Bolečina iskanj prijateljstva za vse večne čase!

Najverjetneje vsak od nas pozna kakšen primer prijateljstva, ki je dobrodejno za oba prijatelja in ki traja praktično že celo življenje. In prav takšnih prijateljstev si srčno želimo tudi sami.

1. 7. 2012

Še več. Zdi se, kot da smo dandanes  prijateljstvo na novo odkrili. Postalo je osrednja tema v revijah, dnevnih časopisih in na spletu, zato se niti ne gre čuditi, da so nekateri ljudje že zamenjali ideal 'partnerja za vse življenje' z idealom 'dosmrtnega prijatelja'.

Vse lepo in prav, dokler govorimo o zares čudovitih prijateljstvih, ki vsekakor obstajajo in so še kako mogoča.

Žal pa prav vsa prijateljstva še zdaleč niso takšna:

  • Imela sem prijateljico, ki je zlahka osvojila fante, ki so mi bili všeč. Najboljši prijateljici sva bili deset let. Fant, s katerim sem takrat hodila nekaj mesecev, je umrl v prometni nesreči. Po tem dogodku je vsem razlagala, da mu je bila ona bolj všeč od mene.
  • Moja najboljša prijateljica je bila tako ljubosumna name in na moje talente, da me je onemogočala, kjerkoli je bilo možno.
  • Ko sem mu pomagal in ga vzel k sebi, da je stanoval pri meni, me je večkrat okradel.
  • Najboljši prijateljici sem zaupala svoje skrivnosti, ona pa jih je izdala drugim.
  • V gimnaziji sem imel tesnega prijatelja, ki me je večkrat izdal že s tem, da je bil zloben in privoščljiv.
  • Ni mi bila v podporo, ko mi je umrla mama.

Bi se strinjala, če bi rekli, da gre pri zgornjih navedbah za jasne primere prijateljstev, ki so razdiralna in škodljiva?

Dejstvo je, da ima lahko tudi prijateljstvo manj svetle, celo temne plati ter da se s spreminjanjem družbe spreminjajo tudi oblike prijateljstev. In ko se prijateljstvo razdre, nas boli – pa naj se je razdrlo zgolj s preprosto odtujitvijo ali bolj boleče, z izdajstvom in prevaro. Morda pa smo celo mi tisti, ki smo, hote ali nehote, prijatelja prizadeli ali prevarali. Razumevanje obeh strani zgodbe je enako pomembno za razumevanje in za prepoznavanje vzorcev.

Prav z namenom osvetlitve te pomembne problematike našega socialnega življenja, v nadaljevanju predstavljamo knjižno novost, skorajda študijo, o prijateljstvu, ki so jo izdali v založbi Cangura.

Priporočamo v branje

Ko prijateljstvo boli: Kako ravnati s prijatelji, ki vas izdajo, zapustijo ali ranijo

Knjiga je zasnovana na obsežni raziskavi avtorice dr. Jan Yager, sociologinje in strokovnjakinje na področju prijateljstva.

knjigaV knjigi boš tako našla številne koristne nasvete, kako, kdaj in zakaj prekiniti slaba prijateljstva ter kako skleniti pozitivna prijateljstva, ki na vseh nivojih izboljšujejo naše življenje. Seveda je to knjiga tudi o tem, kako vložiti več časa in energije v obstoječa dobra prijateljstva. Odlikuje jo tudi veliko primerov iz resničnega življenja.

Knjiga 'Ko prijateljstvo boli' je namenjena vsakomur, ki se je kdaj spraševal, kako naj se ravna v okoliščinah, ko so ga ranili, zavrnili ali zapustili. V knjigi boš tako našla številne nasvete za razumevanje in učinkovito ravnanje s težavnimi prijateljstvi, pa tudi takšne, ki te bodo peljale na pot sklepanja resnično pozitivnih in pristnih prijateljstev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri