12 stvari, ki jih moraš narediti pred poroko

Samo pomisli, koliko je stvari, ki si jih vedno želela preizku­siti! Če si še brez zaročnega prstana, ti seznam predlogov ne bo povzročal težav. Če pa si sveže zaročena, imaš še zadnjo priložnost, da ure­s­ničiš vsaj kakšno skrito željo, preden dahneš usodni ... DA!

12 stvari, ki jih moraš narediti pred poroko (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2017

Končno si ga našla, gospoda Pravega. Pred vama se odpira življenjska pot, a preden se nanjo odpravita kot mož in žena, imaš še toliko skrbi zaradi priprav na poroko.

Malenkosti ti vzamejo toliko časa, da okrog sebe ne zaznaš ničesar več ... pa še polno zaposlena si v službi. Preden dokončno pregoriš, si privošči premor! Saj se ne bi rada sprehodila pred oltar s podočnjaki do kolen, kajne?

Ne čakaj na poročni dan, da se tvoje življenje začne. Loti se stvari, o katerih si sanjala celo mladost, pa si jih zaradi službe ali drugih obveznosti preložila na zadnje mesto seznama želja. Še je pravi čas, da slediš neures­ničenim ciljem in jih dosežeš za svoje zadovoljstvo.

Seznamu predporočnih opravil pripiši še nekaj novih – privošči si zabavo s prijateljicami, odpravi se na zadnje samostojno potovanje ali pa se poslovi od tečnega šefa. Glej, da se ne boš čez mnogo let ozrla nazaj in ugotovila, da svojega samskega življenja sploh nisi izživela. Torej, vzemi svinčnik v roke in zberi čim več kljukic!

1 Preizkusi nekaj popolnoma novega

Loti se stvari, ki obstajajo tam zunaj ... Pojdi na avdicijo za amatersko igralko, obišči tečaj potapljanja ali pa se nauči izdelovati lončene izdelke z vretenom. Okusi svobodo in stopi na področja izven meja, ki jih določa tvoj vsakdanji urnik.

“Dve prijateljici s fakultete sta se po končanem študiju odpravili živet v London. Povabili sta me, da bi se jima pridružila, a sem njuno ponudbo zavrnila,” pravi 29-letna Maja, ki se je pred kratkim poročila.

“Vedno sem se upirala neznanemu, sedaj pa se mi zdi, da sem vse zamudila.” Zakaj bi svoje predporočno življenje preživela brez preizkušanja novih doživetij? Če še nikoli nisi okusila indijske hrane, ne moreš trditi, da ti ni všeč. Enako velja za večje odločitve, zato se loti česa novega že danes!

Za zamudnice: Nova dejavnost naj ti ne vzame več kot dan ali dva – preizkusi se v hitrostni vožnji s kartingom, odpravi se na paintball ali pa večer preživi ob okušanju sušija v japonski restavraciji.

2 Rezerviraj potovanje v eksotične kraje

“Odkar sem poročena, je težje opravičiti potovanje v daljne kraje brez moža, predvsem zaradi skupnega denarja in njegove službe. Žal mi je, da si prej nisem privoščila potovanja s prijatelji, na katerem mi ne bi bilo treba misliti na skupni denar in se ozirati na njegove službene obveznosti,” pravi 25-letna Katja.

Uživaj v dejstvu, da se ti (vsaj zaenkrat) še ni treba ozirati na druge, zato na spletu rezerviraj potovanje v tople kraje in izkoristi cenovno ugodno ponudbo v zadnjem hipu.

Za zamudnice: Zberi družbo najboljših prijateljic in skupaj se odpravite na nekajdnevni izlet.

3 Nezanimiva služba – ADIJO!

“Si v službi nesrečna? Če v svoje delo, ki ga opravljaš dan za dnem, ne verjameš, je nemogoče dati vse od sebe,” pravi 25-letna Andreja, ki je ugotovila, da ji je delo tajnice postalo nezanimivo, zato je dala odpoved in se vpisala na pravno fakulteto.

“Toliko mojih prijateljic se pritožuje zaradi dela. Kar nekaj pa jih čaka na poroko, da bodo potem lahko pustile službo.”

Nikar si ne dovoli, da bi svojo službo pustila samo zato, ker ti bodoči mož obljublja finančno varnost. Samo pomisli, da bi cele dneve opravljala domača opravila. Raje si takoj najdi delo, ki te bo osrečevalo!

Za zamudnice: Šefu razloži, da si s skokom v zakon želiš novih izzivov tudi v službi, morda boš dobila novi projekt, ki te bo osrečil.

4 Kraljica svojega brloga

Če se boš od doma, kjer si celo življenje živela s starši, takoj preselila v skupno stanovanje s fantom ali z možem delila hišo njegovih staršev, lahko zamudiš edino priložnost za samostojnost.

“Ko sem živela v svojem stanovanju, sem uživala vsako minuto,” pravi 34-letna Suzana, ki je poročena že osem let.

“Večere lahko posvetiš lastnemu razvajanju, gledanju televizije ali lepotnim ritualom, tudi umazana posoda lahko ostane v pomivalnem koritu do naslednjega dne.”

Samostojno življenje te bo popeljalo v svet odraslih. Če računi ne bodo plačani ali pa bo stanovanje razmetano, za to ne bo odgovoren nihče drug kot ti!

Za zamudnice: V skupnem stanovanju si uredi kotiček, ki ga boš urejala čisto sama.

5 Obvladaj kuh(inj)o

S kuhanjem lahko očaraš svojega dragega. Da ne omenjamo, kako priročen je lahko novi recept za večerno zabavo s prijatelji.

Da se tvoje mojstrske jedi ne bodo končale pri juhi iz vrečke, obišči tečaj kitajske kuhinje ali pa se z uporabo kuharske knjige loti mehiških tortilj in z njimi preseneti prijatelje. Verjemi, da ima zadovolj­stvo, ki ti ga bodo izkazali, boljši okus kot hrana ...

Za zamudnice: Bodočo taščo prosi za recept najljubše jedi svojega bodočega moža iz otroštva.

6 Ugotovi, kaj te vzburja

“Morda se sliši nenavadno, ampak poročila sem se z moškim, s katerim sem imela prvi spolni odnos,” pravi 28-letna Maja, ki bo kmalu praznovala deseto obletnico poroke.

“Preden sva se začela sestajati, sem se zelo redko samozadovoljevala. V postelji z njim nisem znala uživati in redko sem doživela orgazem.”

Vedno je čas za posteljne eksperimente. Čim prej ugotovi, kaj te spravi v brezmejne višave, da boš vsakič znova seks končala z vrhuncem ali dvema. Raziskovanje sveta užitkov bo zelo prijetno, pa še kasneje boš svojemu bodočemu možu znala pokazati, kaj ti najbolj ugaja in česa ne maraš.

Za zamudnice: Zvečer ga pričakaj popolnoma gola ...

7 Vedno je pravi čas za spoznavanje novih ljudi

Najbolj varno je ostati doma znotraj svojega družinskega in prijateljskega kroga, ki te vsakodnevno obdaja. A dokler še nisi popolnoma ‘ustaljena’, je prav, da spoznavaš tudi nove ljudi.

Za začetek poskusi spregovoriti s katero od sotrpink na urah aerobike. Zapomni si naslednje – če boš svoj čas vedno preživljala v družbi istih ljudi, ne boš nikoli spoznala vseh plati svoje osebnosti.

Za zamudnice: Namesto da za celotno poroko poskrbiš sama, prosi najbližje za pomoč – tako boš pridobila kakšen dan za sproščeno druženje.

8 Kupi si nekaj dragega

Nenavaden kos pohištva, nepraktičen športni avto s premično streho ali kos nakita z bleščečimi dragimi kamni ... Če si pred kratkim že izpraznila svojo denarnico, že imaš kljukico in se loti preostalih točk.

Če pa si še nikoli nisi privoščila pregrešno dragega nakupa, pa kar pogumno v akcijo! Mnogo poročenih ženske si navadno ne kupuje dragih stvari brez posvetovanja z možem, pa čeprav v družinski mošnjiček prispeva velik delež financ.

“Čeprav sem zaposlena in domov prinesem enako denarja kot mož, on poskrbi za vse večje nakupe,” pravi 33-letna Lucija. “Uredil je vse za nakup stanovanja in vedno izbira avtomobile.

Moja prijateljica Branka si je pred dvema mesecema kupila novi BMW, jaz pa sem bila kar malo ljubosumna nanjo! Verjetno zato, ker vem, da si sama tega nikoli ne bom privoščila.”

Torej, nikoli ne čakaj, da moški opravi večje nakupe zate. Ko boš poročena, bosta o nakupih verjetno odločala skupaj, zato si pred poroko privošči malo finančne svobode. Pri izboru ne bo težav, kajne?

Za zamudnice: Preseneti dragega s pregrešno dragim spodnjim perilom – zagotovo bosta oba uživala!

9 Obožuj svoje telo

Nihče ne oporeka dej­stvu, da je najpomembnejša notranja lepota, a vseeno poskrbi za svoje telo, ne glede na svoj status.

“V samskih dneh sem bila obsedena z vajami za oblikovanje trebuha in zadnjice,” pravi 28-letna Tina. Imaš v mislih podobo popolne neveste v oprijeti beli obleki, pa svojega telesa nikakor ne boš spravila vanjo?

Telo je tvoje, zato poskrbi zanj, pa čeprav to pomeni, da ga moraš sprejeti takšnega, kot je, ali pa se odločiš, da se boš občasno preznojila in poskusila spremeniti videz kritičnih predelov.

Za zamudnice: Obišči savno, da se znebiš vseh strupov, telesu pa privošči še piling in ga nato namaži z bogato hranilno kremo. Tvoje počutje bo takoj boljše.

10 Odplačaj svoj dolg – kar takoj!

Mišljenje, da bo tvoje finančne zadeve urejal bodoči mož, je staromodno. Bodi odgovorna in odplačaj svoje denarne dolgove, predvsem pa poskrbi, da se v zakon ne boš podala z nekom, ki jih ima sam dovolj!

Kar takoj začni odplačevati minus, ki zadnje leto vlada na tvojem bančnem računu. Odločno se izogibaj večjim nakupovalnim središčem, kjer imaš več priložnosti, da zaviješ v trgovino. Denar, ki ga tako prihraniš, nesi na banko in postopno zmanjšuj negativno številko.

Preden se poročiš, se z zaročencem pogovori o financah – morda ima tudi on neodplačane dolgove, ki jih boš kot bodoča žena delno prevzela, in postali bodo tudi tvoje breme.

“Šele po poročnem potovanju sem ugotovila, da je moj mož že več let v dolgovih,” pravi 30-letna Renata. “Poročena sva že šest let, dolg pa še vedno odplačujeva. To je prava nočna mora, ki me velikokrat spravi v slabo voljo.”

Za zamudnice: Naredi načrt o odplačilu vseh dolgov (pokaži ga bodočemu možu!) in se ga tudi drži!

11 Reši se negativnih čustev zaradi bivšega

“Moj fant iz srednje šole me je varal s sošolko, zaradi česar še dolgo nisem zaupala moškim,” pravi 34-letna Eva. “Svoja dvajseta leta sem preživela z občutkom nezaupanja in strahu, ker sem pričako­vala, da me bo vsak naslednji, ki sem mu odprla svoje srce, prevaral z drugo.”

Zdaj je čas, da se znebiš čustvene navlake iz preteklosti, kar pa ne pomeni, da moraš bivšega fanta sprejeti v družbo najboljših prijateljev.

Nikar se ne boj, da te bo ljubezen tvojega življenja prevarala, tako kot se ti je zgodilo pri bivšem. Strahu, ki so ti ga nakopale propadle ljubezenske zveze, se moraš znebiti, preden stopiš v novo razmerje, še posebno pa to velja, preden se odločiš potrkati na vrata matičarja.

Pomagaj si s psihološkimi knjigami, če občuduješ odnos, ki ga ima kdo od tvojih sorodnikov, se pogovori z njim, ali pa obišči svetovalca.

Za zamudnice: Pogovori se z bodočim možem – on bo namreč tisti, ki ti bo do konca dni stal ob strani, in prav je, da z njim deliš vse strahove, žalost ali veselje!

12 Pozabi na lepo vedenje

Verjemi, da boš nekoč, ko boš srečno poročena, z veseljem obujala spomine na nore mladostniške dni, ko si se predala divjemu vedenju.

Svoboda in samsko življenje ti omogočata, da občasno pozabiš na lepo vedenje – privošči si ples na točilnem pultu, s prijateljicami popij nekaj gorečih B52 in se domov vrni ob šestih zjutraj.

Sicer se boš ozirala nazaj in obžalovala, da si nisi večkrat privoščila prave zabave. “Pred poroko sem rada plesala po mizah in se zabavala do jutranjih ur. Danes sploh nimam želje, da bi norela do jutra, pa tudi obžalujem ne ničesar,” pravi 33-letna Melita, ki je srečno poročena že štiri leta.

Za zamudnice: Zdaj veš, kako se obnašati na svoji dekliščini!

Napisala: Manca Preznik

Preberi še: "Izgubila sem tebe, a našla sebe" (iskrena izpoved prevarane Maje)

Priporočamo tudi: Kako različni narodi dojemajo seks, varanje, dejtanje ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri