12 stvari, ki jih moraš OBVEZNO narediti na svojem naslednjem potovanju

Če si ena izmed tistih ljudi, ki morajo obvezno načrtovati celo potovanje, je čas za spremembo. Vsaj za en dan se poskusi sprostiti in naredi katero izmed teh 12-ih stvari!

12 stvari, ki jih moraš OBVEZNO narediti na svojem naslednjem potovanju (foto: Unsplash.com/Toa Heftiba) Unsplash.com/Toa Heftiba
14. 7. 2017

1 Pogovarjaj se s tujci

Ni pomembno, če potuješ pet držav stran ali samo za dve noči v sosednjo državo, nujno poskusi vzpostaviti stik z ljudmi okoli sebe. Tudi če potuješ s prijatelji, mimogrede lahko ogovoriš natakarja, medtem ko ti toči pijačo ali pa začni pogovor s mimoidočimi pohodniki, medtem ko se trudiš priti do visoke razgledne točke.

2 Raziskuj

Sliši se mikavno držati striktnih načrtov, ki so ponavadi poleg glavne destinacije še obisk pet tipičnih stvari, ki so najbolj značilne za tisto mesto. Za spremembo si postavi izziv in naredi nekaj – karkoli drugačnega – ki vključuje malo raziskovanja. Pomagaj si z domačini (glej prvo točko), vprašaj receptorja za predloge in se podaj v neznano.

3 Zapelji se z javnim prevozom

Resnično ni boljše možnosti občutiti življenja v mestu, kot z vožnjo javnega prevoza. Vožnja z avtobusom ti omogoča opazovanje domačinov in vsakdanje dogajanje. Le pozorna bodi, da imaš odprte oči, zemljevid in dober pogled na svoje stvari.

4 Kupi nekaj netipičnega

Za spremembo ne kupi spominka za hladilnik, ampak nekaj popolnoma drugačnega. Potovanja so odlična priložnost, da najdeš nekaj unikatnega, nekaj kar te bo vedno spomnilo na počitnice. Zato ne zavij v tipično trgovino s spominki, ampak v nekaj čisto tretjega. Morda najdeš popoln kos preproge, dekorativni kos za v kopalnico ali pa sliko, ki bi odlično pristajala tvoji dnevni sobi.

5 Dokumentiraj malenkosti

Piši dnevnik. Pofotkaj čim več. Povzemi dneve dopusta s svojimi prijatelji, partnerjem ali družino. Izkoristi to možnost, da se boš čez leta lahko spomnila na velike stvari in tiste majhne malenkosti. Samo ne bodi preveč na Instagramu, saj boš zamudila tiste „žive" trenutke, ki si jih komaj čakala, da jih doživiš, preden si se odpravila na zaslužen oddih!

Dokumentiraj malenkost

6 Večerja po priporočilu domačina

Sicer imamo rade aplikacije, ki nam predlagajo različne restavracije, ampak običajno so najboljše tiste, ki jih poznajo domačini. Vprašaj mimoidočega za priporočilo in se odpelji proti novi dogodivščini. In če si bolj pustolovskega tipa, se odpravi tja po njihovih napotkih, brez da bi „poguglala" na zemljevid.

7 Izlet izven potovanja

Če tvoje počitnice vključujejo eno mesto, organiziraj en dan za pobeg v drug kraj, ki je blizu tvojemu. Pogosto popularna mesta – kljub temu da so popularna z razlogom – lahko včasih zasenčijo majhna mesteca, ki so prav tako vredna ogleda in v katerem si boš ustvarila še dodatne nepozabne spomine.

8 Nauči se njihov jezik

Preden se odpraviš na dopust, se nauči najbolj pomembne fraze, da se ne boš počutila popolnoma izgubljeno. Lahko si kupiš mini slovarček ali pa si naložiš aplikacijo in naštudiraš nekaj besed, ki ti bodo olajšale kakšen pogovor. Pa še domačini bodo cenili tvoj trud, tudi če se boš lomila z jezikom.

9 Počuti se kot »njihova«

Preživi vsaj en dan brez načrtov in se odpravi v bližnje ulice. Ni treba, da greš peš, lahko si sposodiš kolo, s katerim boš imela še več časa raziskovati. Sprehajaj se po bližnji okolici od jutra do večera in do takrat se boš počutila že skoraj kot domačinka.

10 Nočno potepanje

Tudi če nisi nočna ptica, ti zagotavljamo, da se boš tako počutila zaradi drugačne, nove energije mesta, ko sonce zaide. Pojdi poslušat bend v živo, ki igra v prijetnem jazz baru, odpravi se žurat v najbolj nor klub daleč naokoli ali pa zavij v romantičen lokalček s svečkami na mizi. Izberi najljubši videz, kar ga premoreš in doživi nepozabno turistično noč.

11 Izgubi se

Z GPS-om (če ga boš potrebovala) se nikakor ne boš morala zgubiti, zato ne skrbi in zberi pogum. Res je, verjetno boš doživela kakšen neprijeten in stresen trenutek, ampak glede na to, da ti tisti trenutek ni treba prav nikjer biti, in ne boš v nobeni nevarnosti, se lahko malenkost izgubiš. To je pravzaprav odličen način, da bolje spoznaš določen del kraja in doživiš nepričakovane stvari. Za eno popoldne izgubi zemljevid in sebe!

12 Postavi si izziv

Pojej nekaj novega. Bodi spontana. Poskusi narediti nekaj, česar te je strah. Upri se skušnjavi neprestano planirati. Skoči iz tega okvirja, tudi če samo za malenkost. Najboljše potovanje je tisto, ki te bo naučilo nekaj novega o sebi in te morda celo malo spremenilo – na bolje, seveda. Edini način je ta, da si to pustiš.

Napisala: Teja Turk
Fotografije: Unsplash.com/Jeremie Cremer in Unsplash.com/Farsai C.

Oglej si še: 12 najlepših naravnih kopališč pri nas in To so najbolj 'instagramabilne' destinacije za izlet v Sloveniji!

Priporočamo tudi: 8 napak, ki jih ne stori, ko prvič obiščeš Tajsko!