6 uničujočih prepričanj, ki bi se jih morala za vedno otresti

Si močno želiš v življenju nekaj doseči (ali pa ‘le’ narediti izpit za avto)? Ena od največjih skrivnosti je: odpovej se uničevalnim mislim, ki so tako globoko ukoreninjene v tvojem nezavednem, da se jih niti ne zavedaš.

6 uničujočih prepričanj, ki bi se jih morala za vedno otresti (foto: Profimedia) Profimedia
10. 10. 2015

Vse ljudi za različne stvari mučijo dvomi. Stvari se ne iztečejo vedno in tudi tebi bo kdaj pa kdaj uspelo narediti kakšno napako, pa naj bo to v ljubezni, službi, na obisku pri babici ... Vsi delamo napake (celo največji guruji življenja), a težava je, če vedno pričakuješ najslabši izid. Tako se že samodejno pripravljaš na neuspeh in zaradi tega nezavedno namerno korakaš nesrečnemu koncu naproti.

Kako se izkopati iz te luknje? Najprej se začni zavedati pesimističnih fraz, s katerimi se ponavadi hraniš, in se nauči preklopiti svoje misli, da bodo sodelovale s tvojimi ambicijami (in končno pozabile na črno kroniko tvojega mladega življenjepisa). Recimo temu ponarejanje optimizma (Japonci množično hodijo na smejalno terapijo, kjer se morajo eno uro smejati, in trdijo, da so bolj veseli). Torej – šest škodljivih misli in hitrih načinov, da jih odmisliš in dvigneš svojo samozavest (včasih pomaga že to, da obujemo petke).

Uničujoča misel 1

“Ne znam se vklopiti v družbo.”

Verjela ali ne, skoraj vsakdo se počuti nelagodno in mu je nerodno, ko gre za klepetanje in druženje z neznanci. Morda te prav ta trenutek opazuje simpatična punca in ti zavida, ker se tako dobro znajdeš v novi družbi, njej pa se zdi, da ji ne gre in ne gre, da je nerodna, da ne ve, kaj reči, kako se obnašati. In veš kaj? Morda v istem trenutku ti skrivaj opazuješ njo in si misliš enako – zanjo.

Če odgovornost pripisuješ svoji osebnosti, se prepričuješ, da gre za nekaj, česar ne moreš spremeniti, in da ni tvoja napaka, da v družbi nisi lahkotna in neobremenjena kot metuljček. Toda večkrat ko to ponoviš sama sebi, bolj bo tvoje družabno življenje venelo ... in na koncu se boš izogibala priložnostim, v katerih lahko spoznaš nove prijatelje in greš na nove zmenke.

Najprej moraš razumeti, da skoraj vsi pos­tanejo napeti, ko gre za začetek pogovora s tujci. Ko boš to sprejela, ne boš več tako stroga do sebe, tudi če ne boš zapustila družbe­nega dogodka s polno torbico novih telefonskih številk.

Potem na novo definiraj priljubljenost v družbi. Morda nisi žurerka, ki na vsaki zabavi sreča ducate tipov ali vzpostavi stike z ljudmi, ki so pomembni za njeno kariero, temveč nekdo, ki se res dobro ujame z eno ali dvema zanimivima

osebama, na kateri s svojim poslušanjem, razmišljanjem in pogovorom narediš močan vtis, zaradi česar te človek ne pozabi že prihodnje jutro.

Uničujoča misel 2

“Upam, da ne bom komu povzročila neprijetnosti.”

Pogosto se punce bojijo, da bodo koga vznemirile ali se komu vsilile. Toda ko se začneš bati, da boš drugim okoli sebe nadležna ali da jih boš užalila, te to vklene, da ne moreš narediti ničesar. Nekaj primerov: ne poskušaš ničesar pri kakšnem tipu, ker je všeč sodelavki; odločiš se preskočiti vse študentske vikende v Ljubljani, ker nočeš dati staršem misliti, da jih nimaš dovolj rada ali jim povzročati skrbi, da samo žuraš in se nič ne učiš.

Aleksandra Kralj, terapevtka in avtorica knjige Vražji zakonci, pravi: “Če vedno poskušaš uresničevati tuja pričakovanja, se odpoveduješ sebi. Dovoljuješ, da te ustvarjajo drugi po lastni podobi. To pa ne gre. S tem delaš slabo sebi, njim pa prav tako, saj jim ustvarjaš lažno podobo. Enkrat se boš pač morala odločiti zase in delovati v skladu s svojo voljo. Ni vedno lahko, je pa ena od tvojih najboljših izbir. Ne pozabi: ljudje imajo raje odkriti ‘ne’ kot pa lažni ‘ja’!”

Uničujoča misel 3

“Nisem dovolj sposobna za to.”

Ko življenje postane kruto (zaljubljena si v očarljivega fanta, a kaj, ko so vse druge (prosim, zapomni si: le v tvoji glavi!) lepše, pametnejše, bolj simpatične; na fakulteti so napovedali toliko kolokvijev, izpitov in seminarjev, da ti temu enostavno nisi kos; začela si delati v novi službi in pritisk je zate premočan), avtomatično sklenemo, da nismo dovolj sposobni za tak izziv. Če boš takoj pomislila, da nečesa ne zmoreš, in boš obupala, še preden se boš spopadla z izzivom, nikoli ne boš zares izvedela, česa vsega si sposobna.

Kadarkoli se ti na tvojo življenjsko pot postavi težava, ne glej nanjo kot na zaprto cesto, temveč na možnost, da se dokažeš. Predstavljaj si, kako čudovito se boš počutila, ko boš uspešno premagala vse ovire.

Spomni se, kaj vse v življenju si že dosegla. Če ti je uspelo vse to, kar si do zdaj dosegla, zakaj ti ne bi še ta (sicer velik) izziv? “Tudi diplome ti niso dali na lepe oči, kajne?” te spodbuja Kraljeva.

Ali pa si predstavljaj, da glasek, ki ti dopoveduje, da ne boš uspela, prihaja od nekoga, ki si želi, da ti ne bi uspelo, na primer od zlobne sodelavke ali nevoščljive sošolke. Dokaži zlobnemu glasu (in njej), da se moti!

Uničujoča misel 4

“Saj vedo, da si tega želim, me bodo že poiskali.”

To si rečeš, medtem ko čakaš, da ti bo šef dal povišico ali da ti bo fant kar tako prinesel rože. Seveda veš, da ti to pripada – verjameš, da si zaslužiš povišico in da na to ni treba opominjati šefa. Mogoče si misliš, da če boš vprašala, to ne bo več pošteno prisluženo. Drugič se, ko te preskočijo v službi ali tvoj moški domov prinese paket piva namesto ducata vrtnic – razjezi in povej, kaj ti leži na duši.

Trenutno neudobje, ki ga začutiš, ko vprašaš za nekaj, je veliko manj boleče, kot če tega ne dobiš. Če si nekaj dovolj želiš, so nagrade za to, ker si spregovorila, veliko večje kot katerokoli neugodje. In če to narediš, vzameš svojo srečo v lastne roke ... in ne čakaš, misleč, da ti ljudje berejo misli. “Zato bodi odkrita in širnemu svetu pokaži, kdo si in kaj si želiš. Vso pravico imaš do tega. Vendar ne bodi preveč razočarana, če ne bodo vsi želeli uresničevati tvojih pričakovanj. Tudi oni imajo pravico biti, kar so, in se ravnati po svoji volji,” pravi Kraljeva.

Uničujoča misel 5

“Če mi je usojeno, se bo že zgodilo.”

Ta mantra ti da misliti, da za tvojo usodo skrbijo le kozmične sile – ki ti sicer niso tako naklonjene kot tvojim prijateljicam in sodelavkam, ki imajo dobre fante, lepa stanovanja in preživljajo sanjske počitnice ... Ko se prepričuješ, da je nekaj izven tvojega nadzora, si govoriš, da se bojiš narediti prvi korak.

Lahko vplivaš na usodo ... če kaj narediš. Pogosto gre le za nekaj manjših premikov, da se zadeva zakotali. Eden ali dva majhna koraka ti dasta zagon, da narediš preostale, da dosežeš cilj. “Življenje ti namreč ponuja priložnosti. Ti pa si tista, ki jih prepoznaš in zagrabiš ali pa ne. Vse je odvisno od poguma in srčnosti. Ne razmišljaj preveč, temveč deluj! Če ti je fant všeč, ga ogovori ali pa vsaj oddaj jasno sporočilo ter mu tako daj priložnost, da on naredi korak proti tebi,” te spodbuja Kraljeva.

Uničujoča misel 6

“Če se bom preveč veselila, lahko propade.”

Nekakšno čudno duševno čaranje te prepriča, da verjameš, da si boš uničila stopničko v karieri, zmenek z novim tipom ali kak drug čudovit dogodek le zato, ker se boš tega vnaprej veselila. Varnostni ukrep: Edini način, da ne boš razočarana, če se stvari ne bodo iztekle, je, da ves čas dušiš svoje veselje. Ko zadušiš navdušenje, si nezavedno govoriš, da ne pričakuješ srečnega konca, to pa vpliva na tvoj zagon in posledično postane ‘samouresničujoča’ prerokba. Z negativnostjo pa boš vplivala tudi na druge – recimo, da si želiš napredovati v službi, toda tvoj šef čuti pomanjkanje strasti ali nekakšen strah, in zaradi tega ne dobiš delovnega mesta, ki si ga tako želiš.

Ne stavi vsega na le eno in edino rešitev, ki se ti ta trenutek mota po glavi; saj poznaš vprašanje: Kaj pa če ni pravi (morda pa je pravi, vendar le za tri nepozabne mesece)? Če si boš dovolila v polnosti doživeti veselo pričakovanje, boš povečala možnosti za uspeh. Z drugimi besedami: sanjari o tem, da bo novi moški postal tvoj partner ... toda ne bodi vnaprej prepričana, da je on ‘Pravi’.

Poskrbi za svojo samozavest

Aleksandra Kralj pravi:

  • Da bomo lažje gojili zdravo samozavest, moramo nekatera življenjska dejstva enostavno sprejeti.
  • Nikoli nas ne bodo imeli vsi radi.
  • Ne moremo vedno blesteti, zmagovati in dobiti tistega, kar hočemo.
  • Ljudje ne bodo vedno izpolnjevali naših pričakovanj.
  • Vedno se bo našel nekdo, ki je lepši, pametnejši, uspešnejši ...
  • Za srečno življenje je dovolj, da smo sami sebi najboljši oziroma najpomembnejši. Življenja ne živimo zato, da se primerjamo z drugimi in tekmujemo z njimi.

Živimo zato, da uresničujemo sebe.

Notranja moč,ne pa nadutost

“Zdrave samozavesti ni nikoli preveč. Samozavest je rezultat dobre samopodobe, samosprejemanja, poguma in iskrenosti. Če pa govorimo o nadutosti ali domišljavosti, je to popolnoma druga zgodba. Tega je vedno preveč in je zelo nezaželeno obnašanje. Za tistega, ki samozavest zamenja z nadutostjo in domišljavostjo, je zelo naporna in precej draga samopromocija. Samozavest je izraz notranje moči, nadutost pa temelji na zunanji podobi. Samozavest ne potrebuje zunanje potrditve, nadutost pa hrepeni po njej in se grozno boji zavrnitve,” je za Cosmo povedala Kraljeva. Zato ne bodi naduta in trikrat premisli, preden rečeš katerega od stavkov v spodnjih mehurčkih, saj se lahko (pre)hitro razpočijo.

Pretirana samozavest?

Te pogumne izjave pravzaprav spodkopavajo tvoje cilje.

  • “Jaz sem naravni talent za to.”

Pazi, da te tvoj ‘naravni’ talent nikoli ne bo izneveril!

  • “Nimam zaradi česa skrbeti.”

Pa vendar – nesreča nikoli ne počiva ...

  • “To je moja usoda.”

Ker misliš, da ti je nekaj usojeno, se odpoveš delu, ki ga je treba vložiti, da se to zares zgodi.

  • “Vse življenje sem čakala na to.”

Če obesiš vse svoje upe na en scenarij, te lahko uniči, če ti ne uspe.

Petra Kocjančič

Preveri še osem stavkov, ki ti preprečujejo, da bi se spravila v formo.