Imaš okoli vagine MOZOLJČKE, kljub temu da se nisi brila? TO je lahko razlog (bodi pozorna!)

Okej, upamo, da te nismo preveč ustrašile, ampak tole je reees pomembno.

Imaš okoli vagine MOZOLJČKE, kljub temu da se nisi brila? TO je lahko razlog (bodi pozorna!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 8. 2022

Najprej moraš vedeti, da so vaginalni mozolji pogost pojav in zagotovo nisi edina, ki jih imaš, zato brez skrbi. Tudi če te včasih bolijo, ni potrebno zganjati panike, saj so le redko posledica nečesa redkega.

Vseeno pa moraš paziti.

Med najpogostejšimi vzroki je kontaktni dermatitis, ki povzroča mozoljčke zaradi alergijske reakcije z nečim, kar je prišlo v stik s kožo.

Tvoji koži morda ne ustrezajo parfumirani losjoni ali mila, higienski vložki, kondomi, lubrikanti ali detergenti za pranje perila. Možnosti je res veliko in potruditi se boš morala, da najdeš tistega pravega dražilca.

Zelo nevaren je tudi folikulitis.

Folikulitis je v bistvu posledica vnetja in okužbe mešičkov dlak. 

Tukaj se skriva razlog za vaginalne mozoljčke, s katerimi se soočamo skoraj vse. Ti mozolji se pojavijo kot posledica britja ali depilacije z voskom ali pa tudi zaradi znoja.

Ampak, ali si vedela, da jih lahko zdraviš? Uporabi tople obkladke za zmanjšanje vnetja in antibiotične kreme. Če se folikulitis ne zdravi pravilno, lahko povzroči kopičenje gnoja, zato le obišči ginekologa, če misliš, da se stanje ne izboljšuje.

Bodi pozorna na higieno!

Bartholinove in Skenejeve žleze so odgovorne za vzdrževanje in mazanje vaginalnega kanala in vulve. Kadar se kanal zaradi slabe higiene zamaši, nastane zatrdlina.

KMETIJA 2022: Končno je ZNANO, kdo je priljubljena zvezdniška tekmovalka (si jo pričakovala?)

Sicer so takšni mozolji neboleči, vendar lahko kjub temu povzročijo veliko nevšečnosti.

In česa si RES ne želimo dobiti?

To so seveda glivice v nožnici. Kako jih prepoznamo? Gre za veliko mozoljev, ki so hkrati tudi rdeči in dajejo pekoč občutek in srbijo. Včasih povzročijo tudi izcedek iz nožnice.

Glivice so povezane z uporabo agresivnih in dražečih izdelkov za intimno higieno, debelostjo, sladkorno boleznijo, hormonskimi spremembami, jemanjem antibiotikov in nosečnostjo. 

DLAČICE pod pazduho: Če boš storila TO, bodo rasle VELIKO počasneje!

Fotografije: Profimedia

Povzeto po zadovoljna.si.