Bizarne lastnosti, ki jih o tebi razkriva tvoj nasmeh

Vsi, ki smo mislili, da z nasmehom samo sporočamo, da smo dobre volje, bomo danes izredno presenečeni.

Bizarne lastnosti, ki jih o tebi razkriva tvoj nasmeh (foto: Profimedia) Profimedia
9. 4. 2018

Nasmeh naj bi bil najbolj znanstveno raziskovan izraz na obrazu. Med drugim tudi zato, ker pove zelo veliko, čeprav ne spregovorimo nobene besede. 

Pogostost naših nasmehov in način nasmihanja naj bi razkril zanimive stvari o našem potencialu za uspeh, o plodnosti in naši zmožnosti, da ohranjamo dober zakon. Sliši se noro, kajne?

Preveri, katerih pet dejstev o nasmehih so raziskovali znanstveniki.

1. Plodnost

Zdravje tvojih zob in dlesni je velik indikator tvojega splošnega zdravja in dobrega počutja. To naj bi še posebej veljalo za vse ženske, ki skušajo zanositi.

Poročilo, ki je bilo objavljeno v Medical News Today, razkriva, da so možnosti za zanositev pogojene s tem, kako dobro si ženske umivajo zobe. Znanstveniki pravijo, da bolezni dlesni negativno vplivajo na možnost zanositve, in to v skoraj enaki meri kot prekomerna telesna teža. 

V raziskavi je bila omenjena skupina žensk z nezdravimi dlesnimi, ki je v povprečju za uspešno zanositev potrebovala 2 meseca več kot ženske z zdravimi dlesnimi.

Pazi torej, da tvoj nasmeh ne bo razkril vnetih dlesni in obilice zobnega kamna.

2. Potencial za uspeh

Justin Causier, ustanovitelj klinke Actualize Dental Clinics, pravi, da naj bi ljudje, ki imajo bolj "ostre" podočnike (pomisli na tiste vampirske zobe), v družbi bili bolj dominantni in uspešni. 

Raziskave kažejo tudi, da naj bi boksarji, ki se na fotografiji pred začetkom tekme smejijo, večkrat izgubili v nasprotju s tistimi, ki ohranjajo resen obraz. To pripisujejo dejstvu, da so borbe povezane z dominanco in prisotnost nasmeha naj bi kazala na to, da je človek manj dominanten ali agresiven v določenih situacijah.

3. Napoved zaslužka

Študija, ki je bila objavljena leta 2012, razkriva, da so najstniki, ki so se opisali kot "srečne" oziroma "vesele" in so to tudi ponazarjali z dejanji in mimiko (nasmehi), kasneje v življenju v povprečju zaslužili 10% več kot ostali.

V desetletni študiji je sodelovalo 10.000 posameznikov. Njihov razvoj so spremljali od najstniških let pa vse do 29. leta starosti. 

Raziskovalci sicer niso prepričani, zakaj obstaja faktor povezanosti med srečnim najstniškim obdobjem in večjim zaslužkom v kasnejših letih.

Andrew Oswald, eden izmed raziskovalcev v omenjeni študiji, pravi:

"Če si srečen, imaš manj skrbi in stresa, zaradi česar bi ti pozornost ušla vstran od delovnih obveznosti. Ljudje, ki jih manj skrbi, se lahko bolj posvetijo temu, da so uspešni pri svojem delu."

4. Ohranjanje srečnega zakona

Si vedela, da naj bi intenzivnost tvojega nasmeška povedala, kako uspešna boš v svojem zakonu? Naj te potolažimo, da je tudi za nas to nova informacija.

Glede na raziskavo, ki jo je izvedla skupina psihologov, so osebe, ki so se na starih maturitetnih ali šolskih fotografijah bolj smejale, bolj "uspešne" v trenutnem zakonu.

Prvi test so izvedli s pomočjo starih šolskih fotografij, kjer so velikost nasmehov ocenili na lestvici od 1–10. Nihče od udeleženih v raziskavi, ki so prišli med prvih 10% glede na intenzivnost nasmeha, še ni bil ločen.

Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da je bilo med spodnjimi desetimi odstotki posameznikov z "manjšim" nasmehom, moč zaznati visoko stopnjo ločitev (ločil naj bi se vsak četrti posameznik).

Zate ne vemo, ampak mi pa že hitimo preverjati naše stare fotografije. ;)

Vir: elitedaily.com

Foto: Unsplash, Profimedia

Preberi še: HOROSKOP: Kako te v resnici (glede na astro znamenje) vidi tvoj fant?

Priporočamo še: Channing Tatum in Jenna Dewan se ločujeta! Preberi njun srce parajoč zapis