3 preproste poti do SREČE (zapovedi danske modrosti Lykke)

Si se kdaj vprašala, kdaj vsak dan počnejo reeeeeees srečni ljudje? Tole 👇🏼

3 preproste poti do SREČE (zapovedi danske modrosti Lykke) (foto: Unsplash.com/Court Prather) Unsplash.com/Court Prather
27. 10. 2018

»Kot direktor inštituta sem imel priložnost govoriti z ljudmi z vseh koncev sveta, od kobenhavnskih županov do prodajalcev ulične hrane v Mehiki, od indijskih taksistov do ministra za srečo v Združenih arabskih emiratih."

"Pri tem sem spoznal dvoje: naj smo Danci, Mehičani, Indijci, Arabci ali karkoli tretjega, smo najprej in predvsem ljudje."

"Nismo si tako različni, kot mislimo. Upi tistih v Kobenhavnu in Guadalajari in sanje tistih v New Yorku, Delhiju in Dubaju se vrtijo okoli istega: sreče. Danska beseda za ’srečo’ je lykke, vendar ji lahko rečete tudi felicidad v španščini, Gluck v nemščini ali bonheur v francoščini. Naj ji pravite tako ali drugače, boste s pravljicami v vsakem kotičku sveta otrokom v učilnici na obraz vedno pričarali nasmeh," je v uvodu svoje nove knjige zapisal avtor Meik Wiking in ponudil nekaj 'receptov', kako Danci poskrbijo za to, da je njihovo življenje reeeeeees srečno.

TO so po njegovem mnenju 3 poceni načini do SREČE:

1. Branje

Branje, še posebno če uporabljate javno knjižnico ali mini knjižnico na stopnišču bloka, vas nič ne stane. Zame je poletno popoldne popolno, če ga lahko preživim s knjigo na odeji pod senčnatim drevesom. Ker to berete, mi verjetno lahko pritrdite.

V biblioterapiji oziroma zdravljenju s knjigami branje že več desetletji uporabljajo za odpravljanje najrazličnejših osebnih težav. Verovanje v zdravilno moč knjig naj bi segalo že v čase starega Egipta in antične Grčije, kjer so z znaki nad knjižnicami bralcem sporočali, da vstopajo v zdravilišče za dušo.

Pred kratkim so psihologi na inštitutu New School for Social Research ugotovili, da se nam z branjem leposlovja izboljša sposobnost zaznavanja in razumevanja čustev pri drugih. Iz članka v psihološki reviji Journal of Applied Social Psyhology pa je mogoče tudi razbrati, da lastne težave lažje razrešujemo pred knjižnih listkov s podobnimi izzivi in problemi. Skratka, branje je nekakšna brezplačna terapija.

2. Ustvarite mapo za nasmehe

Ameriška revija Fortune je za do zaposlenih najbolj prijazno podjetje razglasilo Ruby Receptionist. Novim sodelavcem pred začetkom dela predajo 'mapo za nasmehe' in jih prosijo, naj si vanjo zapišejo vsako pohvalo, ki jim jo namenijo sodelavci, stranke in nadrejeni.

Zakaj?

Ker si pritožbe dosti bolj zapomnimo kot pohvale. Takšen preprost pristop lahko uporabimo tudi v vsakdanjem življenju. Tako se bomo bolj zavedali, kaj vse imamo, ne pa česa nimamo.

Enkrat tedensko si zapišite tri do pet stvari, za katere ste hvaležni. Ob navedbah 'družina in prijatelji so zdravi' in 'kava in Rolling stones', poskusite tudi pojasniti, kako vplivajo na vaše življenje.

Mnoge raziskave razkrivajo, da je pomembno misli bolje ubesediti in zapisati, namesto da ostanejo samo v glavi. Tako se jih bolj zavedamo, kar vpliva tudi na naše čustvovanje.

V zadnjih letih postaja vse bolj priljubljeno pisanje 'dnevnika hvaležnosti', vendar nanj ne smete gledati kot še na eno obveznost. Iz raziskave je razvidno, da je takšen dnevnik koristneje pisati občasno, npr. enkrat tedensko namesto vsak dan, da pisanje ne postane nadležna rutina.

3. Ustanovite društvo ljubiteljev brezplačne zabave

Tako kot Michelle pred njenim letom brez zapravljanja. se tudi mnogim drugim življenje vrti okrog obiska restavracij ali barov. Če ste na tesnem z denarjem, lahko postanete osamljeni. Lahko pa ustanovite ljubiteljsko društvo, v katerem člani izmenično pripravljajo poceni dejavnosti in se družijo v prostem času.

V takšni družbi sem si ogledal konjske dirke (kjer smo si delili jedi, ki jih je vsak prinesel s sabo), obiskal več muzejev, hodil plavat, igral namizne igre in se sprehajal po Dyrehavnu kjer živi na stotine jelenov. Morda vas podobne stvari ne privlačijo. Mogoče sovražite jelene ali drevesa, a boste že našli kaj zase. Samo ne pozabite, da pri sreči ne smete gledati na vrednost in moč denarja.

Povzeto po knjigi Lykke, danskega avtorja Meika Wikinga

V tej privlačni knjigi nas priljubljeni avtor Meik Wiking odpelje na lov za zakladi, ki odpirajo vrata v dobro življenje.

Z najsrečnejših kotičkov našega planeta je zbral dokaze, zgodbe in nasvete, kako najlepše preživeti dragoceni prosti čas, se bolje povezati s sosedi in skuhati najokusnejšo večerjo.

Pred vami je Lykke - najboljši vodnik, kako lahko v vsakdanje življenje več sreče.

Presenečeni boste, kako preprosto je lahko.

Fotografije: Unsplash.com/Court Prather

Preberi še: Se vsak dan zbujaš med tretjo in peto uro zjutraj? Tvoje telo ti sporoča, da ...

Priporočamo tudi: Naša spletna urednica za lepo kožo pozimi vsak dan uporablja TO doma narejeno kremo (+RECEPT)