Stvari, ki te v resnici naredijo neustavljivo privlačno

Zaradi česa nekdo ob pogledu nate v resnici reče: ‘Uau!' Preberi, utegne te presenetiti. 

Stvari, ki te v resnici naredijo neustavljivo privlačno (foto: Profimedia) Profimedia
30. 8. 2016

Vsi se strinjamo, da prava lepota prihaja od znotraj. Toda zunanja je vseeno tista, ki jo ljudje najprej opazijo in na podlagi katere se, roko na srce, tudi sama odločaš, kdo bo vreden tvoje pozornosti in čustvovanja in kdo ne. Toda še preden zavzdihneš in se začneš vznemirjati zaradi svoje morda nepopolne postave in povprečnega obraza, naj takoj navržemo še eno večno in neštetokrat ponavljano resnico: lepota je relativna in modni standardi, ki naj bi dandanes veljali kot kriterij za to, kaj je lepo, privlačno in seksi (beri: vitko, suho, po možnosti podhranjeno), niso niti približno odraz resničnega stanja.

Kaj moški najprej opazi

Ko boš odšla na zabavo in boš svojo pozornost usmerila na čednega neznanca, ki stoji nasproti tebe, se mu ne pozabi nasmehniti. Prav to je namreč po mnenju strokovnjakov prva stvar, ki jo moški na ženskah opazijo. Znanstveniki celo trdijo, da so ljudje, ki se smejejo, veliko bolj privlačni kot tisti, ki se ne. Zakaj? Lailan Young v svoji knjigi Govorica obraza (Mladinska knjiga) piše, da je nasmeh način komuniciranja z okolico, saj govori brez besed, z njim pa izražamo srečo, veselje in zadovoljstvo. Nič čudnega torej, da ljudje, ki nas pogledajo in jim pri tem na obrazu igra smehljaj, veliko bolj pritegnejo našo pozornost in radovednost, saj nas obenem spravijo še v dobro voljo in zbujajo zaupanje, medtem ko nas depresivni in vidno nerazpoloženi ljudje prej navdajajo s strahom in z nejevoljo.

Potem ko bo čedni neznanec ujel tvoj globoki pogled in nasmeh, mu bodo oči samodejno spolzele navzdol po tvojem telesu. Raziskave kažejo, da se bo osredotočil predvsem na razmerje med tvojim pasom in kolki. Ne glede na to, ali sama sebe vidiš pretirano suho, debelo ali ravno pravo, bo on bolj kot na tvoje kilograme pozoren na tvojo ukrivljeno postavo in obline in bolj ko bo tvoje telo zaobljeno v podobi peščene ure, večjo seksualno privlačnost bo po mnenju strokovnjakov čutil do tebe.

To seveda pomeni, da svojih oblin nikar ne skrivaj pred svetom, ampak jih raje še dodatno poudari. S pretirano ohlapnimi in temnimi cunjami, s katerimi bi morda na vsak način rada zakrila vsako svojo domnevno telesno napako in odvečen kilogram, mu boš sporočala zgolj to, da nimaš rada svojega telesa in da se ne počutiš privlačno. O tem bo govorila tudi tvoja uklonjena telesna drža, ki ne izžareva notranje samozavesti, ki kaže, da si zadovoljna sama s seboj in predvsem s svojim telesom. To pa je zelo pomembno.

Pozitivna telesna podoba, večja samozavest

“Vedno sem se počutila, kot da moje telo živi neko drugo življenje, neodvisno od mene. Zdelo se mi je, da me je izdalo, ker ni bilo takšno, kakršnega bi hotela, da imam. Zato sem se še bolj kaznovala s tem, da sem v trenutkih, ko sem bila najbolj na dnu, posegala po čokoladi, čipsu, torticah in vseh drugih visokokaloričnih dobrotah. Vse to so bile skrivnosti moje intime,” pravi 27-letna Zala, ki vse do svojega 24. leta ni imela tistega pravega stika s svojim telesom, ki ji tako ni dajalo zadovoljstva in sreče, po kateri je hrepenela.

“Svoje telo sem krivila, da nisem mogla spoznati moškega, ki bi ga privlačila in ki bi bil pripravljen biti z menoj. Prepričevala sem se, da je prav to vzrok za moje nesrečno ljubezensko življenje. Niti pomislila pa nisem, da s tem, ko hodim naokoli kot kup nesreče in se oblačim v prevelike majice, sama sebi delam medvedjo uslugo, saj me nihče tudi pogledal ni.”

Zala je ‘spregledala’ šele, ko je slišala pripombo svojega sošolca na fakulteti: “Rekel mi je, da sem zelo lepa ženska in da res ne ve, zakaj to lepoto skrivam. Takrat me je imelo, da bi mu primazala klofuto, saj sem bila prepričana, da se dela norca iz mene, toda ko sem potem razmišljala o njegovih besedah, sem ugotovila, da ima popolnoma prav in da mi želi pomagati.”

Zala je dojela tudi to, da je njeno hrepenenje po tem, da bi vzpostavila intimno razmerje z moškim, s katerim bi se ljubila, popolnoma nemogoče.

“Le kako naj bi vzpostavila intimno razmerje, ko pa se še sama nisem upala pogledati v ogledalo?! Intima zah­teva, da partnerju pokažeš tako svoje notranje, duševne vrline, kot tudi svoje telesne nepopolnosti, jaz pa se pred partnerjem niti slučajno ne bi slekla do golega.”

Pomembno je, da svoje telo dojemaš kot del sebe in da zanj skrbiš v isti meri kot za svoj duhovni in intelektualni razvoj. Če lahko vsak dan v šoli in na fakulteti napenjaš možgane, lahko tudi svojemu telesu privoščiš, da se vsake toliko časa malo bolj napreza in mu s tem dovoliš, da si priskrbi več kondicije, kajne? Dobrohotne posledice, kot so čvrstejša in privlačnejša postava ter seveda večje notranje zadovoljstvo in samozavest bodo prišle same po sebi.

Vse to je ugotovila tudi Zala: “Spoznala sem, da sem le jaz tista, ki lahko vpliva na to, da se bo moje telo spremenilo in da se bo s tem spremenila tudi moja samopodoba. Odločila sem se, da se bom začela redno ukvarjati z rekreacijo, da se ne bom več nažirala s hamburgerji, picami, z alkoholom in s kokakolo, in da se bom znebila vseh starih, izpranih in razvlečenih cunj, ki sem jih imela v omari.”

Zavedaj se svoje lepote

“Današnja ženska je lepa, če ima svojo prikupno izoblikovano osebnost. Osebnost pa je rezultat zunanjega estetskega videza in urejenosti duha,” piše dr. Vera Primožič v predgovoru h knjigi Ann Craig ‘Odkrijte svojo lepoto’ (Mladinska knjiga).

“To je čista resnica,” pravi 25-letna Valerija, ki se je pri dvaindvajsetih odločila, da se bo spopadla s svojimi strahovi in z večnim primerjanjem z drugimi, zaradi česar je bila vedno nezadovoljna s svojim videzom in zelo kritična do drugih, po njenem mnenju privlačnejših žensk, ki so se ji zdele samovšečne in obsedene s telesom.

“V resnici sem bila jaz tista, ki je bila obsedena s telesom. Zaradi odnosa z mamo, ki je od malega kritizirala moj videz in hvalila moje prijateljice, sem ponotranjila nezadovoljstvo do svojega telesa in se gnusila sama sebi. Šele s pomočjo psihologa sem se uspela otresti občutka telesne manjvrednosti.”

Valeriji je uspelo predvsem tako, da se je začela posvečati svojemu telesu in negovati žensko v sebi:

“Opustila sem pretirane športne dejavnosti, ki so moje telo spremenile v eno samo žilo, in se posvetila bolj ‘ženskim’ stvarem, kot je nakupovanje ženstvenih oblačil, ličenje, redna masaža in kopanje. Nikoli ne bi na primer verjela, da je lahko vroča kopel tako čutno in erotično doživetje, če ne bi poskusila. Ker sem v vročo vodo zlila nekaj dišečega olja, prižgala sveče in si počasi namilila telo, sem začutila, da ne le moja duša, temveč tudi moje telo potrebuje pozornost in ljubezen, seveda najprej mojo, potem pa še pozornost moškega.”

Zala je spoznala, da ni treba, da je samovšečna in narcisoidna, da sta ji všeč njen obraz in telo in da ju spoštuje. Konec koncev si to zaslužita vsak obraz in vsako telo. Ali kot v svoji knjigi Odkrijte svojo lepoto pravi Ann Craig:

“Ena od dobrih stvari v življenju je, da same lahko veliko pripomoremo k izboljšanju svojega videza, še posebno danes, ko lahko izbiramo med toliko odličnimi lepotilnimi proizvodi in pripomočki. Vendar pa je pomembno, da pri tem uživate in predvsem da ste rade to, kar ste. Lahko ste si všeč take, kot ste, ali pa eksperimentirajte z nekaterimi stvarmi, ki vas bodo polepšale in poglobile vaš občutek zadovoljstva s samo seboj.”

Tudi Zala je odkrila dobre plati ličenja, ženstvenega oblačenja in spogledovanja, ki si ga je zdaj samozavestno privoščila:

“Končno sem začela tudi pri mimoidočih zbujati pozornost, po kateri sem globoko v sebi vedno hrepenela. Še najbolj pa so me prijetno presenetili fantje, ki so me začeli ogovarjati v lokalih. Tako sem spoznala tudi svojega sedanjega fanta in zdaj, po treh letih moje preobrazbe, lahko rečem, da sem očarala in zapeljala moškega, ki ga ljubim.”

Zunanja lepota tudi ni vse

Če še vedno vztrajaš, da bi morali vseeno več pozornosti nameniti nefizičnim atributom kot telesnemu videzu, se s teboj močno, zelo močno strinjamo. S teboj bi se strinjala tudi Angelina Jolie in njen Brad Pitt. Pred kratkim je namreč Angelina izjavila, da sta Bradu veliko bolj kot njene seksi polne ustnice in vsi drugi telesni atributi, ki jih ima (in zaradi katerih je postala seks simbol), privlačna njena materinska žilica in njen razum. Morda se ti to zdi zelo smešno in zlagano, toda če dobro pomisliš, se po telesni privlačnosti, zaradi katere se dva na začetku sploh zagledata drug v drugega in vzpostavita telesno razmerje, razvije intima, v kateri je pomembno še vse kaj drugega kot tvoje (ne)obrite in z maščobnimi blazinicami (ne)prekrite noge.

Občutek lastne vrednosti, toplina, odprtost in seksualna samozavest so tiste lastnosti, za katere strokovnjaki menijo, da naredijo pristen in kakovosten odnos med moškim in žensko. Da se razmerje resnično obnese, so veliko bolj kot telesna privlačnost pomembni zvestoba, čutnost, razumevanje, iskrenost in, tako kot je Bradu všeč na njegovi Angelini, tvoja inteligentnost in po vsej verjetnosti tudi materinstvo. In da bo tudi tvoj ‘Brad Pitt’ nekega dne to rekel zate, se boš slej ko prej morala sprijazniti tudi s tem, da zunanja lepota šteje, si lepa tudi na zunaj in zato vredna, da te opazijo.

Poglej me!

Morda te tudi najbolj radovedni moški ne bodo takoj opazili, zato moraš biti ti tista, ki boš zbudila njihovo pozornost.

  • Redna telovadba in skrb za zdravje. Ja, to si že sto tisočkrat slišala, toda dokler ne boš začela bolj paziti, kaj daješ v usta, in vsaj malo skrbeti za svojo telesno kondicijo, ne boš vzpostavila tistega pristnega odnosa s telesom, ki bi te prepričal, da si videti super dobro. Z besedami Anne Craig: “Telovadba je okrepčilo, varuh življenja in prvi pogoj za lepo in negovano telo.”
  • Nehaj skrbeti za svojo telesno teŽo in raje poudari svoj pas. Razni modni dodatki in triki bodo kot nalašč, da bo tvoje telo videti v obliki pečene ure, ki je moškim tako zelo seksi.
  • Neguj svojo kožo. “Koža je ogledalo duše,” pravi Antoine Marquardt v knjigi Tako lepa si! (založba Kres). In res: zdrava, gladka in neomadeževana koža je veliko bolj privlačna od suhe in postarane kože, zato se predvsem izogibaj pretiranemu sončenju, pitju alkohola in cigaretam.
  • Make-up. “Resnični čar ličenja je, da polepša vaš videz,”piše Anne Craig. Z ličili lahko tudi ti poudariš svoje prednosti, kot so visoke ličnice, velike oči, ožje čeljusti, polnejše ustnice in simetrična dela obraza.
  • Ne bodi sužnja mode. “Spreminjajoča se moda je v različnih obdobjih pristajala različnim okusom in postavam, vendar pa nikoli ne vsem ženskam hkrati,” pravi Anne Craig, zato tudi ti ne nasedaj modnim zapovedim, ki te silijo, da obleci nekaj, v čemer ne boš razkrivala svojega jaza in se obenem ne boš počutila dovolj udobno.

Da boš bolj poželjiva ...

Kaj je seksi, je odvisno od kulture, v kateri živimo, kot tudi od vsakega posameznika posebej. Kljub temu obstajajo določeni kriteriji, kaj je privlačno. In da boš vedela: nobena od točk nima povezave z videzom!

Nasmehni se. Bolj veselo bo tvoje razpoloženje, večjo privla­čnost boš oddajala in več pozornosti boš pritegnila nase.

Feromoni. Nikar ne uporabljaj preveč deodorantov in drugih dišav, saj boš s tem zablokirala oddajanje svojega naravnega vonja in feromonov, ki so zelo pomem­bni dejavniki privlačnosti.

Osvobodi se nemogočih standardov o tem, kaj je in kakšna je spolna privlačnost, o kateri te vsak dan poučujejo mediji.

Verjemi, da si privlačna. Če se boš dobro počutila v svoji koži, boš tudi za druge privlačnejša. To je veliko bolj pomembno, kot da imaš manekenski obraz in postavo.

Prisluhni in skleni mirovno pogodbo s svojim telesom. Ljudje, ki so zadovoljni s svojim telesom, so bolj privlačni kot tisti, ki niso.

Samozavesten nastop bo tvojim potencialnim spolnim partnerjem dal misliti, da si zelo dobra v postelji. Dovoli si, da pomisliš in narediš tudi kakšno prikrito seksi gesto, kot je na primer ta, da si oblizneš ustnice ali prst.

Bodi to, kar si, še posebno ko boš na zmenku z nekom, ki ti je všeč. Ne misli, da moraš igrati vlogo nekoga drugega, saj bi vendar rada, da te sprejme takšno, kakršna si.

Flirtaj! Podeli kompliment tistemu, ki ti je všeč, in pokaži mu, da ga občuduješ. Takšne vrste recipročnost je pri privlačnosti nujna.

Marta Pirnar

Preberi še: Kako se je Britney Spears izognila poljubu na podelitvi MTV nagrad

Kako v 20-ih minutah ugotoviš, da gre za ljubezen