik

Prva cosmo zvezda

Ko je izšel prvi slovenski Cosmopolitan, je bila Tjaša vzhajajoča zvezda  … ki ji je pripadel prvi veliki intervju. Po desetih letih nam je Tjaša povedala: “Intervju za Cosmo je bil eden mojih prvih intervjujev in zdelo se mi je nadvse imenitno, da je bila to prav prva številka slovenske izdaje in prav jaz v njej. Zelo sem bila vesela in počaščena, da so v uredništvu takrat izbrali prav mene.”

Pravite, da je bilo na snemanju fotografij za cosmo intervju tako super, da ga nikoli ne boste pozabili. Kaj je naredilo tak vtis na vas?

“Predvsem je bila fantastična ekipa, fotograf Rafael Marn je naredil super fotografije. Zraven sta bili še stilistki Nadja Bedjanič in Eva Hassl, ki sta odlično izbrali stvari, ki so bile kot narejene zame, Nika Veger, mojstrica make-upa, pa me je odlično namazala. Predvsem pa je vse skupaj potekalo razigrano, navihano, igrivo in lahkotno, da sem zares uživala in si to fotografiranje zapomnila najbrž za vedno.”

Kdo je bila Tjaša pred desetimi leti in kdo je Tjaša danes?

“Še vedno sem si kar podobna, mogoče sem le bolj zrela, več vem, več znam, manj sem zasanjana, še vedno pa so mi všeč iste stvari in res se mi zdi, da značajsko ostajam precej podobna.”

Kaj vse se je v teh desetih letih spremenilo v vaši karieri?

“Ves čas se kaj spreminja, najbolj pa mi je všeč, da lahko počnem veliko različnih stvari, od gledališča do tega, da risanim junakom lahko posodim svoj glas. Vesela sem, da sem se imela (in še imam) možnost preizkusiti v marsičem, igrala sem v otroških predstavah in uživala na malem odru Mini teatra, odigrala kar tri vloge v celovečernem filmu Kratki stiki in šla s filmom na Sarajevski filmski festival, kar štiri sezone igrala v celjskem gledališču, vodila nedeljsko oddajo, zdaj pa uživam na odru Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer imam dobre vloge in predvsem sijajne soigralce. Ogromno stvari sem počela, veliko vlog odigrala in na marsikaj sem ponosna.”

In kaj v vašem osebnem življenju?

“Veselim se fanta, ki diši po morju, počitnic, potovanj … in ne gledam nazaj.”

Če bi se lahko še enkrat prestavili v leto 2001, bi …

“Nič ne bi spremenila, fajn je bilo, sem pa vesela, da sem danes tu, kjer sem.”


Špela Grošelj

Prvo slovensko dekle z naslovnice

Miniintervjujček s prvim slovenskim dekletom na naslovnici Cosmopolitana nam je razkril marsikaj. Tudi to, da si je za snemanje morala skrajšati nohte in odstraniti hudo poslikavo. Še več … po snemanju je zavrgla svojo mavrico lakov …

Ste kdaj pomislili, da boste tudi vi krasili maslovnico Cosmopolitana ?

“Šele takrat, ko so me povabili k sodelovanju. Zelo sem bila počaščena. Cosmopolitan je revija z vsebino, težo ... in je v poplavi rumenega tiska pravi balzam zame.  Zato mi ta naslovnica res veliko pomeni.”

Kako se spominjate snemanja za Cosmopolitan  in kako se je razlikovalo od drugih snemanj?

“Fotografiranje za naslovnico sem vzela zelo  resno, še danes mi je v ponos. Predvsem je bila ekipa, s katero sem delala, izjemno pozitivna in profesionalna.     Upoštevati smo morali vsa navodila iz tujine in skrajšati sem si morala nohte pa tudi lak je moral biti naravne barve. Zame je bil to popoln šok, saj sem bila v tistem obdobju v fazi vseh možnih poslikav ... in mi je bil lak naravnega videza res brez­vezen. No, od snemanja za Cosmo dalje ... so šle tudi poslikave v pozabo. Od takrat uporabljam le še lak z naravno barvo za nohte.”

Na 5. rojstni dan Cosmopolitana  ste  peli naši reviji  Vse najboljše.  Kako  bi  Cosmu čestitali za 10. rojstni dan?

“Cosmo je zakon, to dokazuje vaša deseta obletnica! Želim vam, da tudi naprej ostanete naj­bolj brana revija za ženske in da bo v vašem uredništvu še naprej tako super karma – s Tinino na čelu.”

Vaše sporočilo bralkam Cosmopolitana:

“Bodite zadovoljne same s seboj in posledično oddajajte pozitivno ener­gijo ... ker je to edina skrivnost …”


Anita Mencinger

Naša zvesta naročnica

Na Cosmu smo ponosni na Anito – naročnico, ki vsak mesec že 10 let komaj čaka svoj izvod Cosmopolitana. Še več – v tem času je vzgojila še eno cosmo dekle. Zdaj si Cosmo najprej privošči hčerka, potem ga bereta skupaj, nekaj pa ga ostane le zanjo ...  in za nje­nega dragega. Anita nam je v pismu opisala svojo desetletno ljubezen z (nič več samo njenim) Cosmom.

”Pred 10 leti, ko je revija izšla prvič, je na naš trg prišlo z njeno izdajo nekaj novega, svežega, kar sem zelo težko pričakovala. Revijo sem zasledila v tujini, jo radovedno prebirala in ugotovila, da je narejena zame, zato sem bila nad izidom v Sloveniji še toliko bolj navdušena. Slovenski Cosmopolitan me je močno pritegnil in takoj sem ga želela imeti zase – vedno –, zato sem postala naročnica. Čeprav je od tega že deset let, je še vedno čas za Cosmo in za nove zanimive teme, za nabiranje idej in novega znanja, pa naj gre za preproste nasvete, izpovedi bralk, modne smernice. Po novem pa tudi za strastne teme in odgovore, povezane z našimi najbolj intimnimi vprašanji.

Vesela sem, da se je Cosmo skozi leta izoblikoval v zelo odprto revijo, v kateri vse starostne skupine najdejo nekaj zase – revija je res naravnana življenjsko, zato jo je vzljubila tudi moja starejša hčerka, še eno cosmo dekle. Velikokrat se zgodi, da se o kakšni temi, ki jo prebereva, tudi pogovarjava, jo analizirava in tako najdeva snov za posebno druženje, ki naju povezuje. Veseli naju, da se posvečate zdravju in temam, povezanim z njim – ta tema je pri nama največkrat iztočnica za pogovor, ne smem pa pozabiti tudi na predloge, kje in kako preživeti prosti čas.

Tudi njo je Cosmopolitan pritegnil – malo iz radovednosti, kaj berem, nato pa iz ugotovitve, da se v reviji skriva marsikaj zanimivega in poučnega, včasih celo smešnega. Zaupati vam moram, da sva se pri branju zadnjega Cosma s partnerjem od srca nasmejala eni od opisanih tem.

Skratka, v Cosmu vsakdo iz naše družine najde delček zase. Torej želiva vsem vse lepo ob deseti obletnici in polno energije za ustvarjanje Cosmopolitana!"

Fotografije: Peter Uhan, Aleš Pavletič, Rafael Marn, osebni arhiv

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri