Če nosiš oblačila TE barve, te komarji NE pikajo (+v katerih barvah te živo požrejo)

Tole ni trililili, tole je znanstveno dokazan podatek. Ko se naslednjič odpraviš ven, obleči TE barve! 

Če nosiš oblačila TE barve, te komarji NE pikajo (+v katerih barvah te živo požrejo) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2022

Komarji svoje žrtve poiščejo glede na vonj, toploto in tudi barvo. Medtem ko jim nekatere barve predstavljajo grožnjo, jih druge še posebej privlačijo.  

Raziskava, ki so jo pred nedavnim objavili v Nature Communications, se je ukvarjala s tem, kaj privlači komarje, ko si izbirajo svojo žrtev.

Znano je, da je vonj zelo pomemben, toda pokazalo se je, da ima tudi barva pomembno vlogo. Raziskovalci univerze v Washingtonu so sledili vedenju ženskega spola komarjev vrste Aedes aegypti. Komarje so dali v posebne komore, kjer so jih izpostavili različnim vonjavam in stvarem (barvnim pikam, človeški roki …) 

Komarji svoj vir hrane detektirajo tako, da najprej izolirajo vonj ogljikovega dioksida v izdihanem zraku. Potem pa poiščejo barve in vizualne vzorce, ki bi lahko predstavljali hrano.

Si vedela? TO je razlog, da Avdić NE vodi več jutranjega programa na Radio 1

Ko v testnih komorah ni bilo ogljikovega dioksida, so komarji več ali manj ignorirali barvno piko. Toda v trenutku, ko so v komori zaznali oglijkov dioksid, so iskali pike v določenih barvah – rdeči, oranžni in črni. 

Zelene, modre in vijolične tone so ignorirali.  

Komarje najverjetneje najbolj privabljajo rdečkasti toni zato, ker je to barva, ki jo vidijo na naši koži. ''Zato je rdeča barva lahko eden od znakov, ki komarjem pomaga odkriti svojega gostitelja,'' je povedala entomologinja Nancy Troyano.

Kaj pa oranžna in črna? Komarji gredo na temnejše odtenke zato, ker jim svetlejši predstavljajo nevarnost (izogibajo se svetlobi, soncu, ker so dovzetni za dehidracijo). Poleg tega temnejše barve bolj absorbirajo toploto, tudi s pomočjo katere komarji locirajo svoje žrtve.

O moj booog! Poglej hišo tega znanega slovenskega para, za katero bi morala odšteti 1 milijon evrov

Kljub vsemu to vsekakor ne pomeni, da morate iz omare odstraniti vse rdeče obleke, kajti komarji gostitelja izberejo glede na kombinacijo več faktorjev (vonj, toplota, barva).

Drži pa, da boste v svetlih odtenkih za komarje mnogo manj zanimivi kot v temnejših.     

Preberite več na Metropolitan.si

Fotografije: Profimedia