10 slabih navad, ki te lahko ovirajo v življenju

Morda se niti ne zavedaš, da imaš katero izmed teh navad, ki ti morda celo onemogočajo doseganje svojih ciljev.

10 slabih navad, ki te lahko ovirajo v življenju (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2015

Vsaka od nas ima kakšno napako. Nekatere odložimo vse, da odgovorimo na SMS ali elektronsko pošto, druge obsedeno preverjamo poti in opravke svojega fanta in veliko nas pride na dogodke tako pozno, da odidejo že vsi, s ka terimi smo se želele pomeniti.

Take napake še ne pomenijo, da smo nore, vendar nam lahko uničijo življenje na nešteto drobnih načinov – izgubljamo dragoceni čas, smo nervozne in zaskrbljene in vznemirjamo druge ljudi. Vendar se vseh slabih razvad s časom in trudom lahko znebimo, le vedeti moramo, kako.

Vohljanje

je vaša težava, če:

Skrivaj preverjate fantov rokovnik ali telefon in iščete dokaze, da ima vroči zmenek z drugim dekletom tisti večer, ko ni z vami.

Kako to težavo odpravite?

Najprej odkrijte srž problema – odgovorite na dve vprašanji: Ali vas je kakšen bivši fant varal? Ali so vaši starši imeli težave z zvestobo? Če ste odgovorile pritrdilno, se zavedajte, da je težava vaša preteklost in ne njegovo sumljivo vedenje. In ne pozabite na to, ko hočete naslednjič poiskati dokaze njegove neiskrenosti. Pomagalo bo tudi, da si predstavljate, da vas preseneti pri brskanju po njegovih stvareh.

Kako bi mu pojasnile branje njegovih SMS-sporočil? Če v preteklosti niste imele težav s prevaro, pa je težava mogoče res vaš fant, ki vam ne daje toliko informacij, kolikor jih potrebujete, da se počutite prepričane, da je popolnoma vaš. Če je tako, več sprašujte, da boste poznale njegov urnik. Nedolžno povprašajte: “Kaj si počel včeraj?” ali “S kom pa si se pogovarjal?” Če boste bolje obveščene, boste manj ugibale in predpostavljale najhujše.

Verižno goltanje prigrizkov

je vaša težava, če:

Na zabavah najprej odkorakate do mize s prigrizki in nato tam tudi ostanete, da imate kanapeje ves čas na dosegu roke. Ali če prekinjate pogovore, da kot sokol sledite natakarju s pladnjem hrane.

Kako to težavo odpravite?

Strinjamo se, da so nadevane gobice in čokoladne kroglice preprosto preveč srčkane in okusne, vendar je dobro imeti nekoliko več samonadzora. Eden od načinov, kako se jim uprete, je, da napadete svoje čute z drugimi zanimivostmi. Odišavite si zapestje in globoko vdihnite parfum, da blokirate vonj po hrani z mimoidočega pladnja. Ali pa nosite v torbi bonbone ali žvečilni gumi brez sladkorja in ga dajte v usta, ko si zaželite visokokaloričnih dobrot na pladnjih.

Če že morate nekaj grizljati, izberite sadje, zelenjavo ali polnozrnate krekerje, torej hrano z veliko vode in vlakninami, ki nam napolnijo želodec in ne redijo.

Odlašanje

je vaša težava, če:

Z nalogami odlašate do zadnje minute in si dopovedujete, da bolje delate pod pritiskom.

Kako to težavo odpravite?

Nikoli ni najboljšega trenutka za opraviti katero koli stvar. Če odlašate z opravilom, ker je preobsežno, ga razdelite na več manjših opravkov, vsakemu pa določite rok. Drug način zagona je, da vprašate prijateljico, ki je seznanjena s projektom, da vas redno preverja in beleži napredek. Če boste morale zagovarjati svoja dejanja, je večja verjetnost, da boste pričele s projektom. Pri odlašanju pa je najteži ravno začetek.

Nenehno spogledovanje

je vaša težava, če:

Ste vedno na preži za zanimivimi moškimi in se takoj ločite od prijateljic, če kakšnega najdete.

Kako to težavo odpravite?

To je huda napaka. Prijateljice zelo zamerijo, če jih pozabite v trenutku, ko se pojavi zanimiv moški. Če se moškim preprosto ne morete upreti, načrtujte večere le za ženske: nekje kjer vam oči ne bodo začele krožiti po prostoru, na primer v lepotnem centru, na večerji v restavraciji, na kino predstavi ... Na mešane zabave in v klube, v katerih boste naletele na zanimive moške, pa hodite z več kot eno prijateljico, da nobena ne bo ostala sama, ko se boste ukvarjale s svojim plenom. Ko z lepotcem vzpostavite pravi stik, mu dajte svojo telefonsko številko in se vrnite k prijateljicam.

Kronično zamujanje

je vaša težava, če:

Ste tako predvidljivo netočne, da se prijatelji z vami dogovorijo pol ure prej, da boste vendarle prišle pravočasno.

Kako to težavo odpravite?

Če ste naveličane tega, da vedno pridete, šele ko gredo dogodki že h koncu, si prej izračunajte, koliko časa priprave potrebujete. Če morate biti nekje ob osmih, zavrtite uro nazaj: če do tja potrebujete 20 minut, veste, da morate oditi ob 19:40. Če potrebujete pol ure, da se uredite, si dodajte še petnajst minut za morebitne zaplete in nezgode – kar pomeni, da se morate začeti pripravljati ob 18:55. Nato nastavite še alarm za čas petnajst minut, preden morate oditi, ki vas bo premaknil v višjo prestavo, da na koncu ne boste zavlačevale.

Razkrivanje skrivnosti

je vaša težava, če:

Ne glede na trud ne morete biti tiho, ko izveste zanimive govorice, potem pa vam je žal, ker ste odprle usta.

Kako to težavo odpravite?

Razmilsite o razlogih za opravljanje. Če le uživate v tem, da z nekom delite presenečenje te vrste, kot je: “Ali lahko verjameš, kaj je naredila,” obstaja lažja rešitev. Vprašajte vir informacij, kdo poleg vas ve novico, nato pojdite do te osebe. Nato lahko uživate v osuplosti nad ‘skrivnostjo’ – glede na to, da novico vesta obe, ni nobene škode. Če pa uživate predvsem v tem, da ste edini, ki pozna skrivnost, se temu lahko neškodljivo predajate, če prijateljicam le namignete, da veste nekaj posebnega, ampak da ste obljubile, da tega ne boste razkrile. Ne povejte več, tudi če vas prosijo na kolenih. Na tak način boste še vedno deležne pozornosti, vendar ne boste razkrile skrivnosti – in izgubile zaupanja prijateljic.

Odvisnost od televizije

je vaša težava, če:

Prižgete televizor, takoj ko vstopite v stanovanje zaradi ‘zvočne kulise’, nato pa vas posrka in gledate vse oddaje od mehiških limonad do Oprah in raznih humorističnih serij.

Kako to težavo odpravite?

Televizija povzroča odvisnost, ker se zabava nikoli ne neha. Takoj ko se ena oddaja konča, se druga začne in vas pritegne, da slepo buljite v televizor. Če se želite odlepiti od ekrana, potrebujete dober razlog, da izključite televizor.

Preberite zanimivo knjigo, pojdite na sprehod s prijateljicami ali če imate partnerja z enako odvisnostjo, poskusite Katarinino zvijačo: “S fantom sva pogosto gledala televizijo do dveh zjutraj in se nato brez energije odvlekla do postelje. Take zveze si nisem želela,” pravi 27-letnica. “Tako sem nekega večera med Urgenco začela izvajati striptiz, da bi pritegnila njegovo pozornost. Od takrat naprej ob desetih zvečer izključiva televizor in se ‘igrava’. Če nisva razpoložena za posteljne igrice, lakira moje nohte ali pa mu jaz zmasiram stopala. Sedaj komaj čakava, da izključiva televizor in ugotoviva, kaj bo na najinem sporedu preostali del večera.”

Preklicevanje načrtov

je vaša težava, če:

Nikoli ne zavrnete vabila, vendar se nato tako pogosto premislite, da so prijateljice presenečene, ko včasih vendarle držite besedo in se prikažete.

Kako to težavo odpravite?

Če boste pogosto pustile prijateljice na cedilu, boste kmalu ostale brez vseh. Če želite preprečiti tak počasen družbeni samomor, se lotite težave: vaše pretirane prijaznosti. Ko vas znanka nekam povabi, verjetno rečete ‘seveda’, ker mislite, da bi jo zavrnitev prizadela. Vendar je v resnici veliko bolj zoprno to, da na koncu ne pridete. Zato ob naslednjem vabilu recite: “Zveni zabavno, vendar moram preveriti urnik. Ti lahko sporočim čez pet minut?” Tako se boste odvadile takojšnje reakcije ‘da’ in pridobile nekaj časa za razmislek, ali si želite iti ali ne.

Obsedenost z e-pošto

je vaša težava, če:

Nenehno preverjate pošto in pošiljate nešteto e-sporočil prijateljicam, s katerimi skorajda ne govorite več v živo.

Kako to težavo odpravite?

Poleg tega da vam krade čas, je e-pošta še bolj škodljiva, kot si mislite. Raziskava Centra za spletne odvisnosti ugotavlja, da so ljudje, ki preživijo več časa na spletu kot z osebami v živo, pogosto depresivni. Zato si že zaradi svojega duševnega zdravja določite ‘elektronsko mejo’. Dogovarjajte se raje po telefonu kot po e-pošti. Da si še dodatno omejite svoj čas na spletu, takoj izbrišite vso komercialno pošto in razna ‘posreduj’ sporočila in se odjavite od novic, šal in podobne šare, ki preplavljajo vaš nabiralnik. Nato se poskusite navaditi, da preverjate sporočila le ob določenem času, na primer zjutraj, opoldne in pozno popoldne.

Prepogosto opravičevanje

je vaša težava, če:

Stavek “Žal mi je,” je tako avtomatičen odziv, da ga navržete tudi v situacijah, ki ne potrebujejo opravičila, kot na primer pri izražanju mnenja (“Žal mi je, ampak mislim, da ...”) ali pri spraševanju šefinje za nasvet (“Žal mi je, da vas motim, ampak ...”)

Kako to težavo odpravite?

Primerno je izreči obžalovanje, če nekomu umre babica ali če naredimo nekaj napačnega. A če to počnemo ves čas, delujemo zelo pohlevno in nesamozavestno. Da bi prenehale s tem poniževanjem same sebe, poiščite nadomestno frazo, ki izraža vaše obžalovanje bolj mimogrede. Če vam je na primer neprijetno, ker motite natrpan dan svoje šefinje, recite: “Zavedam se, da ste zaposleni, zato bom kratka.” Ali če se počutite krive ob vsakem nestrinjanju s kolegi, recite: “Spoštujem tvoje ideje, vendar čutim, da ...” Nehajte se opravičevati za svoje potrebe in misli in verjemite nam ... ne bo vam žal.

4 resnično nenavadne obsedenosti

Psihiatri razkrivajo nekatere nenavadnosti svojih pacientk (anonimno, seveda).

  • “Neka ženska je vedno vztrajala pri tem, da se nobena jed na krožniku ne sme dotikati druge. Navada ji je dokončno ušla iz nadzora na poslovni večerji s pomembnimi strankami, ko je željo potihoma izrazila natakarju, vendar je kljub temu dobila lososa, položenega na riž. Ni hotela jesti in s tem je prestrašila stranke, ki so odpovedale posel.”
  • “Ena od mojih pacientk si nenehno dela sezname. Preden kar koli naredi, si to zapiše. Od tega, kaj bo jedla za zajtrk, do tega, kaj bo oblekla za v službo. Ko to opravi, stvar odkljuka s seznama. Ne more narediti ničesar, česar ni na seznamu.”
  • “Imam pacientko, ki prekine razmerja s čudovitimi moškimi zaradi najbolj čudnih razlogov. Enega je zapustila, ker ji ni bil všeč način, kako je rekel Živijo, ko se je javil na telefon. Drugega zato, ker ni dovolj premikal rok med tekom in tretjega zato, ker je spregovoril, preden je uspel popolnoma pogoltniti požirek kokakole.”
  • “Mlada dama je prišla k meni zato, ker se mora ob vožnji z avtomobilom vedno samozadovoljevati. Na srečo je imela to potrebo le, ko se je vozila sama in ne z drugimi ljudmi. Ko je začelo to vplivati na njeno vožnjo – skoraj je povozila pešca – se je prisilila, da je poiskala pomoč.”

Tanja Stanković

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri