Če bi vedela, da je jutri tvoj zadnji dan, kaj vse bi želela še narediti? (100 idej za ustvarjanje nepozabnih spominov)

"Začela sem razmišljati o svojem življenju, željah, minljivosti, o tem, kako sem pravkar izpolnila svojo otroško željo. Evo, še ena kljukica, check. Ampak, kje?"

Če bi vedela, da je jutri tvoj zadnji dan, kaj vse bi želela še narediti? (100 idej za ustvarjanje nepozabnih spominov) (foto: Unsplash/Elvis Ma) Unsplash/Elvis Ma
17. 11. 2018

Kot verjetno že veš, smo v Cosmo uredništvu naravnost navdušeni nad slovenskimi ustvarjalci in njihovimi izdelki, tokrat pa nas je prevzela prav posebna ideja. Edinstven slovenski izdelek, kakršnega pri nas še ni bilo – do lani, ko sta ravno ob tem času mlada navdušenca nad adrenalinom, Nika In Davor Repec, izdala svoj prvi BucketList dnevnik!

Ta je (bil) namenjen posameznikom, pred dnevi pa je luč sveta ugledala nova izdaja, in sicer BucketList dnevnik za pare.

Pogovarjali smo se z "mamo" bucket lista, Niko Repec, ki nam je zaupala, kako je prišla na idejo, katere so tri največje želje na njenem bucket listu in kaj je bila najbolj nora stvar, ki jo je do zdaj naredila v svojem življenju.

Kdaj in kako si prišla na idejo, da bi rada izdelovala BucketList dnevnike?

Ideja se mi je porodila lani, čisto spontano na potovanju po Zahodu Amerike. Že od malih nog sem si namreč želela videti Grand Canyon in spomnim se, kako sem ga vedno očudovala v šolskih učbenikih ter knjigah.

Takoj, ko je padla ideja o naslednjem potovanju čez lužo, se je moj level vznemirjenja iz tega razloga le še dvignil. Čez nekaj mesecev sem ga končno tudi dočakala, v vsej svoji veličini, ogromen, fantastičen me je pustil brez besed.

Z (takrat še) zaročencem sva se vračala od Oh, ah točke in glavo sem obračala v vse smeri, da si čim bolj vtisnem v spomin to čudo narave.

Začela sem razmišljati o svojem življenju, željah, minljivosti, o tem, kako sem pravkar izpolnila svojo otroško željo.

Evo, še ena kljukica, check. Ampak, kje?

Še vedno si nisem uspela napisati mojega bucket lista, seznama stvari, ki jih želim v življenju doseči in uresničiti.

Veliko želja sem že izpolnila, nešteto me jih še čaka, nekatere sem že tudi pozabila, ker jih nisem zapisala. Tisti dan sem temu naredila konec in napisala svoj prvi bucket list.

Z željo, da tudi moji prijatelji in znanci ne bodo več ždeli v svoji coni udobja in se samo navduševali nad dogodivščinami drugih, sem zapisala različne ideje, kaj vse početi, kako do novih zgodb, anekdot, smeha.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BucketList dnevnik (@mojbucketlist) on

Ne smemo samo nemo opazovati, kako gre življenje mimo nas, ampak moramo iti z njim.

Kako nastajajo ideje v BucketList dnevniku?

Ideje nastajajo zelo različno, včasih se jih spomnim spontano, med brskanjem po spletu, med tuširanjem, med vožnjo, pred spanjem, ... Včasih imam čas za razmišljanje, včasih pa mi kar šibnejo mimo glave.

Nekatere stvari sem doživela tudi sama in te, ki so mi pustile najlepše spomine, želim priporočati tudi drugim.  

Prva izdaja BucketLista je namenjena posameznikom in vsebuje 100 želja ter je razdeljen na tri kategorije: avanture, raziskovanja in osebna rast. Kakšna pa je posebnost BucketLista za pare?

BucketList za pare vaju bo definitivno povezal, morda bosta celo odkrila kaj novega drug o drugem, česar še nista vedela.

V njem najdeta ideje, kaj skupaj početi, kako se zabavati, kako postati boljša človeka, skupaj bosta osebnostno rastla in gradila spomine.

Razdeljen je na tri poglavja: v dvoje je lepše, zemljevid spominov in čas za naju, prav tako ga na koncu vsakega poglavja dopolnjuje prostor, kamor zapišeta lastne želje/cilje/sanje/ideje.

Upam da bosta z njim začutila, kakšno bogastvo je življenje v dvoje in da se je za pravo zvezo vedno vredno truditi.

Kaj je bila najbolj nora stvar, ki si jo do zdaj naredila?

Na bucket listu ni nobena želja preveč nora! Sama sem avanturistične narave, zato se na mojem bucket listu znajdejo predvsem adrenalinske stvari.

Če bi morala izbari najboljšo do zdaj, tisto, ki mi je pognala največ krvi po žilah, je bilo to plavanje z morskimi psmi kitovci (whale sharki) v Mehiki.

Občutek vznemirjenja, ko sem sedela na robu čolna, z masko na obrazu, vsa premražena in čakala, kdaj bom lahko skočila v morje, je bil nepopisen.

Ko sem dobila znak, da je morski pes kitovec v bližini sem se v morje pognala, kot da gre za življenje in smrt. Plavala sem tako hitro, da sem prehitela prav vse, ki so bili tisti čas zraven, in se pognala v globino približno 4 metre.

Ko se za nazaj spominjam, ne vem točno, kaj sem razmišljala, saj sem se sama znašla lahko bi rekli "in the middle of nowhere." Nekaj sekund kasneje sem vedela, da sem pravi čas na pravem mestu, saj se je iz globine proti meni začela približevati velika senca, za njo pa veličasna žival. Ogromna! Nisem mogla verjeti očem, spila sem kakšen deci morske vode, saj sem začela kot nora mahati s plavutkami naokrog in iskati Davorja, da vidi ta prizor.

Hitro je priplaval k meni in mi s potapljaškim znakom pokazal – super. Samo nasmehnila sem se mu, uživala vsako sekundo in plavala s kitovcem kakor dolgo sem mu le lahko sledila.

Najbolj me je prevzel občutek, da je tako ogromna žival plavala le 3 metre vstran, tako spokojno in mirno.

Ljudje se premalokrat zavedamo svoje majhnosti in tako pozabljamo veličino narave.

Kakšen je tvoj načrt za prihodnost?

Seveda, idej je ogromno, še preveč! V vsakem primeru bi rada ostala zvesta prvotni ideji BucketLista, ki bi ga rada dopolnila z različnimi verzijami, da bi vsak našel tistega, ki mu najbolj ustreza.

Rada bi, da ljudje naredijo stvari, ki si jih želijo, da sledijo svojim ciljem, da ne nehajo sanjati. Rada bi, da se zavedajo minljivosti življenja ter ga začnejo živeti zdaj in ne takrat, ko nekdo umre ali jim diagnosticirajo hujšo bolezen.

Torej, če bi vedela, da je jutri tvoj zadnji dan življenja, kaj vse bi želela še narediti, kaj vse povedati in katere kraje obiskati?

Katere so tri največje želje na tvojem bucket listu?

Uff, a samo 3. :D Okej, če bi morala izpostaviti, bi rekla:

  • Potapljanje z belimi morskimi psmi v kletki (cage diving)
  • Heli skiing Aljaska
  • Vožnja z rekreativnim letalom, kjer bi bil pilot moj mož (postati pilot so tudi njegove otroške sanje)

Nasplošno pa so večinoma moje želje povezane s potovanji, tako da tista "the ultimate" bi bila stopiti na vseh 7 kontinentov, kar pa v resnici potegne za sabo še veliko več. :)

Tako, da ja, don`t just exist, LIVE!

Si pripravljena? Svoj BucketList dnevnik lahko naročiš TUKAJ.

Nov BucketList dnevnik za pare pa najdeš TUKAJ

Naj vaju dnevnik spodbuja, da si upata uresničiti tudi tiste najbolj nore želje in naj vajini spomini in premagani izzivi ostanejo zabeleženi na enem mestu – za vedno.

Več o BucketListu najdeš na tej spletni strani, celotno zgodbo pa lahko spremljaš tudi na Instagramu, kjer zagotovo najdeš kakšno idejo za svoj naslednji podvig. :)

Pripravila: Nika Švajncer

Fotografije: Ana Sajovic (BucketList), Tanja&Jani Photography in Osebni arhiv

Preberi še: Kako veš, da si srečala svojo dušo dvojčico? TAKO!