Bi malo manj kg? S temi nasveti boš preprosto zmanjšala dnevni vnos kalorij!

To, da boš tu in tam 'odrezala' kakšno kalorijo ali dve stran, se na tehtnici ne bo takoj pokazalo, a na dolgi rok se bo to zagotovo obrestovalo. Tukaj je 9 enostavnih načinov, kako se zmanjšati vnos kalorij, ne da bi ta odrekanja kaj bistveno vplivala na tvoj življenjski stil.

Bi malo manj kg? S temi nasveti boš preprosto zmanjšala dnevni vnos kalorij! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2017

1. Kava ali čaj BREZ

Nedavna študija, objavljena v reviji Public Health je pokazala, da ljudje, ki pijejo svojo kavo črno porabijo približno 69 manj kalorij na dan, v primerjavi s tistimi, ki svoji kavi dodajo smetano, sladkor in druge dodatke v svoje skodelice.

Za ljubitelje pitja čaja pa bo prav prišel nasvet, da preskočite raznorazna sladila, kar bo prihranilo približno 43 kalorij na dan.

2. Več vlaknin za zajtrk

Če boš za zajtrk izbrala kosmiče z visoko vsebnostjo vlaknin, boš imela prej občutek sitosti, ki pa bo tudi trajal dlje v dnevu.

Se pravi boš v svoje telo vnesla manj hrane, manj kalorične hrane in še kasneje boš lačna. Ovseni kosmiči so odlična izbira za zdrav zajtrk, v primerjavi s izbiro koruznih kosmičev, imajo kar 31% manj kalorij. 

3. Gazirane pijače zamenjaj za mineralno gazirano vodo

Če obožuješ mehurčke, potem izberi raje mineralno gazirano vodo kot pa razne gazirane pijače, ki vsebujejo ogromno sladkorja, kar ti lahko prihrani tudi 150 kalorij.

Mineralni gazirani vodi lahko dodaš sveže narezano sadje za malce več okusa, lahko uporabiš tudi malce sladila.

4. Enostavne beljakovine skozi ves dan

Obroki in prigrizki z veliko vsebnostjo enostavnih beljakovin - proteinov, ki jih najdemo v oreščkih, semenih, pustem mesu, soju in mlečnih izdelkih, te bodo zapolnili do kosila in zaradi njih ne boš posegla po sladkarijah. 

5. Pazljivo pri solatnih prelivih in dodatkih

To, da izbereš solato namesto kruha, je super, ampak pazljivo pri solatnih prelivih, kjer se lahko skriva veliko kalorij in maščob. Siri, kruhove kocke, slanina, majonezni prelivi in tudi suho sadje - temu se raje izogibaj!

6. Naroči kosilo pred hudo lakoto

Kosilo v službi si naroči že pred tem, ko boš hudo lačna in ko bi lahko pojedla vola in pol.

Pomembno je imeti urnik prehranjevanja in to, da se za kosilo odločiš že pred hudo lakoto, ki ti hitro lahko zamegli razumno odločanje o primernem obroku.

7. Več kuhaj doma

Lepo je, ko se malce porazvajamo in gremo ven na večerjo, ampak kuhanje doma ti bo poleg financ, pomagalo tudi pri nižjem vnosu kalorij. 

Študija v reviji Public Health Nutrition je pokazala, da ljudje, ki kuhajo večerjo šest ali sedem noči na teden porabijo približno 150 kalorij dnevno manj kot tistih, ki kuhajo enkrat na teden.

8. Zmanjšaj porabo jedilnega olja

Jedilna žica olja vsebuje približno 120 kalorij. Na to pomisli naslednjič, ko boš pražila zelenjavo ali pekla meso.

Uporabi manj maščobe za kuhanje, zamenjaj jedilno olje za kokosovo maslo in izberi ponev, na kateri se zelenjava in meso ne prijemata.

Pri praženju zelenjave lahko uporabiš tudi žlico zelenjavne ali mesne jušne osnove, tako boš tudi dobila boljši okus zelenjave.

9. Ne jej pred televizijo

Večerjati (ali še huje, jesti vrečko čipsa) pred televizijo je velik NE.

Ne le, da se tako lahko zelo hitro prenajemo, ker nismo pazljivi na velikost porcije, ampak tudi naši možgani ne morejo registrirati, da smo že siti, oziroma na to reagirajo veliko počasneje.

Rezultat je, da obležimo na kavču z vrečko čipsa v trebuhu in da bomo po vsej verjetnosti tudi hitro spet lačni. 

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

PREBERI ŠE: Čudežni napitek proti prehladu (moraš ga preizkusiti!) in Zakaj so Rusinje videti tako dobro? Spoznaj "ruski ubijalec maščob"!