Prijateljici za vedno

Praktično od nekdaj sta najboljši prijateljici. Spoznali sta se že v vrtcu, in od takrat naprej vaju ni bilo mogoče razdružiti ...

23. 6. 2008

Prav zato te je njeno zadnje sporočilo med glasovno pošto tako šokiralo, potem pa še pošteno zmedlo ...

'Zame nimaš več časa'

... je bila neposredna, ton pa hudo jezen. In nadaljevala je v stilu: “... odkar se dobivaš z novim fantom, je kot da me ni več ...”

Po letih in letih zaupnosti, ki jima zlepa ne moreš najti para, po urah in urah razpravljanja o najbolj aktualnih zadevah danega trenutka – od tega kaj se godi doma in v šoli, do neskončnih filozofiranj o slasteh ljubezni in skrivnostih seksa. Vedno je imela zadnjo besedo pri tem, kaj se danes nosi, ti pa si vedno najbolje vedela, kako po bližnjicah doseči učinke vredne največjih mojstrov vizažistov.

Stalno sta tičali skupaj, se veselili druga z drugo, se spodbujali ...

Zdaj pa to!

Enostavno si šokirana!

Je na delu zelenooka pošast?

Pravijo, da je zavist – pa naj pride z ene ali z druge strani – znak začetka konca prijateljstva! In dobro veš, saj si to že velikokrat videla – a doslej le pri drugih in nikoli si ne bi mislila, da bo kdaj kaj takšnega udarilo tudi med vaju - da so bila nekatera prijateljstva ustvarjena, da bi trajala, za druga pa se je že od začetka zdelo, da so le kratke sape.

In kaj če ...?

Ne! Ne prehitevaj z zaključki!

Kar počasi!

Najprej si priznaj, da se je tudi tebi že zgodilo, ko te je za nekaj časa postavila na stranski tir, npr. takrat, ko je na morju s starši spoznala nekega prav ‘kul tipa’ ... hm, nič takega, boš dejala. No, pa daj - spomni se, kako te je bilo strah, da si jo izgubila. Da v njenem življenju ni in ne bo več prostora zate. Da se bo nekaj spremenilo.

Pa tako je bila zaljubljena, da ti je na koncu pozabila pisati kartico, in tako v oblakih, da ti je sicer vrnila enega od neodgovorjenih klicev, a tudi takrat ni bilo časa, da bi ji ti povedala, koga vse si srečala na bazenu in s kom si bila v mestu, saj njene plohe besed o tem ‘kako je oh in sploh in ah’, ni bilo mogoče ustaviti ...

Si pozabila, kako težko ti je bilo tistih nekaj dni pri srcu? Tistih nekaj dni, preden sta se nato - zadnji dan počitnic - razšla, in tistih nekaj dni, preden ji je dal vedeti, da je bila zanj vse skupaj le poletna avantura, ona pa tako zaljubljenaaaa!!!

In ... se spomniš, kako je pritekla - takoj po povratku z morja – k tebi domov ... vsa objokana in globoko prizadeta!

Prvi trenutek, ko si jo zagledala med vrati, ti je padel kamen s srca! Ker je nisi izgubila! In potem, še preden bi se lahko zgrozila nad sabo, češ, kakšna da si ... ti je že zakrvavelo srce. Zanjo. In skupaj z njo.

Je kaj resnice v očitkih?

A tokrat so vajine vloge zamenjane in zdaj je na tebi, da se z očitkom, češ da ti ne privošči, ne prenagliš. Morda pa je v njenem očitku le kaj resnice?

Kdaj sta se nazadnje videli? Si jo v zadnjem mesecu kaj poklicala? Si ji sploh odpisala na njen zadnji email? Uf, kaj nima te dni celo rojstni dan? Včeraj?

Saj res! To bo!

Saj darilo zanjo imaš. Skrbno si ga izbrala že pred tedni. In ja, drži. Tisto lepo svilnato rutko, ki ji je bila tako všeč že v izložbi in za katero je v svoji bujni domišljiji našla že tisoč in eno kombinacijo, kako bi jo lahko nosila, si kupila še preden te je povabil na prvi zmenek. In potem si za nameček nakupila še celoletne zaloge njenih najljubših Rexona Teens deodorantov, saj si bila – konec koncev - prav ti tista, ki si jo ‘navlekla’ nanje! In za to – tega ti nikoli ne pozabi omeniti - ji nikoli ni bilo žal!

A kaj ti zdaj pomagajo vse te - še tako lično zavite – in s skrbjo izbrane dragocenosti, ko pa je njen dan nepreklicno mimo!?

Ne izgubljaj glave!

Toliko tega sta že doživeli skupaj, in to konec koncev tudi ni vajin prvi kratek stik. Vse skupaj se je že začelo bolj na ostro ... se spomniš njene barbike in čopka, ki je ostal v tvojih rokah potem, ko si se malce preveč vživela v vlogo frizerja? Potem pa ti je izdatno vrnila, ko je tvojemu medvedku na koščke razrezala spalno srajčko ... Skratka, če sta preživeli ‘vojno vseh vojn’, bosta s pravim pristopom prebrodili tudi to. In ja, ti si tista, ki mora zdaj storiti prvi korak ...

Ker tvoj ‘prestopek’ tokrat ni ravno mačji kašelj, tokrat ne bo na mestu kratko opravičilo po sms ali e-pošti. Videti se morata v živo! Na štiri oči! In ne pozabi na darilce. To bo tvoj zadnji adut – če ne bo zalegla beseda, bo gotovo uspelo ... Rexoni.

In medtem ko se pripravljaš na nizki štart do vrat njenega doma, ti polagamo na dušo:

  • Bodi odkrita! Iskrenost je eden glavnih stebrov vsakega prijateljstva. In povej ji vse! Povej ji, da pogrešaš vajina druženja. Da nisi pozabila nanjo. Da pa drži, da ti je fant pošteno zmešal glavo, tako da včasih ne veš več, če se ta sploh še drži tvojega telesa! In to bo razumela! Zakaj le ne bi, ko pa je bila nedolgo tega sama na istem!
  • Obljubi in potem drži obljubo! Obljubi, da ji boš o vsem, kar se ti dogaja, vsake toliko javila vsaj prek elektronske pošte in sms sporočil, nedeljo zvečer pa boš v svojem koledarčku rezervirala le zanjo! Pa četudi takrat padajo ‘ošpičene prekle’ ...
  • Naj spozna 'jabolko spora'! Glede na to, da ima tudi sama fanta, previdno predlagaj, ali si ne bi v kratkem omislili dvojnega zmenka. Ko bosta fanta debatirala po svoje, bosta pridobili precej dragocenega časa da do sitega poklepetata tudi vedve. Hm, kaj pa, če sta se medtem že razšla in je spet samska? Hja, boš pa v bližnji pizzeriji na kup zbrala prijatelje! V večji družbi se bo še hitreje navadila na prisotnost tvojega novega fanta.