7 korakov do ‘neprebojne’ samozavesti

Ne dovoli, da bi ti pomanjkanje samozaupanja grenilo srečno in zadovoljno življenje.

7 korakov do ‘neprebojne’ samozavesti (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2015

Kadar je imate dovolj, niti pomislite ne, da je tam. Če pa vam je primanjkuje, lahko to zelo vpliva na vaše življenje. Govorimo o samozavesti. Kadar se trudite uspešno prebiti skozi življenje, vas lahko pri tem zelo ovira miselnost, kot je:

“Bogve, ali me imajo zares radi?”, “Saj ni mislila resno, ko me je pohvalila,” ali: “Ti trapa, zakaj neki si morala ‘izustiti’ tako bedarijo?!”

Dobra novica je, da se lahko izkopljete iz črne luknje, ki ste si jo izkopali in v kateri ni prostora za pozitivne misli.

Vendar ni dovolj, da veste, od kod izhajajo vaši negativni vzorci in da ste prijazni do sebe – zdrava samozavest pomeni, da imate o sebi pozitivno predstavo in da ste sposobni tudi drugim predstaviti sebe v taki luči ...

Nekateri med nami so si tako po zi tivno podobo pridobili že v vrtcu, nekateri pa se zaradi neljubečega okolja v otroštvu še kot odrasli spopadajo z negativnimi predstavami, ki jih imajo o sebi.

Če je bil oče neizprosno kritičen do vas ali pa če vas je mama čustveno zanemarjala, ni nič nenavadnega, da imate o sebi mnenje, da ste nevredni ljubezni ali nesposobni.

Dobra novica je, da lahko svojo negativno podobo spremenite v pozitivno. Ne pričakuj te rezultatov čez noč, navade so pač huda in lepljiva stvar. Skušajte slediti naslednjim korakom, ki vodijo do samozavesti, ki bo bogatila in polepšala vaše življenje.

Korak št. 1: Zavedajte se svojih prednosti

Naredite si seznam, na katerem bodo izpisane vaše najboljše lastnosti in veščine, v katerih ste izjemno spretni, pa naj bo to kuhanje enolončnice, organiziranje prijateljskega večera, soočanje z neprijetnimi dejstvi ali pa ‘slepo’ tipkanje z desetimi prsti.

Na seznam vključite tudi pripombe vaših prijateljev – naj vam povedo, katere so ‘močnejše plati’ vaše osebnosti – napišite jih na seznam, tudi če se ne strinjate z njimi.

Ne bojte se, da boste videti narcisoidni, saj vsi vemo, da obstaja velika razlika med mlado žensko, ki se ima rada tako, kakršna je, in ‘egotripom’, ki ne zna govoriti o nikomer drugem kot o sebi in ne vidi dlje od svojega nosu.

Korak št. 2: Utišajte notranjega kritika

Opazujte se, kako v mislih govorite sami s seboj. Je vaš notranji dialog vedno v slogu: “Ne morem, za to nisem sposobna,” ali celo: “Vedno naredim kakšno napako?” Zavedati se morate, kakšno škodo si s tem povzročate.

Če ste do konca neizprosni vsakič, ko vam kaj spodleti, to ni prav nič konstruktivno. Bodite prijazni do sebe. Morda bi pomagalo, da bi si v podobni situaciji zamislili najljubšo prijateljico.

Po vsej verjetnosti ji ne bi rekli: “Ti si ena velika zguba!” temveč: “Veš kaj, prav nič se ne razburjaj, drugič ti bo šlo bolje ...” Preizkusite še na sebi; lahko se zgodi, da vam bo celo všeč.

Korak št. 3: Naučite se reči NE

Če postavite meje, to ne pomeni, da bodo ljudje mislili, da ste sebični ali neprijazni. To pomeni, da vas bodo cenili, ker vi ce ni te sami sebe in izpolnite tiste obljube, ki ste jih dali.

Če vam je pretežko, da bi zavrnili sestro, da gresta skupaj v mesto v petek zvečer, ker ste preveč utrujeni, ali najboljši prijateljici ne morete odreči roza krila, ki je mimogrede vaše najljubše, je najbolje, da začnete postavljati meje pri ljudeh, ki vam niso tako blizu.

Lidija, 26-letna poslovodkinja, zelo rada poje, zato se je pridružila krajevnemu pevskemu zboru.

“Zborovodja je iz tedna v teden dodajal število ur in pričakoval, da bomo vsi tako ambiciozni, kot je sam. Ker zelo rada pojem in nisem želela, da bi me zaradi njegove samovolje minilo veselje do petja, sem mu prijazno začela dopovedovati, da ne bom mogla priti na vajo, če za spremembe ne bo povedal vsaj teden dni prej.”

In rezultat: vsakemu od pevcev že teden prej pove, kdaj bomo imeli dodatne ure in da bodo spremembe.

“Ugotovila sem, da ni treba, da si nesramen ali neuvideven, če želiš izraziti svoje mnenje, dovolj je, da si vljuden. Ljudje se odzivajo. To spoznanje je bilo zelo osvobajajoče.”

Korak št. 4: Živite svoje življenje

Ne dovolite si, da bi vam drugi govorili, kakšno bi ‘moralo’ biti vaše življenje. To vas samo oddaljuje od tega, da bi živeli življenje, v katerem boste izrazili svoje potrebe, hotenja in sposobnosti.

“Mama mi je vedno govorila, kaj bi morala,” pripoveduje Mirjana, 31, novinarka. “Čas bi bil, da se ustališ. To službo bi morala sprejeti, takoj ko so ti jo ponudili ... Nikoli mi ni zaupala, da vem, kaj hočem, in da bom znala to tudi izpeljati. Dolgo časa sem verjela, da sem bila poslana na ta svet, da ugodim vsem okoli sebe. Taka je bila moja mama. Vedno je postavljala potrebe drugih pred svoje. Seveda so jo vsi v družini ‘častili’ zaradi tega. Vendar nikoli ni bila res nično srečen človek; največ se je ukvarjala s tem, kaj drugi mislijo in kaj menijo o njej in ne, kaj meni sama. Ne bi bila rada taka, kot je bila ona.”

Danes je Mirjana popolnoma zadovoljna z nekoliko ‘nekonvencionalnim’ načinom življenja, v katerem živi s petimi sostanovalkami in potuje po svetu, kolikor le more.

Korak št. 5: Rešujte težave in si postavljajte dosegljive cilje

“Najbolj me moti, da se ne morem odločiti,” pripoveduje Sanja, 28. “Potem pa se mi je zgodila ljubezenska zgodba z moškim, ki je bil vezan. Na začetku ni bilo težav, sčasoma pa sem želela biti čedalje več z njim, on pa z mano. Vendar se ni znal odločiti.

Nekega dne sem ga preprosto soočila:

“Odloči se. Če boš z mano, povej, če ne, tudi prav.” Počakala sem nekaj tednov. Ko je prišel, je seveda rekel, da bi bil še vedno rad z mano, pa tudi svoje punce ne more zapustiti. Medtem sem se že sama odločila, da ne bom z nekom, ki ne ve, ali bi bil z mano ali ne. Potem ne bo nikoli vedel. Ta zgodba me je naučila, da lahko zelo zapleteš stvari in otežuješ življenje sebi in drugim, če si neodločen. Najhuje je, da ga razumem, ker sem bila tudi sama velikokrat neodločena. Danes se zelo potrudim, da rešujem stvari takoj, ko pridejo ...”

Zelo razumno je tudi, da si postavite realistične cilje. Če ste najbolj čustvena duša pod soncem, pač ne morete pričakovati, da bi zgornjo zgodbo lahko rešili čez noč.

Včasih si morate dopustiti malo več časa ... Ravno tako ne morete od sebe pričakovati, da boste blesteli na vseh področjih svojega življenja. Bodite prijazni do sebe in si dopustite še eno možnost (ali več, če je treba). Vendar – potrudite se in dajte vse od sebe. Naj bo borba poštena.

Korak št. 6: Obkrožite se z ljubeznivimi ljudmi

Naj bo vaša družba taka, ob kateri se boste počutili udobno in samozavestno. ‘Prevetrite’ vse svoje odnose in se zavestno odločite, da ne boste več trošili energije za odnose, ki so neproduktivni in ne prinašajo nič pozitivnega v vaše življenje.

‘Negativci’ ne prinašajo nič drugega kot neprestano kritiziranje in napihovanje lastnega ega, kar je lahko zelo utrujajoče.

Ljubezniva bitja vas podpirajo, vas imajo rada take, kakršni ste – z vsemi vašimi napakami, in se skupaj z vami smejijo vsemu, kar ste ‘ušpičili’ – od tega, da ste šefa poklicali z imenom, s katerim ga kličete skrivaj, do tega, da ste bivšemu zabrusili, da je zanič v postelji (če je pa res!).

Korak št. 7: Preizkusite kaj novega

Najbolje je seveda ljubimca, če je bivši res ‘zgornje’ sorte. Vendar ni slabo, da greste na kakšno delavnico (saj veste, vsi skušamo čistiti čakre in se učimo dihati s popkom), če vam to ne diši, se vedno lahko ‘trdno’ oprimete pohodniške palice in se zapodite v bližnje hribovje, pa veste kaj – tudi kakšno nakupovanje se bo prileglo ;).

Napisala: Milena Marn

Preberi še: Kozarci, ki si zapomnijo, kdo je iz njih pil