8 največjih zmot o ženskah, ki jim moški PREVEČKRAT verjamejo

Cosmo dekleta smo že od nekdaj ženske, ki dobro vemo, kaj hočemo. Zato nas še toliko bolj zabavajo miti o ženskah, ki jim ni ne konca ne kraja ...

8 največjih zmot o ženskah, ki jim moški PREVEČKRAT verjamejo (foto: Unsplash.com/Pete Bellis) Unsplash.com/Pete Bellis
13. 6. 2018

Ker se jih je duhovito in v stripu lotila še Živa Šorn v knjigi z zgovornim naslovom Knjige za velike punce, smo se odločile, da jih bomo tokrat razbijale skupaj z njo. Pripravljena? Vzemi kladivo!

Ženske nismo ambiciozne in iznajdljive

Kaj pa tole? … Kleopatra je bila izredno inteligentna, karizmatična in ambiciozna ženska, ena redkih absolutnih vladaric v vsej 5000-letni zgodovini Egipta.

S prestola je vrgla brata (in moža) ter s svojo vizijo prepričala najprej legendarnega imperatorja Gaja Julija Cezarja (do njega naj bi prišla z zvijačo – zavito v preprogo so jo mimo bratovih stražarjev dostavili kot darilo) in nato še vročekrvnega generala Marka Antonija. Obema je rodila otroke in oba sta se borila za njeno vizijo.

Ženske imamo slab spomin

Ženske imamo odličen spomin, ki se vedno strinja z nami o tem, kaj si je vredno zapomniti in kaj je bolje pozabiti.

Točno vemo, kdaj nam je dragi nazadnje prinesel rože, čeprav se ne spomnimo, katere vrste so bile.

Ženske potrebujemo veliko prtljage

Vedno je bolje imeti tri stvari preveč kot eno premalo.

Ženske smo rade dobro organizirane in pripravljene na vse. Ženske ves čas izgubljamo stvari No, pravzaprav gre za to, da natančno vemo, kje so (v torbici, na pisalni mizi …), le založile smo jih in jih bomo (prej ali slej) tudi našle.

Ženske se ne spoznamo na računalnike

Ni res!

Prvi prevajalnik za računalniški jezik in priljubljeni izraz 'debugging' za iskanje in odpravo računalniških napak je razvila Grace Murray Hopper – pionirka računalništva.

Ženske rade nakupujemo

Ženske smo pač nabiralke in to počnemo že od pamtiveka.

Nabiranje je globoko zapisano v naše gene – kaj tukaj še ni jasno?

6. Ženske smo naivne

Nismo naivne, res pa je, da imamo rade srečne konce.

In naš najljubši 'roza' mit: "Ženske smo z drugega planeta kot moški." In naš odgovor nanj: "Si predstavljate planet brez moških? Ne, hvala. Moški in ženske izhajamo iz istih vrednot, stereotipov in predstav. Ko bi si le pustili, da smo različni in to cenili drug pri drugem, bi ugotovili, da je planet povsem dovolj velik za vse."

7. Ženske smo slabe voznice

Ženske nismo slabe voznice, res pa je, da se naša vožnja razlikuje od vožnje moških.

Medtem ko oni le vozijo, ženske premagujemo še številne druge ovire. "Ali sta otroka varno pripeta, ali imam s seboj vse stvari, ki jih potrebujem za v službo, joj, šefinji moram sporočiti, da bom nekaj minut zamudila na sestanek, malo se moram še naličiti ..." In tako je razdalja od kraja A do B le ena od številnih ovir.

"Ženske nismo zgolj rožnate princeske in tudi ne le hladnokrvne bojevnice. Večina nas je barvita mešanica številnih stereotipnih arhetipov žensk – v vseh nas je malo princeske, nekaj bojevnice pa kanček dive in delček brihte. Vsaka stvar ima dve plati, tako kot Knjiga za velike punce – rožnato in črno, svetlo in temno, kičasto in dostojanstveno. V nečem smo dobre, v drugem ne. Nekaj lahko damo, nekaj drugega dobimo. To življenje naredi zanimivo," je prepričana Živa Štorn.

Pravi, da je Knjiga za velike punce nastala zato, da bi ovrgla enoslojne opredelitve žensk, jim hkrati nastavila ogledalo ter jim rekla: "Daj no, priznaj si že. Nisi popolna. Nisi takšna, kot je ona ali tista. Si točno taka kot ... ti. Ni to čudovito?"

In še 5 MITOV O MOŠKIH, ki jim ženske prevečkrat verjamemo:

Sodelavec Darjo Hrib pravi, da naj na naslednje mite o moških kar pozabimo, saj preprosto – ne držijo!

Mit 1: Moški so naravno samozavestni.
Mit 2: Moških čustveni svet ne zanima.
Mit 3: Moškega, ki vara, popiva ali se drogira, lahko spremeniš.
Mit 4: Enakost spolov pomeni, da smo dejansko enaki.
Mit 5: Moški je odgovoren za njeno srečo.

Besedilo: Petra Arula
Fotografija: Unsplash.com/Pete Bellis
Ilustracije: Živa Šorn

Preberi še: VIDEO: V kino prihaja najbolj seksi in sofisticiran film letošnjega leta!

Priporočamo tudi: 6 super nasvetov za pripravo najboljše rojstnodnevne žurke

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri