4 namigi za trdnejšo telesno samopodobo

Si veliko več kot le telo!

4 namigi za trdnejšo telesno samopodobo (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2017

Samozavest

Gradi samopodobo na lastnih pozitivnih lastnostih.

To so tiste osebnostne karakteristike, za katere TI sama meniš, da jih obvladaš, katere te delajo posebno in si nanje ponosna. Pozitivna samopodoba je vir življenjske energije, ki ti vliva pogum, da si upaš slediti svojim sanjam. Pogum je moč, da te sanje uresničiš.

Ne primerjaj se z drugimi!

Vsak posameznik je enota, svet zase. Unikatna stvaritev.

Niso vse lastnosti posameznika dobre in ne vse slabe. V vsakem je svetloba in je tema, vsak je jin in jang. Zato na ljudi ne glej z viška in ne s strahom. Primerjanje z drugimi te oddaljuje od TVOJE poti. Zavračanje lastnega telesa in neprestano primerjanje z lepotnimi ideali, te prikrajša za čaroben spekter izkustev, ki ti jih čudežni instrument - TVOJE telo - ponuja in omogoča!

Lepota povprečja

Ljudje smo povprečni v svoji odličnosti in odlični v svoji povprečnosti, to nas dela življenjske.

Nismo roboti in ne lutke. Lepotni ideali, ki nam jih prodaja lepotna industrija, so umetno ustvarjeni konstrukti. Ti nam na vsakem koraku ponavljajo, kako nepopolni in grdi smo. Ponujajo nam neskončno množico lepotnih produktov, ki bi nam naj pomagali doseči »lepoto«. A modreci nas učijo, da se lepota človeka ne meri s tem, kaj je ta storil s svojim telesom temveč, po veličini njegovega duševnega obzorja.

Kritično nad kritiko

Kako neskončno te lahko potre negativna opazka na računa telesnega izgleda!

Nikar. Mnenje je le mnenje. Je lahko nekdo, ki te sodi samo po zunanjosti, pravi prijatelj? Naj tuje mnenje nima vpliva na TVOJO samovrednost. Vredna si natančno toliko, kolikor sama misliš, da si. Če boš sprejela tako svoje dobre kot slabe strani, boš postala imuna na zunanje opazke in žalitve. Tvoj ščit samozavesti bo otopil še tako ostro rezilo negativne kritike.

Imej se rada, od glave do pet: z vsem, kar si, kar imaš! Si veliko več kot le telo!

Napisala dr. Lucija Čevnik, predavateljica in svetovalka s področja (telesne) samopodobe in čutne vzgoje
Uredila Ajda Hovnik Plešej

Preberi še: Si tudi ti ves čas narobe čistila kožo na obrazu?

Priporočamo tudi: Kaj je to LJUBEZENSKI ORGAZEM? Si ga že doživela?