3 TOP stvari, ki jih lahko počneš v Mariboru (ne glede na vreme!)

Spletno Cosmo uredništvo je dan preživelo v Mariboru in poskusilo 3 TOP aktivnosti, ki si jih s prijateljico (ali tvojo boljšo polovico) preprosto morata privoščiti.

3 TOP stvari, ki jih lahko počneš v Mariboru (ne glede na vreme!) (foto: Kaja Berlot) Kaja Berlot
27. 1. 2020

Tudi ti v tem letnem času 'nekje vmes' potrebuješ dober namig za kakovostno druženje?  

Mi tudi! Čeprav večino svojega časa preživimo v Ljubljani, se je Cosmo uredništvo prejšnji teden odločilo ljubljansko pisarnico zamenjati za potep po Mariboru. Tam smo si privoščile 3 odliiiiiične aktivnosti, ki se jih lahko lotiš ne glede na vreme.

Te zanima, kaj nas je tako navdušilo? Preberi, spodaj!

1. Delavnice izdelave čokolade s Teto Frido 🍫

Če se tudi ti z veseljem lotiš novih izzivov, ti bo naša prva postojanka zagotovo všeč! V skritem kotičku narave, sredi krajinskega parka Mariborsko jezero v Limbušu smo se namreč udeležile delavnice izdelave čokolade in izdelale prvo Cosmo čokolado na svetu. 😍

Te zanima, kako je bila videti? Poglej, spodaj!

Obisk delavnic je tudi odlična ideja za vse tiste, ki v zimskih mesecih praznujete rojstni dan, saj se na njih spoznaš s skrivnostmi kakava, izveš vse o izdelavi čokolade, si narediš povsem svojo čokoladno ploščico, na koncu pa sledi še sladka pokušina Fridinih 100% naravnih in mednarodno nagrajenih kreacij. 

Več o njihovih delavnicah si lahko prebereš tukaj.

Že poznaš zgodbo Tete Fride?

Navdih za kreativno ustvarjanje čokoladnih mojstrov Tete Fride je navdušila teta s konca ulice, ki je s svojimi sladkimi kreacijami navduševala sorodnike in vse otroke v ulici.

Ko so se ustanovitelji Tete Fride pred leti odločali o odprtju kavarno s pestro ponudbo slaščic, je teta Frida v svojem prešernem stilu z navdušenjem pristopila k sodelovanju in delila svoje recepte in ideje. 

Strast ustvarjalcev Tete Fride se danes čuti tako v čokoladi, kot tudi v njihovi čokoproizvodnji

Teta Frida je tudi prejemnica prestižnih mednarodnih nagrad za čokolado in čokoladne izdelke – Academy of Chocolate in Great Taste! Zato ob obisku nikar ne pozabi poskusiti njihovih Praline tortic ter Čok’n’rollsov, ki so bili nagrajeni tudi z nagrado Great Taste. 😋

2. Kosilo v La Pizzeriji

Bi se v pestri ponudbi gostinskih lokalov v Mariboru le s težavo odločila za eno? Cosmo se je tokrat navdušil nad 'hit' picerijo 'La Pizzerio', ki je v Maribor pripeljala košček Italije. 

Cosmo dekleta smo jo vzele za svojo zato, ker si rade privoščimo le najboljše (*še posebej takrat, ko govorimo o hrani*).

Si na primer vedela, da so njihove pice narejene iz testa, ki je vzhajano 24 ur, da so pelati na njej brez vode, da ima mocarela ravno prav maščobe, in da so vse začimbe sveže? 🍕

Ker je na meniju kar 29 pic (mimogrede, na njem lahko najdeš tudi veganske pice, pa bele pice in številne ustvarjalne pice z nepričakovanimi - a preverjeno premišljenimi - kombinacijami sestavin), mi pa smo želele poskusiti več različnih, smo se na koncu odločile za pico s tuno, pico z burato, caprese in pico s petimi siri. In ja, vse priporočamo! 🙊

Poglej, kako smo uživale:

Posebnost te pice, ki je nikakor ne moremo izpustiti niti v tem opisu, so zagotovo velikanske škarje, s katerimi si odrežeš svoj košček, na Instagramu pa so že postale prave zvezdnice objav v kategoriji 'Gourmet'. 

Aja, pa še tole. Poleg zgoraj omenjenih pic, smo si dekleta privoščila tudi dve osvežilni solati, ki jih, mimogrede, z mirno vestjo priporočimo tudi najhujšemu kulinaričnemu kritiku. 

Več o 'La pizzerii' in njihovi ponudbi si lahko prebereš tukaj.

3. Vinske degustacije v hiši najstarejše vinske trte na svetu

Če na Štajerskem ne bi obiskale niti ene vinske kleti, bi temu krasnemu delu Slovenije naredile krivico. In ker smo bile ravno v središču Maribora, smo se po nova znanja z okoliških vinogradov odpravila v klet Stare trte, ki je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisana kot najstarejša vinska trta na svetu. Zanimivo, kajne?

Gre za trto žametovko oz. modro kavčino, ki je s potrjeno starostjo več kot 400 let najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Trgatev, ki navadno poteka začetek jeseni, velja za največji dogodek Hiše Stare trte, in je pomemben simbol bogate vinske kulture Maribora, Štajerske in Slovenije.

Če se na vino spoznaš (ali pa sploh ne), se boš nad degustacijami v hiši Stare trte zagotovo navdušila, saj ne gre le za okušanje tamkajšnjega vinskega pridelka, pač pa za spoznavanje zgodbe, zgodovine in vinske kulture, ne le Štajerske, pač pa celotne Slovenije.

Več o vinskih degustacijah si lahko prebereš tukaj

Če imaš tudi ti kakšno idejo, kaj početi v Mariboru, nam jo zapiši v FB komentar! 😍