20 dejanj, za katera se ti ni treba opravičevati

Življenje je prekratko, da bi se za vsa svoja dejanja opraviče­vala. Vsak dan zajemi z veliko žlico in včasih ušpiči tudi kakšno nedolžno neumnost, za katero naj ti ne bo žal!

20 dejanj, za katera se ti ni treba opravičevati (foto: Profimedia) Profimedia
4. 6. 2016

Beseda ‘oprosti’ naj se znajde na tvojem jeziku le, ko imaš za to tehten razlog, na primer ko moškega v gneči pred vhodom v nočni klub po nesreči pohodiš s svojimi novimi čevlji. Opravičevanje za vsak po tvojem mnenju napačen gib ali ostro besedo, predvsem pa za dejanja, s katerimi razvajaš svojo dušo in telo, pa so nesprejemljiva!

Če si kupiš drage čevlje, si privoščiš anticelulitno terapijo ali pa se v zimskih dneh pod tušem enostavno predajaš toplim curkom vode dlje kot običajno, imaš že slabo vest. Nikar! Takoj se znebi misli, da se moraš komu opravičiti za svoje razvajanje, ker imaš pravico včasih početi ravno to, kar si sama želiš.

1. Ne opravičuj se,

da nepre­stano nadzoruješ svojo frizerko, ki poskrbi za dobro počutje tvoje pričeske. Ne prepusti se njeni domišljiji, ampak si, še preden sedeš na frizerski stol, oglej revije in podrobno prouči barve in oblike pričesk, ki bi si jih želela preizkusiti. Ko frizerki pokažeš slikovno gradivo in ji daš vedeti, kaj ti je všeč – in še pomembneje, kaj ti ni – se lahko izogneš zmedi, ki bi lahko nastala.

2. Ne počuti se krivo,

ko tečnariš fantu, naj končno vrže v smeti stari pulover, ki mu ga je pred desetimi leti mama podarila za rojstni dan.

3. Naj ti ne bo žal

hektolitrov tople vode, ki jo porabiš med dolgotrajnim večernim tuširanjem za odpravljanje napetosti v tvojem vratu in ramenih. Ne misli, da je to tratenje vode! Pomisli na zaščito najbližjih družinskih članov in prijateljev pred neznosno zoprnico, kakršna postaneš, če nisi deležna svoje dnevne vodne terapije.

4. Naj ti ne bo nerodno

ob iskanju poceni modnih dodatkov. Zakaj bi morala za modno muho, ki bo naslednjo sezono obtičala v zadnjem kotičku omare, sprazniti svoj bančni račun? “V majhni in zakotni trgovinici sem si kupila dolgo ogrlico iz svetlečih kamenčkov, ki so jo pohvalile vse moje prijateljice,” pravi 29-letna tajnica Tina. “Nobeni nisem povedala, da sem zanjo odštela le dva tisočaka!”

5. Ne zmeni se

za očitajoče poglede na razgaljeni dekolte. Ženske prsi, naj bodo majhne ali velike, so na svoje mesto postavljene z razlogom. Zato imamo ženske vso pravico, da jih ponosno poudarimo z globoko izrezano majico ali z odpetim gumbom na bluzi.

6. Brez občutka krivde

prosi maserko ali kozmetičarko, naj vsaj tokrat zgodbice iz svojega ljubezenskega življenja obdrži le zase!

7. Naj te ne bo sram,

da občasno rahlo prikrojiš resničnost in si za večerno srečanje s prijatelji tvojega bivšega fanta daš izdelati umetne nohte in oči poudariš z umetnimi trepalnicami. Tudi majhna vsadka v tvojem modrčku, zaradi katerih se bolje počutiš v novi obleki, še ne pomenita goljufanja. To je le ženska modrost, zaradi katere natan­čno veš, kdaj in kako je treba poudariti naravno lepoto. V tem, da skrbiš za svoj videz in si želiš biti lepa, pa seveda ni nič slabega.

8. Bodi ponosna

na polno skri­njico uhanov, ki stoji na tvoji polici. Ker si občasno kupiš par ljubkih uhanov, vsebina tvoje denarnice trpi veliko manj, kot če bi si vsakič kupila nov kos garde­robe. Neverjetno, kako lahko tako majhen kos nakita spravi v dobro voljo in osveži tvoj videz, pa še poceni je.

9. Zakaj bi se sramovala

napadalnega vedenja v času razprodaj? Če iz trgovine, v kateri imajo polovično znižanje cen, še nikoli nisi stopila s kakšno modrico ali vsaj z odrgnjenimi komolci, ne spadaš med agresivne nakupovalke. “Ko sem se na prvi dan razprodaj zapodila v butik, sem bila pripravljena na boj za majico, ki sem jo pomerjala že en mesec. Dekle, ki si jo je samo ogledovalo, mi jo je zaradi mojega ubijalskega pogleda hitro odstopilo in srečna sem odšla do blagajne,” je povedala 23-letna hostesa Maša.

10. Brez občutka krivde

sodelavki iskreno odgovori, da ima zgrešen okus za oblačenje in da bi nujno potrebovala lekcijo o kombiniranju osnovnih barvnih odtenkov. Po enem tednu nenehnega spraševanja in najedanja sodelavki kar odkrito povej svoje mnenje, da so kombinacije njenih ba­rvnih oblačil dosegle katastrofalne razsežnosti. Če ne prenese krute res­nice, naj ne dreza v strokovnjakinjo, ki je na tekočem z vsemi modnimi trendi!

11. Ne opravičuj se

za svojo vitkost, saj si zanjo celo leto garala na napravah za fitnes. “Ko sem v enem letu izgubila deset kilogramov, so me prijateljice občudovale in mi v šali govorile, da me bodo zaradi mojih čvrstih oblin kar zasovražile. Jaz sem se jim opravičevala, da bodo izgubljeni kilogrami verjetno kar sami prišli nazaj,” je povedala 33-letna Katja. “Po treh letih sem še vedno v formi, prijateljicam pa se za komentarje, da sem še vedno videti odlično, samo zahvalim.”

12. Bodi ponosna

na nakup enakega pasu, kot ga ima tvoja najboljša prijateljica. Saj ne gre za to, da bi kopirala njen slog. Imata pač obe dober okus, zato pa sta najboljši prijateljici! Tudi ona bo vesela, ko bo izvedela za tvoj podvig. Morda ti bo celo predlagala, da ga oblečeta skupaj, ko se bosta odpravili na večerno pijačo v priljubljeni lokal v mestu. Verjemi, ne bosta ostali neopaženi.

13. Ne zmeni se

za očitke, da si zaradi ekstravagantnih čevljev pripravljena preskakovati obroke. Če si se pripravljena občasno odpovedati kosilu, da bi si s prihranjenim denarjem lahko kupila zelo drage čevlje, se ne počuti krivo. Da to početje ni zdravo, se zavedaš, a kaj, ko je to edina bližnjica do čevljev, ki so zate kot uliti in jih moraš kupiti za svojo cenjeno zbirko.

14. Ne pusti drugim,

da bi ti očitali konec tedna, ko izklopiš svoj mobilni telefon in se posvetiš samo razvajanju v dvoje.

15. Zakaj bi se

zaradi nakupa sončnih očal opravičevala za minus na bančnem računu? Naj te dejstvo, da si vsaka očala izgubila ali po pomoti pozabila pospraviti v škatlico in jih zdrobila v veliki torbici, ne odvrne od nakupa pregrešno dragega primerka, ki se odlično poda k obliki tvojega obraza, pa še varuje oči pred nevarnimi sončnimi žarki. Vsaj en kos pregrešno dragih očal je obvezen v zbirki modnih dodatkov vsake Cosmo bejbe. “Očala znanih blagovnih znamk lahko preprosto garderobo, kot so kavbojke in bela majica, nadgradijo in navidezno ustvarijo imidž visoke mode,” pravi 27-letna prodajalka Katarina.

16. Ne sramuj se

velikanskega mozolja, ki se ti je naredil na bradi. Čeprav se ti zdi, da bo zaradi velikega poka pravkar nastopil konec sveta, se pomiri, saj obstaja velika možnost, da tvojega mozolja nihče še opazil ne bo. Sicer pa se vsaki ženski zgodi, da ji dan zagreni kakšen mozoljček, navadno ravno na dan pomembnega zmenka. Brez panike! Prikrij ga z ličili.

17. Ne počuti se krivo

za potovanje v katero od svetovnih modnih prestolnic, kjer si lahko privoščiš sproščeno nekajdnevno pohajkovanje po trgovinah, ne da bi te kdor koli preganjal, da je čas za tvoj konjiček že potekel.

18. Ne odpovej se

ogledovanju kataloga z modnimi oblačili, ki so ti ga po pošti poslali iz najljubše trgovine, preden se potopiš v sladke sanje.

19. Bodi ponosna

na svoje telo, tudi če imaš kakšen odvečen kilogramček, ki si ga ob gledanju priljubljenih večernih filmov pridobila zaradi pokovke. Ker ne spadaš med redke srečnice, ki jim je narava namenila gene za izjemno grajeno telo, in ker znaš uživati življenje, si majhnega trebuščka ne ženi k srcu. Mnogo žensk je zaradi genov močneje grajenih in tudi če imajo za kosilo le solatni krožnik in se potijo v telovadnici po dve uri na dan, ne bodo nikoli dosegle želene vitkosti. Namesto da se obremenjuješ z mislimi o telesu, se s prijateljicami odpravi na zabavo, kjer se boš lahko naplesala in mimogrede izgubila kakšen odvečen gramček.

20. Naj ti bo

velikanska garderobna omara v ponos, pa čeprav bi zanjo rabila posebno sobo. Vsaka majica, obleka ali kavbojke imajo osebno zgodovinsko vrednost, od katere se ne moreš kar tako posloviti. Čeprav tvoj mali butik zavzema skoraj že celotno sobo, bodo cunjice, ki jih imaš skrbno natlačene v kotičkih omar, kaj kmalu spet v modi. Takrat bodo na dan privreli tudi spomini.

Metka Pravst